Bij een buitendouche met enkel koud water hoef je alleen een koudwaterleiding te trekken of je douchekop aan te sluiten op een tuinslang. Wil je liever een buitendouche met warm water, dan moet er een warmwaterleiding naar je douche getrokken worden.
De meeste tuindouches worden echter geleverd met een tuinslang die alleen koud water uit de douchekop laat komen. Maar er zijn ook verschillende oplossingen voor warme douches: Door middel van zonne-energie, elektriciteit of de eigen warmwaterleiding kan een tuindouche ook warm water leveren.
Door de zon word het water verwarmd en werkt net als een elektrische boiler. Na een paar uur gewacht te hebben probeerden we de douche uit en het water was al heerlijk opgewarmd.
Wat is een zonnedouche? De zonnedouche is een douche die je zelf kunt vullen met water en in de zon kan zetten. De zon zorgt er dan voor dat het water verwarmd wordt en je van een warme douche kunt genieten.
Sunshowers zijn niet gevaarlijk, mits u het gebruikt met mate en ook goed oplet hoe uw lichaam erop reageert. Ook is een Sunshower speciaal gemaakt om in een douche te functioneren, en voldoet aan verschillende keurmerken en strikte richtlijnen.
Word ik echt bruin van de Sunshower? Het geringe UVA-licht van de Sunshower zorgt bij regelmatig gebruik voor een gezonde teint, je wordt er niet bruin van. Het UVB-licht zorgt voor een indirecte bruining en bereid daarmee je huid voor op de zomerzon.
Als je vooraf een douche neemt, komt er een stuk minder vuil in de filters terecht. Met een buitendouche blijft je zwembad, jacuzzi of sauna dus een stuk schoner en hygiënischer.
De kosten van een zonnedouche
Bij ons vind je zonnedouches met een prijs die gemiddeld tussen de 500 en 4000 euro ligt.
Een buitendouche aangesloten op de watertank/boiler
Met dit systeem krijgt u een buitenaansluiting in de wand van de caravan. U maakt gebruik van het originele warm en koud watersysteem via de mengkraan en er is geen extra pomp nodig. U staat altijd onder een heerlijk warme douche.
Een instant heater wordt ook wel een elektrische geiser of doorstromer genoemd. Het is een apparaat dat water verwarmt door gebruik te maken van elektriciteit. De elektriciteit wordt door middel van een weerstand omgezet in warmte. Hij wordt gebruikt om (sanitair) warm water voor in de douche en keuken te produceren.
Deze buitendouche zelf maken is misschien wel de makkelijkste die we konden vinden. Wanner je een mooie boom in de tuin hebt staan, wikkel je hier simpelweg een tuinslang in. Aan het eind van de slang bevestig je een douchekop en deze zet je vast aan de tak. Douchen maar!
Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 20 euro).
Voor het energieverbruik hoeft u de Sunshower niet uit uw badkamer te laten. De aangeraden tijd voor een sessie is 10 minuten. Dit verbruikt nog geen 3 eurocent aan energie.
Naast het UV licht heeft de Sunshower ook een infrarood functie. Deze lampen zorgen voor verlichting van de spieren, en kunnen dus een heel gunstig effect hebben op klachten die mensen met bijvoorbeeld reuma, of rug- en nekklachten ervaren. Ook is bewezen dat sporters sneller herstellen bij blessures.
De prijs: wat kost een Sunshower? Het instapmodel kost ongeveer €1100 en de meest luxe Sunshower kost €3300. De meeste modellen moeten worden ingebouwd in de muur, dus als je van plan bent dat uit te besteden, houd er dan rekening mee dat hier nog kosten voor de installatie bijkomen.
Voor een goed resultaat dient de afstand tussen de sunshower Pure en de douche niet meer dan 40 cm te bedragen.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Kun je achter glas verbranden door de zon? Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen.
De belangrijkste voordelen zijn de forse besparing op drinkwater en natuurlijk het feit dat regenwater geen kalk bevat. Het douchen met regenwater is technisch mogelijk. We hebben daarvoor het SafeWater system ontwikkeld. Deze zorgt voor microbiologisch veilig water, vrij van bacteriën en virussen.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
Wanneer er meerdere mensen achter elkaar willen douchen is het raadzaam om hier een tussentijd van minimaal 20 tot 30 minuten in te lassen zodat de boiler weer maximaal opgewarmd is. Meerdere caravans en campers hebben een hoofdschakelaar voor het water.