Ben je minderjarig? Geen probleem, jij mag ook zoeken maar alleen onder begeleiding van iemand die erkend is als detectorist. Op beschermde archeologische sites en terreinen waar er archeologisch onderzoek loopt mag je nooit zoeken, zelfs niet als je toestemming hebt van de eigenaar van de grond.
In Nederland is het toegestaan om met een metaaldetector rond te lopen op openbare plaatsen. Wel is het verboden om gericht te zoeken en te graven op plekken die gemarkeerd zijn als archeologische plekken. In alle andere gevallen moet u toestemming hebben van de landeigenaar om het terrein te mogen betreden.
Zoek niet met een metaaldetector en niet met een magneet onder water, niet op de waterlijn, niet in uiterwaarden van een rivier. Vraag altijd toestemming om te zoeken aan de grondeigenaar. Je hebt hiervoor geen vergunning nodig. Zoek niet dieper dan 30 cm.
Met een metaaldetector kunnen metalen vondsten in de bodem opgespoord worden. Metaaldetectors worden vooral gebruikt door hobbyisten, die op zoek zijn naar schatten of spannende vondsten. Maar ze worden ook beroepsmatig gebruikt, bijvoorbeeld om munitie in de bodem op te sporen.
Middeleeuwse munten en voorwerpen worden vaak aangetroffen bij kerkjes (kerkpaden), kloosters en rond oude plaatsen (dorpen/steden). Ook bouwputten en afgravingen in de binnenstad zijn vaak een dorado voor de zoeker. Ook in het "water zoeken" is erg interessant.
Net als op privégrond heb je voorafgaandelijk toestemming nodig om er te mogen zoeken, en zijn je vondsten niet zomaar jouw eigendom. De voorwerpen die je op openbaar domein vindt, zijn eigendom van de staat en moet je steeds overdragen aan de gemeente of de politie.
Met name in landen zoals Zwitserland, Spanje en Roemenië kan men prima naar goud zoeken met zo'n apparaat aangezien de klompjes gevonden goud hier vaak wat groter zijn. Ook in Lapland, Finland en Noorwegen kan men naar goud zoeken met een metaaldetector.
Een metaaldetector reageert op alle metaalsoorten waaronder goud, zilver, ijzer, koper, brons etc. Met een metaaldetector kun je dus interessante objecten vinden, maar soms ook objecten die je niet herkent.
De metaaldetector creëert een elektromagnetisch veld van ongeveer 1,5 meter diep in de grond. De zoekschijf bestaat uit een zender en een ontvanger (beide ringvormig).
Voor tussen de 70 en 300 euro heb je al een beginners detector waar je best iets mee kunt vinden (bijv. Teknetics Eurotek en de goedkope modellen van Quest die een behoorlijke diepte halen). Voor tussen de 400 en de pakweg 800 euro heb je een 'normale' detector.
Tot de favorieten behoren de Minelab CTX-3030, Garrett AT Gold, de Fisher Gold Bug en de XP ORX en vele andere detectors in verschillende prijsklassen. De XP ORX met Elliptische zoekschijf is geschikt om te zoeken naar het fijnste goud.
Metaaldetectors werken doormiddel van een elektromagnetisch veld. Dit word door de zoekschijf de grond in gestuurd. Alle metalen objecten (doelen) in het elektromagnetische veld worden bekrachtigd en zenden opnieuw een eigen elektromagnetisch veld uit.
Veel schatzoekers gebruiken een RVS schep bij de metaaldetector. Zo'n schep is geschikt voor het graven in diverse soorten grond. Het roestvrije staal is goed voor een lange levensduur. Het is dan ook logisch dat u bij ons een metaaldetector schepje van RVS kunt kopen.
Met de punt van de pinpointer steek je in de aarde die je uit het gat hebt gehaald, als de pinpointer dicht tegen het voorwerp komt laat hij een signaal horen of voelen, want verschillende pinpointers beschikken ook over een vibratiesignaal.
Een metaaldetector reageert op alle metaalsoorten zoals goud, zilver, brons, blik, nikkel, zink, tin, lood, messing, aluminium, koper en ijzer.
De meeste metaaldetectors kunnen kleine ferrometalen deeltjes opsporen. Niet-ferrometalen, zoals aluminium, koper en lood zijn niet magnetisch, maar zijn goede geleiders en meestal eenvoudig op te sporen.
Metaaldetector frequenties variëren in de regel tussen de 3 en 50 Khz. Bij het zoeken en vinden van voorwerpen gebruiken de meeste mensen een middenweg om te proberen het beste van beide frequenties te krijgen in de frequentierange tussen 6 en 10 Khz.
Grondbalans – de meeste metaaldetectors hebben een minstens één ingebouwde grondbalans functie waarmee je de metaaldetector afstelt op de in de grond aanwezige mineralistatie om deze zoveel mogelijk te negeren zodat grondstoring zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Geschiedenis van de metaaldetector
In 1931 kreeg de Duits-Amerikaans ingenieur Gerhard Fischer patent op een draagbare metaaldetector. Hij had de draagbare metaaldetector in eerste instantie ontworpen om metaalertsen te zoeken. Al snel werd duidelijk dat de metaaldetector ook zeer nuttig was voor de defensie.
Wie geen goud heeft, kan goud zoeken. In België biedt de Ninglinspo, een zijriviertje van de Amblève in de provincie Luik, de meeste kansen. Eind 19de eeuw werden hier goudschilfers gevonden, waarna een echte goldrush ontstond.
Dat er goud zit in de Ardennen is bewezen. Jammer genoeg is het rendement veel te klein om er je fortuin mee te vergaren. De plek waar goud gevonden en te vinden is, situeert zich voornamelijk rond het massief van Stavelot, rond de Amblèvevallei.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.