De (baby)deken moet zacht en comfortabel zijn. Daarom adviseren wij te kiezen voor een deken gemaakt van 100% katoen, die fijn aanvoelt, warm is en goede ventilatie mogelijk maakt. Een andere stof die ook vaak gebruikt wordt is fleece.
Welke soort deken het veiligst is om je baby mee toe te dekken, is ondanks veel onderzoek niet duidelijk. Dekens van wol, katoen of fleece zijn allemaal luchtdoorlatend, reguleren vocht, zijn warm en kun je goed instoppen en wassen. Bovendien is 'fleece' weer een verzamelbegrip voor tientallen soorten kunststofdekens.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik.
Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen. Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor. Ook bieden we hier natuurlijk speciale voetenzakken voor aan.
Zorg dan dat je het bedje of de wieg 'kort opmaakt'. Dit betekent dat je baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneind ligt en de f tot zijn schouders komt, niet hoger. Zo kan hij met zijn hoofd niet onder de deken komen. Vouw een dekentje nooit dubbel, dit is al snel te warm.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
De kinderwagen maak je inderdaad op zoals een bedje ik had een hoeslaken een hydrofiele luier voor onder het hoofdje (ik gebruikte geen plastic matje trouwens) ik had alleen een dekbedje op maat gemaakt met een hoes erom heen maar als je dat niet hebt moet je een deken+lakentje gebruiken.
Een ledikantdeken is een dekentje waaronder een baby kan slapen in een ledikant. Een dekbed is te zwaar en daardoor gevaarlijk voor een baby. Alleen een ledikantdeken of ledikant laken is voor een baby geschikt om onder te slapen.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
Dekbedden zijn niet veilig voor jonge kinderen. Een dekbed is te warm voor een baby, waardoor er warmtestuwing kan ontstaan. Zo kan je kind oververhit raken. Daarnaast kan een dekbed niet goed en stevig ingestopt worden.
Vanaf 2 jaar is een dekbed voor je kind veilig om onder te slapen. Zorg ervoor dat je het dekbed niet dubbelvouwt in de hoes. Het wordt dan snel te warm voor je kleine.
Een slaapzak zorgt ervoor dat je kindje mooi op z'n rug blijft liggen en zo vrij kan blijven ademen. Vooral als je baby drie tot vijf maanden oud is, en de kans op wiegendood het grootst is, raden experts een slaapzak aan.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Wil je een deken die je het gehele jaar door kunt gebruiken, dan adviseren wij de dubbele dekens, dit zijn dekens met twee lagen. In de winter gebruik je beide lagen zodat je kindje lekker warm blijft en in de zomer haal je een laag ervan af, zodat het niet te warm wordt.
Een wiegdekentje met een TOG waarde van onder de 1 is geschikt voor in de zomer. Een wiegdeken met een TOG waarde van meer dan 2 is juist weer geschikt voor in de winter.
Daarom is het altijd goed om de maat op te meten. Is de wieg 40 centimeter, dan heb je een wiegdeken nodig met minimale breedte van 65 cm. Is de wieg breder, dan is het raadzaam te kiezen voor een wiegdeken van minimaal 75 cm. Een juiste afmeting van de wiegdeken draagt bij aan veilig slapen!
Als je een normaal model trui in maat 38/40 helemaal uit zou spreiden, dan kom je uit op een oppervlakte van ongeveer 0,8 vierkante meter. Stel je wilt een babydekentje breien van 60 x 80 cm. De oppervlakte van dat dekentje is 0,60 x 0,80 = 0,48 vierkante meter. Dat is grofweg 60% van een trui in maat 38/40.
De wafelsteek is een heel geschikte steek voor het breien van een babydeken. Het wafelpatroon bestaat alleen uit rechte en averechte steken. Dit voorbeeld is gebreid van Phil Caresse van Phildar, superzacht garen, een combinatie van acryl en polyamide. De kleurnummers: 113 naturel, 114 fjord en 103 noisette.