Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Wondverzorging Uw wonden zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.
Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar.
Verband of pleister
U moet de wond en de hechtingen de eerste dagen ook thuis beschermen met verband of een pleister. Doe elke dag een nieuwe pleister of verband op. U kunt zo iedere dag zien hoe het met uw wond gaat.
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog. Behalve hechtingen verwijdren wordt er ook nog naar de wond gekeken en gecontroleerd op ontsteking en genezing. Bij twijfel wordt de huisarts voor beoordeling erbij gehaald.
Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad').
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
In het algemeen kunnen we stellen dat de hechtingen na ongeveer 7 tot 10 dagen kunnen verwijderd worden. Hechtingen kunnen in principe door de huisarts verwijderd worden.
De huid rondom de wond kan de eerste dagen beurs, gezwollen, jeukerig en gespannen aanvoelen, wat normaal is. De huid kan ook blauw, geel of rood verkleuren, wat meestal geen kwaad kan. Na tien dagen zal het ergste ongemakkelijke gevoel waarschijnlijk minder worden, maar kan de wond nog wel pijn doen als je erop drukt.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
Geen spanning op de wond
Zit de wond op uw knie, elleboog of bijvoorbeeld rug? Bepaalde bewegingen kunnen dan spanning op de wond geven. Probeer die bewegingen tijdelijk zo min mogelijk te maken, totdat de hechtingen eruit zijn.
Hoe littekenvorming na hechtingen voorkomen
De operatietechniek is bijzonder bepalend wat het eindresultaat betreft. Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
Als de hechtingen loslaten of losspringen
Als er te veel spanning op de wond komt te staan, kan het zijn dat de hechtingen losspringen of knappen. De wond kan dan openspringen.
Hechtingen worden na 7 tot 14 dagen verwijderd.
Hechtingen en agrafen mogen alleen verwijderd worden door verzorgenden, BIG-geregistreerde verpleegkundigen en overige BIG-geregistreerde zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn voor deze handeling.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Als je gezond en gevarieerd eet en de dagelijks aanbevolen hoeveelheden binnenkrijgt, dan krijg je ook voldoende vitamines binnen. Zink en ijzer heb je nodig om een wond te laten genezen. Zink speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing. IJzer zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof bij de wond kan komen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.