Als bestuurder mag u uw voertuig niet stil laten staan op een fietsstrook of op de rijbaan naast een fietsstrook.
Volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) mag er op een aantal plekken niet geparkeerd worden (artikel 10 RVV 1990). De plekken waar het om gaat zijn de stoep, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad.
bord E1 is het officiële verkeerssymbool voor een parkeerverbod bord. Combineer dit met een eigen tekst en je hebt een duidelijk bord verboden te parkeren voor jouw eigen terrein of prive terrein.
Stilstaan en parkeren zijn gedefinieerd in de regelgeving: Stilstaan doe je enkel wanneer je iemand laat in- of uitstappen of je auto in- of uitlaadt, of dat nu 1 minuut of 1 uur duurt. Parkeren doe je wanneer je langer stilstaat dan nodig voor het in- of uitstappen of in- of uitladen.
Niet stilstaan borden
Een niet stilstaan bord is altijd uitgevoerd met verkeersbord e2 en geeft aan dat je niet stil mag staan met je voertuig op de aangewezen plek. Ook niet om iemand af te zetten of te lossen.
Wanneer is er sprake van gevaar of hinder bij parkeren? Een voertuig zodanig op de weg laten staan dat gevaar of hinder wordt of kan worden veroorzaakt of verkeer in gevaar wordt gebracht of kan worden gebracht. Daarbij kan het gaan om gevaar voor personen en goederen.
Binnen de bebouwde kom, mag je links op de rijbaan parkeren of op de gelijkgrondse berm links naast de rijbaan. Auto's mogen op die plaats parkeren: binnen de bebouwde kom; de rijbanen zijn gescheiden door een gelijkgrondse berm (waar de auto's staan).
U parkeert 'fout', indien u uw voertuig parkeert in strijd met de wet. Of daarvan sprake is, hangt af van het wettelijk voorschrift en de omstandigheden van het geval.
Die auto mag er net zo lang staan als de eigenaar dat wil.
In een woonerf mag je enkel parkeren op de parkeervakken. Die herken je aan wegmarkeringen, de kleur van de vakken, de letter P of verkeersborden. Stilstaande of geparkeerde voertuigen mogen rechts of links ten opzichte van hun rijrichting parkeren.
Op grond van art 24 lid 1 sub a RVV is het verboden een voertuig te parkeren bij een kruispunt op een afstand van minder dan vijf meter daarvan. Denkbeeldig zou u de afslaande weg (inclusief eventuele stoep) op de doorgaande weg kunnen doortrekken. In dat denkbeeldige vlak mag derhalve niet geparkeerd worden.
De bestuurder mag zijn voertuig niet laten stilstaan: Op een kruispunt of een overweg. Op een fietsstrook of op de rijbaan langs een fietsstrook. Op een oversteekplaats of binnen een afstand van vijf meter daarvan.
Voorbeelden stoppen = stoppen voor een stopteken van een verkeersregelaar, stoppen om een andere weggebruiker voor te laten gaan of stoppen voor een gesloten overweg. Stilstaan = betekent dat je vrijwillig stilstaat. Dit is zonder verkeersnoodzaak.
Het stilzetten van een auto om een telefoongesprek te voeren op een parkeerplaats moet voor de parkeerbelasting worden aangemerkt als parkeren, oordeelt het Gerechtshof Amsterdam. Dat geldt ook als dat telefoongesprek en het in verband daarmee stilstaan van de auto maar korte tijd heeft geduurd.
Het antwoord op de vraag is simpel: je auto op de stoep parkeren mag niet. Alleen wordt het wel getolereerd. Het valt namelijk onder de wet 'verkeeroverlast' en de politie geeft hier geen prioriteit aan. Dus de reden dat jij waarschijnlijk nog nooit een boete hebt gehad is omdat de politie het door de vingers ziet.
Buiten op de aangelegde parkeerplaatsen (die zich buiten de rijbaan bevinden) is het toegelaten te parkeren op de rijbaan zelf, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met bovenstaande opgesomde reglementen : niet op de trottoirs of verhoogde (gras)bermen. vrije doorgang van minstens 3 meter.
De wegcode geeft aan dat een voertuig als stilstaand wordt beschouwd als het niet langer dan nodig stopt om mensen te laten af/opstappen of voor te laden/lossen van goederen. Zodra u klaar bent met wat u bezig was, wordt uw voertuig als "geparkeerd" beschouwd.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Neem hierover dus telefonisch contact op met uw gemeente of meld het via hun website. Wij treden als politie alleen op als een verkeerd geparkeerde auto, motor of ander voertuig zó geparkeerd staat dat het gevaar oplevert voor anderen. Alleen in dat geval kunt u contact met ons opnemen via 0900-8844.
Waarschuwingen. Een driehoekig wit bord met een rode rand waarschuwt je voor mogelijke gevaren op de weg. Op het bord wordt aangegeven waar voor wordt gewaarschuwd.
C01 – Gesloten in beide richtingen verkeersbord
Wanneer je dit bord tegenkomt betekent het dat je deze weg niet in mag. Het betekent ook dat je de weg vanuit de andere kant ook niet in mag. Deze weg is afgesloten voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee.
Er moet parkeergeld worden betaald.