Woonbestemming of recreatiebestemmingU mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Met behulp van de kruimelregeling kunt u een recreatiewoning permanent bewonen. Om hiervoor toestemming te krijgen moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Zo moet de bewoner van het pand op 31 oktober 2003 meerderjarig zijn geweest en moet hij sinds deze datum onafgebroken in de woning hebben gewoond.
In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil. Een recreatiewoning met woonbestemming vind je niet zomaar.
Over het algemeen mag u niet het hele jaar in een recreatiewoning wonen.Dit mag alleen als de gemeente het een woonbestemming heeft gegeven. In het bestemmingsplan kunt u vinden welke bestemming uw woning heeft gekregen. Het verschilt per gemeente hoe lang u in een recreatiewoning zonder een woonbestemming mag wonen.
Hebt u een recreatiewoning in eigendom, dan kan deze woning fiscaal alleen als eigen woning worden aangemerkt als deze woning voor u als zogeheten hoofdverblijf (zie hierna) dient. Daarbij is van belang dat u samen met uw (eventuele) fiscaal partner niet meer dan één hoofdverblijf kan hebben.
In veel bestemmingsplannen kom je tegen dat wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, in ieder geval sprake is van permanente bewoning van de recreatiewoning.
Dus ook als u '365 dagen in het jaar recreëert' in het vakantieverblijf, is er sprake van permanente bewoning. Men dient dus in ieder geval elders over een hoofdverblijf te beschikken dat ook als zodanig wordt gebruikt.
Het aantonen van permanente bewoning kan aan de gemeente of de bewoner zelf zijn. Als de bewoner ontkent permanent in de recreatiewoning te verblijven, is het aan de gemeente om met behulp van bewijsmiddelen de permanente bewoning aan te tonen voordat de gemeente tot handhaving kan overgaan.
Vanaf jan 2012 is het in de wet vastgelegd dat het beleid voor de bewoning van recreatiewoningen wordt overgelaten aan de gemeenten. Dus elke gemeenten heeft een eigen beleid voor bewoning van recreatiewoningen. Bijna alle gemeentes verbieden het permanent wonen in parken met een recreatiebestemming.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning gaan wonen als deze de bestemming het toelaat om er permanent te wonen. Het is echter niet overal mogelijk om permanent te wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een bepaald gebouw heeft en hier moet u zich strikt aan houden.
Woonbestemming of recreatiebestemming
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
U mag niet wonen in een vakantiewoning
Bij een verhuizing moet u zich laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres dat uw hoofdverblijf is. U kunt zich laten inschrijven op het adres van een vakantiewoning. Want volgens de wet moet een gemeente u inschrijven op het adres waar u verblijft.
Tijdelijk verblijf
Als u tijdelijk op een vakantiepark wilt gaan wonen (als hoofdverblijf), moet u zich volgens de Wet basisregistratie personen (BRP) op dat adres inschrijven bij de gemeente. Zelfs als het volgens een andere wet- of regelgeving niet is toegestaan om daar te wonen.
De recreatiehypotheek financier je tot maximaal 70% van de marktwaarde van de woning. Je moet dus altijd eigen geld inbrengen als je een vakantiewoning wilt kopen.
Onder woningen verstaan wij onroerende zaken die op het moment van de overdracht naar hun aard bestemd zijn voor bewoning. Hierbij horen ook aanhorigheden. Voor woningen waar u niet zelf voor langere tijd in gaat wonen, zoals een vakantiewoning, betaalt u 10,4% overdrachtsbelasting.
Met behulp van de kruimelregeling kan de gemeente u in een verkorte procedure van slechts acht weken, toestemming verlenen om in afwijking van het bestemmingsplan te bouwen of gronden te gebruiken. De afwijking wordt vastgelegd in een vergunning om af te wijken van het bestemmingsplan.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
Wat is semi-permanente huisvesting? Semi permanente bouw is lang blijvend maar niet permanent. Het is demontabel en niet te onderscheiden van een permanent gebouw.
Voor de aanschaf van een chalet kun je bijna nooit een hypotheek krijgen. Je krijgt namelijk alleen een hypotheek als het gaat om een echte woning van baksteen of beton met een volwaardige fundering (Lees ook: tweede hypotheek voor tweede huis en hypotheek voor een recreatiewoning).
Volgens de Nederlandse wet mag je inderdaad wonen in een camper, maar wil je die camper (in Nederland) kunnen registreren en verzekeren dan heb je een woonadres of briefadres nodig.
Hoewel de meeste gemeenten mensen toestaan te wonen op vakantieparken om bijvoorbeeld de tijd te overbruggen waarin een nieuwe woning nog opgeleverd moet worden, zit daar wel een maximale verblijfsduur aan vast. Vaak is dat een jaar, maar soms ook zes maanden.
In geen enkel bestemmingsplan is het splitsen van woningen op dit moment mogelijk. Er zijn wel stringente regels opgenomen waaronder dubbele bewoning van 1 pand kan worden toegestaan met toepassing van een binnenplanse afwijking in het bestemmingsplan.
Per 1 januari 2011 is een chalet of stacaravan bouwvergunning vrij op plaatsen die in het bestemmingsplan daarvoor aangemerkt zijn. Zonder vergunning mag een chalet van 70 m2 met een maximium van 5 meter hoogte gebouwd worden.
Wanneer is er sprake van permanente bewoning? Als het recreatieverblijf als hoofdverblijf wordt gebruikt, is er sprake van permanente bewoning. Er is onder meer sprake van gebruik als hoofdverblijf als het recreatieverblijf het 'centrum van het sociale en maatschappelijke leven' van een persoon is.
Het begrip recreant bijvoorbeeld, is volgens de omschrijving iemand die in zijn (netto) vrije tijd een activiteit onderneemt. Het verschil tussen vrijetijdsactiviteiten en een recreatieve activiteit is dat een vrijetijdsactiviteit altijd wordt ondernomen vanuit of in de eigen woning.