Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Een temperatuur van 2°C tot 5°C is ideaal. Onderin de koelkast of in de groentelade blijft bloemkool het langst vers. Vergeet niet om het loof aan de kool te laten.
Je kunt de bloemkool ook eerst even in een bak water laten weken. Daarna kun je de bloemkoolroosjes van de stronk afsnijden. De stronk hoef je trouwens niet weg te gooien, deze is prima te gebruiken in een bloemkoolsoep bijvoorbeeld.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen.
Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verse bloemkool kun je in de koelkast nog een dag of 6 tot 7 bewaren, mits je de bladeren en de stronk aan de kool laat zitten. Snij je deze van de kool, dan is de bewaartijd ineens nog maar drie dagen in de koelkast. Buiten de koelast kun je de hele verse bloemkool één tot twee dagen bewaren.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen. Vervolgens kun je de bloemkool in roosjes verdelen.
Hoe ruikt bedorven bloemkool? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout plus de bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken tot deze beetgaar is. Dit kun je controleren door met een vork of mes in het steeltje te prikken.
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen.
Als je je buik voorlopig vol hebt van bloemkool, snijd je alles in roosjes die je ongeveer 4 minuten kookt. Even laten afkoelen en daarna kun je de bloemkool invriezen. Handig voor als je een keer minder tijd hebt.
Wanneer je bloemkool niet afdekt, dan zal deze door invloed van zonlicht vergelen. Dit heeft verder geen invloed op de smaak.
Om de kool te beschermen knak je 2 à 3 schutbladeren en vouw deze over de bloemkool heen. Ook kun je overwegen een bloemkoolsoort te zaaien die is ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen de zon doordat haar bladeren automatisch over de kool heen groeien.
Water geven tijdens droogte is uiteraard belangrijk. En het is nog eens extra belangrijk in de periode net na het planten en ook wanneer de bloemkool in de plant zich ontwikkelt. Wieden is belangrijk, om te zorgen dat de grond luchtig blijft en de kool alle voedingsstoffen op kan nemen die ze nodig heeft.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren.
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Sommige mensen hebben er al last van als ze spruitjes gekookt eten, en rauw is het nog veel erger: van rauwe kool zoals boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes ga je enorm scheten laten. Dat komt door specifieke suikers in de kool, die je darmen maar moeilijk kunnen verteren. Wees gewaarschuwd!