Wanneer is seks zonder condoom veilig? Vrijen zonder condoom is veilig als je kind seks heeft met één vaste vriend of vriendin, en geen van beide seks heeft met anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat ze allebei zeker weten dat ze geen soa hebben. Om daarachter te komen, kunnen ze zich laten testen.
Zonder instemming een condoom verwijderen tijdens seks heet stealthing (en gebeurt zowel bij mannen als bij vrouwen). Het kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, een soa en allerlei nare mentale gevolgen. Net zoals bij verkrachting.
De cijfers liegen er niet om. Volgens Soa Aids Nederland heeft 40 procent van de jongeren tussen de 14 en 35 jaar wel eens onbeschermd seks. En volgens het rapport Seksuele Gezondheid Nederland uit 2017 blijkt dat 42 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen onbeschermd seks had bij de laatste one night stand.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
2004-2005: 'wie laat zich dan ook naaien zonder condoom'
In 2004 wordt daarom een nieuwe campagne geïntroduceerd die zich speciaal op laag opgeleide jongeren (13-19 jaar) richt. Voor het eerst worden in de campagne personen getoond die een soa hebben opgelopen: 'nooit gedacht dat ik een soa van hem/haar zou oplopen'.
Onveilig vrijen is alle seks waarmee sperma, vaginaal vocht of bloed van de ene persoon in aanraking komt met de mond, vagina, penis of anus van de ander. Onveilig vrijen is bijvoorbeeld: Vrijen (geslachtsgemeenschap) zonder condoom en pil of ander anticonceptiemiddel. Anale seks zonder condoom.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.
Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
Je bent niet beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt. Natuurlijke anticonceptie vraagt een grondige kennis, ervaring en vertrouwdheid met je lichaam.
Voorvocht, zaadcellen en zwanger worden
Er kunnen dan spermacellen achterblijven in de penis, die het voorvocht meeneemt. Er bestaat dus wél een kans dat je zwanger raakt door voorvocht. Een erg kleine kans, maar voor het zingen de kerk uit is zeker geen betrouwbare anticonceptiemethode.
Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein. Dit kan gebeuren wanneer het condoom lekt of scheurt, of wanneer je na het gebruik van de condooms de handen niet wast en de handen in aanraking komen met de penis of vagina.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht bevat een heel lage concentratie aan zaadcellen.
Neem de noodpil in zo snel mogelijk en tot 72 uur na de onveilige seks. Je kan de noodpil zonder doktersvoorschrift kopen in de apotheek. Dat is misschien spannend, maar je hoeft je er niet voor te schamen. Er is niets mis mee om een zwangerschap te voorkomen.
Waarom is er zoveel prijsverschil tussen condooms? Mijn mening (Richard Spooren, oprichter en eigenaar Condoom-Anoniem, sinds 2004) is dat het prijsverschil in condooms vooral met marketing te maken heeft. Reclame dus.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Terugtrekken is niet betrouwbaar. De kans op zwangerschap bij perfecte toepassing is ongeveer 4%. In de dagelijkse praktijk is deze methode moeilijk toe te passen, waardoor 20% van de vrouwen toch zwanger raakt. Van elke 1000 vrouwen die terugtrekken gebruiken worden er ongeveer 40 tot 200 toch zwanger.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
De kans op bevruchting is het grootst in de 3 dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong. Je weet niet altijd zeker wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Daarom vrij je best elke dag vanaf 4 dagen voor de eisprong tot en met 2 dagen erna.
Ja dat kan. Als één van de partners herpeswondjes (koortsblaasjes) aan zijn/haar mond heeft kan herpes overgedragen worden. Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt.
Orale seks is net zo gevaarlijk als 'gewone' seks. Daarbij verhoogt het het risico op keelkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Als mensen orale seks hebben (gehad) met verschillende partners, wordt de kans op keelkanker nog groter, aldus de onderzoekers.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.