Zet de wasdroger op een schone plaats waar geen vuil en stof kan ophopen. Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht naar buiten afgevoerd. Zorg dat er luchtaanvoer is in de ruimte waar de droger staat. Een afvoerdroger gebruikt minder energie in een warme ruimte dan in een koude ruimte.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden. Toch zijn er enkele dingen waar je op kunt letten bij het plaatsen van de wasdroger.
Voordat je begint is het belangrijk om te weten dat je altijd de droger bovenop de wasmachine moet plaatsen en nooit andersom. Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen. Voor een stabiel geheel is het daarom belangrijk om de wasmachine onderop te plaatsen.
Plaats de ene kant van de meegeleverde afvoerslang op de plek waar je het korte slangetje losmaakte. Druk de slang goed op zijn plek. Plaats de andere kant van de afvoerslang in de afvoerbuis. Installeer de afvoerbuis met de slang op een hoogte van maximaal 80 centimeter.
Dat is vaak niet te doen. Je kan het vocht niet kwijt en je krijgt schimmelvorming, zelfs een condensdroger zal in een kast slecht werken doordat er geen genoeg koellucht binnen komt.
Als je echt een hele koude ruimte hebt, en je kunt afvoeren naar buiten, dan kun je een luchtafvoerdroger overwegen. Waarschijnlijk zal die het beste werken bij lage temperaturen. Maar bedenk wel dat dat energievreters zijn, en dat de koude omgeving waarschijnlijk voor nog een hoger energieverbruik zal zorgen.
Daarnaast slaat deze condens ook wel eens in je ruimte zelf, waardoor je kant hebt op schimmelvorming. Zorg dus voor een goed geventileerde ruimte wanneer je kiest voor een condensdroger. Je kunt je condensdroger ook op een afvoer aansluiten. Daar moet jouw wasruimte natuurlijk wel geschikt voor zijn.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Een afvoerdroger is goedkoop in aanschaf en in de regel energiezuiniger dan condensdrogers. Een afvoerdroger werkt op een hoge temperatuur en maakt je wasgoed hierdoor snel droog, maar daarentegen is een luchtafvoerdroger minder goed voor je wasgoed.
Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer.
Houd als vuistregel ten minste 1 meter ruimte vrij vóór elke individuele of gestapelde wasmachine en droger. Laat ten minste 1,2 meter ruimte vrij voor een wasmachine en droger die naast elkaar zijn op de grond geplaatst vanwege de ruimte voor het buigen en de wasmand.
Om je wasdroger veilig op je wasmachine te zetten, heb je een tussenstuk nodig. Een tussenstuk, ook wel stapelkit, houdt de apparaten stevig op elkaar. Ook wanneer de wasdroger dieper is dan de wasmachine. Hiermee hoef je niet bang te zijn dat de droger van de wasmachine valt.
Een tussenstuk, ook wel stapelkit, zorgt ervoor dat je je wasdroger veilig op je wasmachine zet. Handig wanneer je je wasmachine en droger wil stapelen. Met een tussenstuk hoef je niet bang te zijn dat je wasdroger van je wasmachine valt.
Om de droger ook in de badkamer te kunnen zetten, is het ten eerste belangrijk dat er ook een afvoer aanwezig voor de droger. Sommige drogers hebben dit niet nodig, maar veelal is dit een essentieel onderdeel. Net als bij de wasmachine is het voor de droger ook belangrijk dat deze in zone 2 of hoger gemonteerd wordt.
Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen. Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan en die oververhitting kan een oorzaak zijn van brand.
Dat de wasdroger van alle elektrische apparaten in huis het meest brandgevaarlijk is, heeft namelijk alles te maken met een verstopt stoffilter. Na iedere droogbeurt zit er standaard een laagje stof in de droger.
Een voordeel van een condensdroger is dat je deze droger overal kunt neerzetten, omdat je geen waterafvoer nodig hebt. Daarnaast kun je een slang monteren aan de droger om je reservoir uit te breiden naar bijvoorbeeld een emmer. Zo hoef je niet na elke wasbeurthet reservoir te legen.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger. Met de meest energiezuinige A+++ warmtepompdrogers kun je tot wel €75,- aan energiekosten en daarmee tot wel 300 kWh/jaar besparen!
Een warmtepompdroger daarentegen heeft geen externe afvoer nodig. Het water kan opgevangen worden in een condensreservoir, welke je na elke droogbeurt moet legen.
De voornaamste reden voor het langer drogen is de lagere temperatuur waarmee de warmtepompdroger het wasgoed droogt. De temperatuur van de opgewarmde lucht is gemiddeld 20 graden kouder dan bij een condens droger. Dit heeft veel voordelen, bijna alle soorten kleding kunnen in de droger bij elkaar.
Een droger met condensatie-efficiëntieklasse A heeft een lage vochtuitstoot en is geschikt voor plaatsing in een kleine of slecht geventileerde ruimte. Deze drogers zijn aan de binnenkant goed afgesloten waardoor er nauwelijks vochtige lucht ontsnapt. Met name Miele staat bekend om haar goed afgedichte drogers.
Wasdroger met een beperkte vochtuitstoot
Toch zal er altijd nog een beetje vocht uit de droger ontsnappen. In een appartement met een kleine technische ruimte die niet goed kan worden verlucht, is het daarom aan te raden om te kiezen voor een wasdroger met een vochtuitstoot van vijf procent of minder.
Het verschil tussen een wasdroger en condensdroger is als volgt: Een condensdroger blaast tijdens het drogen de vochtige en warme lucht naar buiten. Een wasdroger gebruikt deze vochtige en warme lucht opnieuw, hierdoor droogt hij veel zuiniger.