Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.
Vieze geur uit kleding verwijderen met azijn
Doe twee kopjes natuurazijn in een emmer, vul de emmer met water en laat het kledingstuk een nachtje weken. De volgende dag was je op de gebruikelijke manier het kledingstuk in de wasmachine. Zeker weten dat de nare geurtjes zijn verdwenen!
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Nare geurtjes verwijderen met azijn
Als je natte handdoeken of vochtige was te lang laat liggen, kan er een muffe geur ontstaan die moeilijk weg te krijgen is. Om deze geur te verwijderen kun je het textiel met azijn wassen. Vul het wasmiddelbakje van de wasmachine met azijn en draai een volledige wasbeurt.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Stop de stinkende handdoeken in de wasmachine, stop hem niet te vol, en voeg een klein kopje bakpoeder toe (ja je leest het goed) en een deciliter doorzichtige azijn. Gebruik geen wasverzachter en selecteer een wasprogramma op 60˚ C.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.
Gebruik azijn als een natuurlijke wasverzachter in combinatie met een mild wasmiddel zoals Neutral. Mix azijn nooit met bleek. Een broek wassen met azijn in de wasmachine vermindert uitlopen en vervagen van de kleur. Doe etherische olie en azijn in de was voor een heerlijke frisse geur.
Zweetvlekken verdwijnen
Heb je deodorant- en zweetvlekken in je kleding die je er niet meer uit krijgt, gebruik dan witte natuurazijn. Doe 125 ml azijn in de wastrommel en de vlekken verdwijnen.
Rubber schoonmaken met azijn
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers. De meeste huishoudelijke dichtingsrubbers zijn gemaakt van siliconen (voor voedingsdichtingen) en natuurlijk rubber (voor sanitaire dichtingen).
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Houd daarbij ongeveer de hoeveelheid aan van 1 deel azijn en 4 delen water. Laat dit een poos staan, desnoods de hele nacht. Daarna kun je de douchekop afspoelen en droogmaken. De waterkoker kun je ontkalken door er 0,5 liter gewone azijn en 0,5 liter water in te doen en hem dan aan te zetten.
Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
De wasverzachter test was super spannend, maar uiteindelijk is er een overduidelijke winnaar naar voren gekomen. En dit is de Robijn Creations wasverzachter voordeelverpakking! Deze is verkozen tot de beste wasverzachter van 2022 en mag zichzelf daardoor ook de beste koop wasverzachter noemen!
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.