Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnen unit van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. De kelder of zolder is ook een goede mogelijkheid om de warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed zijn geïsoleerd en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.
U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen.
De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst.
Als de warmtepomp bijvoorbeeld dicht bij een gevel staat, levert die gevel soms geluidsweerkaatsing op naar de buren. Met wat marges kun je wel stellen dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst.
Heb ik een vergunning nodig? Voor een lucht/water warmtepomp heb je geen ver gunning nodig, tenzij je in een monument of in een beschermd stads gezicht woont of wanneer de buitenunit van de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving.
Een warmtepomp die zijn warmte onttrekt aan het grondwater of aan de aarde heeft voor een goede werking een bronput nodig. Deze moet worden geboord in jouw tuin. De put kan op meerdere dieptes komen te zitten. Heb je een put van meer dan 50 meter, dan is er een vergunning nodig voor deze put.
De wet bepaalt niet welke hinder overdreven is, maar de milieuwetgeving bepaalt wel wanneer er omwille van lawaaihinder een milieuvergunning nodig is.
Gemiddeld maakt een buitenlucht warmtepomp met een buitenunit zo'n 55 tot 65 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser.
Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnenopstelling van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. Ook de zolder of de kelder is een goede mogelijkheid om een warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed geïsoleerd zijn en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
De buitenunit van een lucht water warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht. De buitenunit staat daarom bijvoorbeeld in de tuin of bovenop een plat dak. Komt de warmtepomp op plat dak te staan? Dan is het verstandig de unit te fixeren aan de dakconstructie om stormschade te voorkomen.
De warmtepomp op uw dak plaatsen is een steeds populairdere oplossing. Dit omdat de leiding van de cv ketel meestal op de zolder bevind en steeds meer leveranciers bieden speciale dak units aan. Het is een fijne oplossing, het is mooier en het geluidoverlast is minder omdat de warmtepomp verder staat.
Plaats van de warmtepomp
Wanneer een pomp, met of zonder omkasting, tegen een gevel of op een plat dak wordt geplaatst, kan contactgeluid doordringen in de (eigen) woning of die van je buren. Zorg daarom bij plaatsing tegen een gevel altijd voor een trillingsdemping.
Warmtepomp in de kelder
Ook de kelder is een optie, voornamelijk voor all-electric warmtepompen. Het is belangrijk dat het benodigde leidingwerk aanwezig is en dat de buitenunit in de buurt van het binnendeel wordt geplaatst. De kelder heeft vaak als voordeel dat u geen last heeft van het geluid.
De juiste afstand tussen binnen- en buitenunit
Voor het meeste rendement van de warmtepomp, plaats je de twee units niet verder dan 20 meter uit elkaar.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Ook 's nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Een volledige warmtepomp kan 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook.
Wanneer je een warmtepomp langs een muur of in een hoek van muren zet, weerkaatst het geluid en wordt de geluidsdruk hoger. Aanvullend hierop is het handig om in de uitblaasrichting planten of gras te hebben. Dit weerkaatst minder geluid dan bijvoorbeeld een betegelde tuin.
Warmtepomp zonder buitenunit
Een lucht/water warmtepomp bestaat namelijk altijd uit een binnen- en buitenunit. Dit type warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair water of centrale verwarming.
Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen moeten gebruiken. Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken.
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Om precies te zijn: een soort bromtoon van ongeveer 50 dB(A). Overdag is dat niet zo storend: er zijn dan volop omgevingsgeluiden die het geluid van de buitenunit maskeren. Maar 's nachts, als de wereld stil is, valt het geluid van de buitenunit meer op.