De andere elektrode plak je aan de linkerkant van de borstkas, net onder de borst, ter hoogte van de ribben. Als je denkbeeldig een lijn trekt tussen de elektroden, zit het hart ertussenin. Let op: plak de elektroden niet op het sleutelbeen of op de tepel.
Plaatsen elektroden:
Breng de elektroden aan precies zoals het plaatje aangeeft. Plak de elektrode niet op de tepel / piercing sieraden • Plak de elektroden in 1x goed.
De voorkeurspositie van AED elektroden is zoals op de afbeelding op de electroden wordt aangeven. Plaatsing van de elektroden mag niet worden vertraagd door de aanwezigheid van een ICD of pacemaker. Indien mogelijk, elektrodes naast de ICD/pacemaker plakken.
AED's hangen vaak op openbare plekken en in publieke gebouwen. Geef je ogen dus goed de kost en kijk waar een AED hangt op plekken waar jij regelmatig komt. Zoals je in een gebouw kijkt waar de nooduitgang zit, zoek je dus ook de aanwezige AED. Vaak hangt bij gebouwen waar een AED hangt een bordje op de gevel.
Raak het slachtoffer niet aan tijdens de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme en de toediening van een elektrische schok kunnen vertragen.
Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.
Nadat iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is het hart een grote chaos, het 'fladdert' heen en weer. Dit fladderen, ook wel fibrilleren genoemd, is het golfbeweginkje dat door het AED wordt herkend. Zonder deze golf is er geen sprake van fibrilleren. Het AED-apparaat adviseert dan geen schok.
AED batterij gratis vervangen na inzet
Vanaf 2018 worden de elektroden en batterijen na een inzet van een (publieke) AED vergoed door de zorgverzekeraars. Deze vergoeding kan worden afgehandeld in samenwerking met de ambulancediensten.
Jaarlijks onderhoud AED
Jaarlijks onderhoud van de AED is de optimale manier om ervoor te zorgen dat de AED correct werkt wanneer er gebruik van moet worden gemaakt.
Volgens de wetgeving is een AED nog niet verplicht, maar het is wel een verplichting om de veiligheid en het welzijn te waarborgen van bezoekers en personeel in uw vereniging, restaurant, bedrijf, peuterspeelzaal, kroeg of winkel.
Mag ik een AED gebruiken als het slachtoffer een pacemaker heeft? Het antwoord is eenvoudig: ja, als het AED-toestel beschikt over een pacemaker- of artefactdetectie. Bij te trage hartslagen (bradycardie) helpt een pacemaker, door elektrische impulsen te zenden, om het hart te stimuleren.
Je dient de zwangere vrouw dan in een andere positie te leggen. De vrouw dient op haar linker zij te liggen, 15 graden gebogen. Door het slachtoffer in deze positie te leggen, bescherm je de vitale organen van de moeder en het kind. Echter maakt deze positie het erg moeilijk om te reanimeren en te defibrilleren.
Levensduur AED-apparaat
Een AED-apparaat is best een investering, dus u wilt de AED niet onnodig vroeg vervangen. Tegelijkertijd wilt u de zekerheid dat het AED-apparaat in een acute situatie probleemloos ingezet kan worden. Daarom is het advies om uw AED na 10 jaar te vervangen.
De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.
De onderhoudskosten van een AED variëren van € 220 tot € 650 (per 10 jaar). Uitgaande dat de economische levensduur, van een AED, 10 jaar is. Deze kosten bestaan uit het vervangen van de accu en de elektroden. Daarnaast moet een AED weer gebruiksklaar worden gemaakt na inzet.
Een correct geplaatste AED heeft amper onderhoud nodig, net zoals bij een brandblusapparaat of een verbandkoffer. Het enige noemenswaardige onderhoud bestaat uit het vervangen van de batterij na 3 tot 6 jaar en de elektroden na 2 of 3 jaar.
Wie beheert de AED? Als je het bedrag bij elkaar hebt, sturen wij de AED + buitenkast naar je toe. Jij bent dan de eigenaar en beheerder ervan. Kies samen met je buren een goede plek om de AED op te hangen en meld hem aan bij het reanimatie oproepsysteem.
De goedkoopste AED op dit moment is de DefiSign Life AED. Deze AED heeft echter geen FDA keurmerk en is nog een nieuwe AED op de Nederlandse markt. Deze AED heeft een garantietermijn van 10 jaar.
Je kunt een AED zelf kopen. Maar het kan ook een goed idee zijn om dit samen met je buurt te doen. Je kunt organisaties vragen bij te dragen aan de kosten, zoals de gemeente, bedrijven in de buurt of serviceclubs zoals de Rotary of Lions.
Hierbij valt te denken aan een reanimatie, een zeer ernstig ongeval of vanwege tilassistentie. Om de noodzakelijke handelingen zo snel en kundig mogelijk uit te kunnen voeren worden er soms twee ambulances gestuurd. Twee verpleegkundigen en twee chauffeurs voeren dan gezamenlijk de nodige handelingen uit.
Hoe werkt een AED en wat doet het met je hart? Een automatische externe defibrillator geeft de sinusknoop, onze natuurlijke pacemaker, de kans om terug de controle te krijgen over het hartritme. De schok van de AED legt het chaotische hartritme dat ontstaat bij een plots hartfalen even stil en 'reset' het.
Wat moet je NIET doen voor je met het reanimeren start? 1-1-2 bellen. Het slachtoffer verplaatsen naar de begane grond. Huisdieren opsluiten, de voordeur open zetten en het licht aan doen.
Ja, een AED kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 8 jaar of 25 kg. Volgens de nieuwe ERC richtlijnen mogen kinderen tussen de 1-8 jaar aangesloten en gedefibrilleerd worden met een conventionele AED met standaard elektroden.