Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk.
Rauwe boter is namelijk het meest gezonde wat je je lichaam kunt geven. Waarom? Dit zijn de 20 voordelen van echte roomboter (liefst van grasgevoerde koeien): Roomboter is rijk aan de meest gemakkelijk opneembare vorm van vitamine A noodzakelijk voor de gezondheid van de schildklier en de bijnieren.
Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks gebruiken op brood moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen uit andere voedingsmiddelen. Roomboter bevat bovendien meer verzadigd vet.
Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit. Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid.
De vetten in roomboter. Roomboter wordt voornamelijk gezond of ongezond verklaard vanwege de vetten. Dit omdat roomboter in verhouding veel verzadigde vetten bevat (ongeveer 70%). Verzadigde vetten lijken verband te hebben met het verhogen van je cholesterol en hiermee het risico te vergroten op hart- en vaatziekten.
Vetten. De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Roomboter is vet en van vet wordt je dik en krijg je hart- en vaat ziekten. Vanwege de verzadigde vetten die roomboter bevat, wordt het afgeraden om te eten. Maar er is geen bewijs dat roomboter hart- en vaatziekten veroorzaakt, en nu blijkt het ons zelfs tegen diabetes type 2 te kunnen beschermen.
Wetenschappers over de hele wereld hebben tegelijkertijd aangetoond dat verzadigd vet, zoals in boter en reuzel , zowel het ‘slechte’ LDL-cholesterol als het ‘goede’ HDL-cholesterol verhoogt . Hierdoor lijkt het op koolhydraten in het algemeen, maar is het niet zo gunstig voor de gezondheid als meervoudig onverzadigde vetten uit noten en groenten.
Blue Band Roombeter is een heerlijk smakend en betaalbaar plantaardig alternatief voor roomboter. We hebben gekozen voor de naam en verpakking 'Roombeter' omdat ons product een alternatief is voor roomboter maar beter voor de planeet is en 75% minder klimaat impact heeft dan roomboter.
Roomboter bevat veel van de verzadigde variant. Over verzadigde vetten wordt vaak gedacht dat zij een hoger risico op hartziekten veroorzaken, hier is echter geen uitsluitend bewijs voor. Wel verhoogt overmatige consumptie van verzadigde vetten een verhoogd gehalte aan slecht cholesterol in ons bloed.
Franse boter heeft ook een hoger vetgehalte . Dit is tenslotte Frankrijk! Terwijl de meeste landen ongeveer 80% botervet in hun boter gebruiken, vereist de Franse wet ten minste 82% botervet. Het klinkt misschien niet als veel, maar dit verschil van 2% heeft daadwerkelijk een enorme impact op textuur en smaak.
Waarom spettert olie? Hete olie spettert als het in aanraking komt met vocht. Dat kan gewoon water zijn, maar ook uit bijvoorbeeld het vocht van een stukje vlees of van net gewassen groenten. Doordat het vocht de hete olie raakt ontstaat een reactie waarbij het vocht direct verdampt en de olie gaat spetteren.
Het besmeren van de boterhammen (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond! Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal.
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Boter eten én je cholesterol verlagen? Er is nog een manier om je cholesterol te verlagen, namelijk met plantensterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die je cholesterolgehalte naar beneden brengen. De boter van Becel ProActiv zijn rijk aan plantensterolen, waardoor je cholesterol actief omlaag wordt gebracht.
Aardappelen
De nederige aardappel is een zetmeelrijke groente die even lekker als goed voor je is. Samen met de boost aan koolhydraten die aardappelen bieden, voedt elke portie je lichaam met oplosbare vezels, een voedingsstof die de opname van cholesterol in je bloedbaan kan verminderen .
Hoge inname van voedingsmiddelen die ongezonde vetten bevatten (verzadigde vetten en transvetten) – zoals vet vlees en vleeswaren in delicatessenstijl, boter, room, ijs, kokosolie, palmolie en de meeste gefrituurde afhaalmaaltijden en commercieel gebakken producten (zoals taarten, koekjes, broodjes en gebak).
'Roomboter bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid,' aldus het Voedingscentrum. Toch zijn er steeds meer studies die laten zien dat er geen verband is tussen het eten van roomboter en hart- en vaatziektes. Wees dus niet al te bang voor het verzadigd vet in roomboter.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan verstopte slagaders helpen voorkomen en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bonen, tomaten, vis, haver, bladgroenten en meer. Atherosclerose (slagaderverkalking) treedt op wanneer vetafzettingen zich ophopen langs de slagaderwanden.
Artsen adviseren hun hartpatiënten vaak om boter te mijden . Waarom? Meer dan de helft van het vet in boter is verzadigd vet, een soort vet dat het totale en low-density lipoproteïne cholesterol kan verhogen. Slechts een eetlepel boter bevat 7 gram verzadigd vet.
Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Hoeveel oliën en vetten per dag? Voor volwassen vrouwen is het advies om elke dag 40 gram oliën en vetten binnen te krijgen en voor mannen 65 gram. In de Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoeveel jij nodig hebt.
Boter is ook de rijkste beschikbare voedingsbron van het korteketenvetzuur butyraat, dat de gezondheid van de darmen bevordert , zegt ze. Butyraat blijkt de GI-functie te helpen verbeteren, darmontstekingen te verminderen en de darmmotiliteit te verbeteren. Sommige onderzoeken geven aan dat butyraat ook kan helpen beschermen tegen darmkanker.