De in 2005, door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, opgerichte Gedragscode Ballonvaart meldt dat er in de Luchtvaartwet staat dat een luchtballon buiten de bebouwde kom overal mag komen te landen, met uitzonderingen van de openbare wegen.
Dit terrein moet 50 bij 50 meter zijn.Ook mag het niet omringd worden door hoge obstakels. Heeft u geen eigen terrein of kent u niemand die in het bezit is van een veld van 50 bij 50 meter, dan gaat de ballonvaarder op zoek naar een opstijglocatie in uw voorkeursplaats.
Afhankelijk van de wind
Allereerst is het zo dat een luchtballon valt onder de luchtvaartuigen die volledig afhankelijk zijn van de wind. Hierdoor is het voor de piloot wettelijk toegestaan om te landen waar hij of zij vindt dat dat mogelijk is.
Kosten reguliere tickets voor een ballonvaart
De kosten voor een avond- en ochtendvaart liggen op va 180 euro per persoon. Kinderen, wiens leeftijd tussen de 8 en 12 jaar ligt, betalen voor deze vluchten 160 euro per ticket. De reguliere tickets voor een ballonvaart bestelt u eenvoudig via onze website.
Als de lucht warm genoeg is, stijgt de ballon op. Zolang de lucht in de ballon warm genoeg is, kan hij blijven zweven. Maar als de lucht afkoelt, zal de ballon naar beneden gaan. Dan kan je weer landen.
Is het zeer koud daar hoog in de lucht ? HELEMAAL NIET, doordat wij een reusachtige warme luchtbel boven onze hoofden hebben en die warme lucht continu uitstraalt naar ons is het in het rieten mandje meestal niet kouder dan op de grond. Bovendien vaart de ballon mee met de wind, en voelt men dus ook geen wind.
Het aantal passagiers in de ballonmand varieert van een beperkt gezelschap (2 – 4 personen) tot ballonvluchten met grote luchtballonnen die plaats geven aan 16 personen of meer.
Deze bellen met warme opstijgende lucht zorgen ervoor dat de vlieghoogte van de ballon niet meer veilig te controleren is door de piloot. In de ochtend en avond is de zon minder sterk en daardoor dooft de thermiek uit. Ideale omstandigheden voor een veilige ballonvaart.
Een ballonvaart duurt gemiddeld een uur. Een ballon is niet te sturen en vaart met de wind mee. Afhankelijk van de landingsmogelijkheden die de piloot tegenkomt tijdens de vaart kan een ballonvaart daarom iets korter of langer duren.
Tussen 1982 en 1993 kwamen 43 ballonvaarders om het leven.Sindsdien vielen er nog 31 doden, de slachtoffers van het recente ongeluk niet meegerekend.
In september werd een luchtballon met 12 mensen aan boord getroffen door harde windstoten, de bestuurder verloor de controle en de ballon viel naar beneden. De passagiers kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. In november 2021 raakten negen passagiers gewond toen een luchtballon neerstortte.
Laaghangende bewolking, of (zee)mist zijn allemaal zicht belemmerende factoren. De regelgeving schrijft voor dat voor zichtvliegverkeer (waar een luchtballon onder valt) minimaal 8km horizontaal en 500 meter verticaal vrij zicht moet hebben.
Op zich is lichte regen niet direct een belemmering voor de ballonvaart, maar voor de ballonvaart ervaring wel. Bij lichte regen zal de ballonvaart dus niet doorgaan.
Ballonvaren eng? Zeker niet! Zelfs passagiers die eerst huiverig de ballon instapten, zijn enthousiast geworden en hebben genoten van hun vaart. Ook de mensen met hoogtevrees hoeven niet bang te zijn: omdat de ballon geen contact heeft met de grond hebt u hier geen last van.
Kleding wat u aan zou trekken voor een stevige wandeling is uitstekend geschikt voor ballonvaren. Voornamelijk stevig schoeisel (wandelschoenen) is van belang, hakschoenen zijn NIET toegestaan en zullen tijdens de ballonvaart uitgedaan moeten worden.
Het is voor een luchtballon gebruikelijk om tussen april en oktober te varen. Ballonvaren kan het hele jaar door, maar tussen april en oktober is het seizoen. Anders dan vaak gedacht wordt komt dat vooral door de gunstige weersomstandigheden in die periode en niet doordat de temperatuur in de winter te laag is.
Ja, op zich is dat geen probleem. Wel willen wij dit graag vooraf weten in verband met de te kiezen opstapplaats en de te verwachten weersomstandigheden op de dag van de ballonvaart. Ook goed te weten is dat u zelfstandig in de mand moeten kunnen instappen en 1 uur in de ballonmand moet staan. Er zijn geen zitplaatsen.
De prijs voor een 2 persoons prive ballonvaart is: € 500,- pp.
Omdat twee derde van de wereldbevolking niet beschikt over een internetverbinding probeert Google met luchtballonnen, uitgerust met wifi-apparatuur, internet naar die gebieden te brengen.
De temperaturen zijn boven in de lucht ongeveer hetzelfde als aan de grond. Met onze hete luchtballon vliegen mij meestal tot maximaal 1000 meter, waardoor de verschillen in temperatuur klein blijven.
Ballonvaren is volkomen veilig. In vergelijking met andere luchtsporten is het de veiligste sport uit de luchtvaart. De landing is eveneens niet gevaarlijk. De mand kan rechtop blijven staan of kantellen bij de landing.
Tijdens een ballonvaart maak je geen fysiek contact met de grond waardoor de nervositeit automatisch verdwijnt. Hoogtevrees is een angst die pas optreedt van zodra er fysiek contact met de grond ontstaat. In een luchtballon kan je dus geen hoogtevrees hebben.
Tijdens een ballonvaart ga je tot een maximale vlieghoogte van ongeveer 1000 meter. Het gemiddeld vliegniveau bedraagt doorgaans 300 meter met uitschieters tot 1 kilometer. In sommige gevallen maakt de ballonvaarder het zelf mogelijk om hoger te varen.
Een luchtballon van (gemiddeld formaat) 5.000 m3 kan op een dag met 20 graden 1.270 kg tillen (5.000m3*254kg), zodra de temperatuur nabij de 30 graden komt kan dezelfde ballon nog maar 1.085 kg de lucht in tillen, ofwel bijna 20% minder, wat neerkomt op 2 volwassen passagiers!
Om tot stilstand te komen gebruiken wij de mand als "anker". Wanneer de piloot van de luchtballon de landing heeft ingezet zal hij de ballon leeg laten lopen door bovenin een klep, de zogenaamde parachute, te openen. Door het weg laten lopen van de warme lucht verliest de ballon zijn draagkracht.