Is het een donut? Is het een taart? Nee!Het is een donut-taart.
Een donut (soms gespeld als donut in het Amerikaans Engels; beide /ˈdoʊnət/) is een soort gebak gemaakt van gerezen gefrituurd deeg. Het is populair in veel landen en wordt in verschillende vormen bereid als een zoete snack die zelfgemaakt kan worden of gekocht kan worden bij bakkerijen, supermarkten, eetstalletjes en franchise-speciaalzaken.
Een donut (afkomstig van de Engelse samenstelling dough en nut 'deegklont') is een zoet, gefrituurd broodje. Een donut heeft meestal een gat in het midden, al bestaan er ook varianten zonder. Het kan worden gevuld met een beetje jam, chocolade of iets anders, bedekt met een laagje glazuur of bestrooid met poedersuiker.
“Er is een groot kwaliteitsverschil tussen een goed gemaakte koffiekoek en een donut. Een donut is vetstof, bloem, gist en suiker. Het is niet spectaculair, het is niet moeilijk om te maken en je hebt geen kwaliteitsingrediënten nodig.
Een donut kan in het Nederlands het beste worden omschreven als een zoet gefrituurd broodje. In de basis zijn er twee soorten donuts. De gistgerezen donut is gemaakt van brooddeeg dat gemiddeld een uur rijst voor het frituren.Daarnaast is er de cakedonut, gemaakt met cakebeslag dat direct wordt gefrituurd.
Helaas zijn donuts niet al te gezond, bevatten ze onwijs veel suiker en veel vet. Ze worden dan ook vaak in de frituur gebakken. Dit recept van donuts bevat bijna geen suiker, weinig vet en de donuts worden in de oven gebakken.
INGREDIËNTEN: Tarwe bloem, Water, Plantaardig vet (Palm, Antioxidanten (E304, E306, E330)), Plantaardige olie (Zonnebloem), Dextrose, gist, Soja meel, Melk weipoeder, Rijsmiddelen (E450, E500), Zout, Emulgatoren (E471, E481), Magere melk poeder, Aroma, Bloemverbetermiddel (E300), Kleurstof (E160a).
Je kunt een donut eten bij het ontbijt en toch een gezonde dag hebben . Het gaat er altijd om hoe al je voedselkeuzes samenkomen voor calorieën, macro's, micro's en vezels gedurende de hele dag.
“Je kan niet alleen kiezen hoe je ze topt, je kan ze ook opensnijden en er iets tussen doen, zoals banketbakkersroom, confituur of fruit. Kortom: je kan er heel creatief mee zijn. Hoewel donuts dus zeker niet geschikt zijn om dagelijks te eten, kan je er op een 'cheatday' alleen maar van genieten.”
De koploper is een pecannotenkoek met maar liefst 403 kcal. De 'gezondste' optie is een klassieke croissant.
Met een gat in de donut gaat het garen van de broodjes een stuk sneller. En hoe korter de baktijd is, hoe malser en lekkerder de donuts zijn. Korter bakken heeft ook als voordeel dat er minder olie wordt opgenomen in de donut. De donut is daardoor minder vet.
Er zitten 204 kilocalorieën in 1 stuk (57 gram) donut. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'donut'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De donut is een Amerikaanse lekkernij, maar de oorsprong ervan is mogelijk Nederlands. Volgens verhalen van vroeger zou de donut zijn uitgevonden door Nederlandse Amerikanen die werden geïnspireerd door de oliebol.
Ja. Om als gebak te worden beschouwd, moet het betreffende item een vet in het deeg opnemen. Het is niet de manier van koken - frituren of bakken - maar de toevoeging van een vet in het deeg. Donuts doen dat, daarom zijn het gebakjes.
Wat is het verschil tussen gebak en taart? Gebak is over het algemeen kleiner dan taart en wordt meestal gegeten als een individueel dessert.Taart is groter en wordt in porties gesneden.
" Een cake donut is veel malser ", zegt Talbot, "terwijl een gist donut meer bite heeft." Qua anciënniteit was de gist donut er eerst. We weten dat deze langer bestaat dan de cake donut omdat gist al eeuwen langer bestaat dan chemische rijsmiddelen.
Donuts zijn simpel gezegd zoete gefrituurde broodjes. Ze worden gebakken in hete olie en daarna versiert met chocolade, suiker of glazuur. De reden waarom midden in een donut een gat zit, is omdat het broodje zo sneller gaar is. En hoe korter de baktijd, des te malser en lekkerder de donuts zijn.
Alles kan slecht voor je zijn als je te veel eet. Eén donut eten is niet per se slecht, maar als je er elke dag één eet of er één eet in combinatie met andere voedingsmiddelen met veel suiker/vet/koolhydraten, dan wordt het een hellend vlak, vooral als je probeert af te vallen.
Donuts zijn het lekkerst als ze warm zijn , dus je wilt ze zo snel mogelijk serveren. Maar donuts zijn ook het lekkerst als ze geglazuurd zijn, of anderszins gefrosted. Een simpele glazuur kan gemaakt worden met poedersuiker, vanille en wat melk, maar je kunt er qua smaak vrijwel alles mee doen wat je wilt om de glazuur te maken.
Cafeïne wekt de hersenen, terwijl eenvoudige koolhydraten in bloem en suiker het spijsverteringsstelsel een snelle dosis energie geven . Voor donuts met chocolade bootsen de flavonoïden en chemische verbindingen in koffie die in chocolade na, waardoor chocolade rijk, robuust en diep smaakt.
Een donut (doughnut = deegklont) is een zoet, gefrituurd broodje met een gat in het midden. Het kan worden gevuld met een beetje jam, chocolade of iets anders, bedekt met een laagje glazuur of bestrooid met poedersuiker.
Ze zijn ideaal als topping voor ijs of vers fruit als dessert .
Donuts zijn niet gezond, ze bevatten veel suiker en vet. Het eten van te veel donuts kan leiden tot gewichtstoename en verhoogt op den duur het risico op diabetes en hartaandoeningen. Veel mensen waarderen de donut, maar het is niet iets wat je dagelijks zou moeten eten.
Hoe lang kun je donuts bewaren? Verse donuts kunnen 1-2 dagen worden bewaard bij kamertemperatuur.Donuts met glazuur of vulling moeten in de koelkast worden bewaard en zijn ongeveer 3-4 dagen houdbaar.
€ 1,05 Vermelde prijs is een richtprijs per stuk.