De samenvatting komt meestal na het titelblad of voorwoord: – Je begint met het beschrijven van het onderwerp van je scriptie en je hoofdvraag (niet de deelvragen) of hypotheses. – Vervolgens beschrijf je de aanleiding, de relevantie en het doel van je onderzoek (afstudeeropdracht c.q. AOD).
Samenvatting
In de samenvatting vertel je in het kort waar het verslag over gaat. Daar staan alleen maar feiten en beweringen in, die ook in het verslag te vinden zijn. In principe past het hele verhaal op één A4-tje en het moet los van je verslag te lezen zijn.
Structuur managementsamenvatting
Je begint dus bij de inleiding en eindigt bij de conclusies/aanbevelingen. Let erop dat het geen opsomming wordt, maar een samenhangend geheel.
Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave. De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
Maar er zijn wel een paar regels: 1) Gebruik in je hele verslag 1 lettertype. 2) Alle geschreven teksten (uitgezonderd titels en tussenkopjes) hebben dezelfde grootte. 3) Titels en tussenkopjes mogen groter en vetter dan de overige teksten. 4) Houdt op alle bladzijden de lay-out (indeling) hetzelfde.
De samenvatting komt meestal na het titelblad of voorwoord: – Je begint met het beschrijven van het onderwerp van je scriptie en je hoofdvraag (niet de deelvragen) of hypotheses. – Vervolgens beschrijf je de aanleiding, de relevantie en het doel van je onderzoek (afstudeeropdracht c.q. AOD).
Een samenvatting is een verkorte versie van een origineel, bijvoorbeeld een tekst, een film of een gebeurtenis. De bedoeling van zo'n vereenvoudiging is om de hoofdpunten van het veel langere onderwerp uit te lichten. Men krijgt hiermee in een korte tijd de kerngedachten ervan weergegeven.
Een goede samenvatting is beknopt, gestructureerd en duidelijk. Het moet alle belangrijke informatie duidelijk bevatten. De samenvatting is niet langdradig en legt de hoofdgedachte van de samengevatte tekst goed uit.
Samenvatten is allereerst een teken van begrip. Je laat de ander merken dat je goed geluisterd hebt. Een samenvatting brengt impliciet over dat je onthouden hebt wat de ander verteld heeft, en wilt begrijpen hoe dit alles bij elkaar past. Samenvatten is ook een manier om het gesprek te sturen.
Samenvattingen mogen normaal gesproken niet langer zijn dan één pagina. Vaak schrijven universiteiten zelfs een limiet voor van maximaal 200 tot 300 woorden. Je plaatst de samenvatting na je titelpagina of voorwoord en vóór je inhoudsopgave.
Hoofdstuk 1: Inleiding (met probleemanalyse en doelstelling)
Het eerste hoofdstuk is de inleiding van de scriptie. Studenten schrijven de inleiding nadat ze hebben bedacht wat het probleem van de opdrachtgever eigenlijk is en wat voor onderzoek daarbij hoort.
Een verslag begint met een voorblad. Hierop staat de titel van het verslag, je eigen naam, de klas waar je in zit, eventueel de naam van jouw docent en de datum van inlevering. Zorg ervoor dat in de titel duidelijk naar voren komt waar het verslag over gaat. Kies het liefst voor een korte en pakkende titel.
Hoewel de inleiding aan het begin van je scriptie staat, betekent dit niet dat je de inleiding eerst moet schrijven voordat je aan de rest van je onderzoek kunt beginnen. Hoe verder je in je onderzoek komt, hoe makkelijker het wordt om een goede inleiding te schrijven die 'to the point' is.
Stel vast wat de belangrijkste ideeën zijn en bepaal de belangrijkste punten die je eigen samenvatting moet bevatten. Maak aantekeningen als dat nodig is. Herschrijf de belangrijkste punten in je eigen woorden. Herlees je eigen tekst en zorg ervoor dat deze niet te veel lijkt op het origineel.
Lees eerst een heel hoofdstuk, of een hele paragraaf met het doel om het te leren. Doe dat bewust. Neem er de tijd voor. Wanneer je gelezen hebt leg je de tekst weg en schrijf je in je eigen woorden met pen op papier wat de belangrijke elementen uit het stuk zijn.
samenvatting (zn) : aperçu, excerpt, extract, hoofdlijn, overzicht, regest, resumptie, resumé, schets, synopsis, uittreksel.
Aan het eind van de inleiding weet de lezer waar hij kan verwachten bij de rest van het stuk. De samenvatting geeft de hele inhoud beknopt weer. Dus naast de hoofdboodschap ook de uitwerking, en misschien ook wel, heel in het kort, achtergrond, probleem en vraagstelling.
Begin meteen met het introduceren van je verhaalidee. Vaak is het verhaalidee het antwoord dat je zou geven op de vraag: 'waar gaat je verhaal over? ' Het idee is de reden dat de lezer jouw boek koopt: de tekst op de flaptekst prak hem of haar aan.
Het voorwoord komt voor de inleiding. Een voorwoord is in principe optioneel maar kan voor een scriptie of verslag wel duidelijkheid bieden. Daarnaast geeft het je de kans om degene die je geholpen heeft, te bedanken.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
Slot: meestal is dit de conclusie of samenvatting. Het kan ook zo zijn dat je je eigen mening over het onderwerp moet geven of dat je terugblikt op het schrijven van het verslag. Wat heb je er van geleerd?
Geef definities van moeilijke termen of voeg zelfs moeilijke begrippen toe, met bijbehorende uitleg. Dit is een van de beste manieren om meer woorden te krijgen, maar zoals met al het toevoegen van woorden moet er voorzichtig mee om worden gegaan.