In principe dienen zonnepanelen zich op een dak te bevinden om vergunningsvrij geplaatst te kunnen worden, maar soms is de achtertuin ook een optie. Hierbij is het belangrijk dat de volledige installatie niet hoger komt dan vijf meter en dat ze conform het bestemmingsplan is geplaatst.
In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan.
Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.
De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104). Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden.
Het plaatsen van zonnepanelen kan in heel veel gevallen zonder vergunning. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel is het daarom ook niet nodig om het vooraf bekend te maken, zodat mensen bezwaar aan kunnen tekenen. Wie maling heeft aan het gezeur van de buurman (of buurvoruw) kan dus gewoon zijn gang gaan.
Hou altijd een afstand van circa 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand, dakgoot en nok. We noemen dit de zogenaamde No-Go-zone. Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk een factor 3 keer hoger dan elders op het dak. Het is raadzaam om op de randen geen zonnepanelen te plaatsen.
Het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis kan en mag zeker. Dit kan op twee manieren: Je kan de zonnepanelen installeren bovenop het bestaande dak van je tuinhuis. De panelen worden daarbij gemonteerd tegen het dak of enkele centimeters erboven.
De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.
Een zonnegevel, of ook wel verticale zonnepanelen genoemd, is niets anders dan een gevel voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden tegen de muur aangebracht met een stellage, vergelijkbaar met hoe dat op het dak gaat, en vervolgens worden ze aangesloten op je meterkast.
Helaas, dat mag niet. Je hebt namelijk een vergunning nodig om elektriciteit te leveren aan consumenten. Daarvoor moet je aan allerlei strenge financiële, organisatorische en technische eisen voldoen. Lever je zonder vergunning, dan riskeer je een forse boete.
In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Omdat een dakkapel vaak geen stevige steunbalken heeft, raden wij zonnepanelen op een dakkapel dus altijd af. Het gevaar op verzakking van de constructie en daardoor schade aan je dak en de panelen is te groot. Rondom je dakkapel kun je natuurlijk wel gewoon zonnepanelen plaatsen.
Er is geen wettelijke verplichting voor burgers om zich aan te sluiten op het distributienetwerk en een contract aan te gaan met een energieleverancier. Mensen kunnen hun binnenhuisinstallatie dus in principe volledig loskoppelen van het net. De zonnepanelen blijven nog steeds aangesloten op uw binnenhuisinstallatie.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Want met het toenemend aandeel van zonne-energie is het stroomaanbod 's nachts veel lager dan vroeger. Dus wen er nu vast aan en zet je wasmachine en afwasmachine vanaf morgen vooral midden op de dag aan.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Zonnepanelen op het dak leveren hun stroom niet rechtstreeks aan het elektriciteitsnet, maar aan een omvormer in de meterkast. De omvormer maakt de stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Zonnepanelen met stekker hebben hun eigen omvormer. Daarom kun je ze direct aansluiten zonder de meterkast aan te passen.
De meeste mensen plaatsen zonnepanelen op het dak van hun woning zelf. Toch kan je in vele gevallen ook panelen laten monteren op het dak van een schuur, tuinhuis en dus ook je garage.
Zonnepanelen kunnen op alle daken worden geplaatst en het dak van een carport is hierop geen uitzondering. Als het dak de juiste oriëntatie heeft en sterk genoeg is, is er niets wat je tegenhoudt om je carport te voorzien van zonnepanelen.
Gemiddeld kost een zonnepanelen systeem van 6 zonnepanelen inclusief montage tussen de €4.052 en €5.543,- bij Zonneplan. Dit bedrag is inclusief de btw.
Het dak moet dus zo'n 50kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.