Stilstaan of parkeren Stilstaan is zowel toegestaan aan de rechterzijde als aan de linkerzijde van de rijbaan. In verband met de veiligheid geniet het de voorkeur om aan de rechterzijde stil te staan. Stilstaan en parkeren mag je in principe overal waar het niet verboden is.
Regels parkeren binnen de bebouwde kom
Wilt u parkeren binnen de bebouwde kom? Ook hier geldt weer: parkeren mag niet waar dit duidelijk staat aangegeven met een bord of paaltje. In de bebouwde kom mag u echter wel in de berm of op straat parkeren.
Het bord – verboden te parkeren – wordt dus aangeduid met bord E1. Net zoals bij stilstaan, geldt het verkeersbord – verboden te parkeren – voor de kant van de weg waar het bord staat. Dit geldt dan tot aan het volgende kruispunt. Aan de kant van de weg waar het verkeersbord niet staat, mag je dus wel parkeren.
Binnen de bebouwde kom, mag je links op de rijbaan parkeren of op de gelijkgrondse berm links naast de rijbaan. Auto's mogen op die plaats parkeren: binnen de bebouwde kom; de rijbanen zijn gescheiden door een gelijkgrondse berm (waar de auto's staan).
Bord E1 – Parkeerverbod
Dit bord geldt alleen voor de zijde van de rijbaan waar dit bord geplaatst is.
Parkeerverbodsbord betekenis
Het parkeerverbod bord is een van de makkelijkste te herkennen borden. Door een rode rand met een blauwe achtergrond en een grote rode streep doorheen. Dit lijkt op het bord verboden stil te staan, deze heeft niet 1, maar twee strepen er doorheen, en ziet eruit als een rood kruis.
In een parkeerverbodzone geldt overal een parkeerverbod.Er mag alleen geparkeerd worden op parkeerplaatsen. De zone stopt na het verkeersbord dat het einde van de zone aangeeft. In de parkeerverbodzone zijn parkeerplaatsen duidelijk te herkennen.
De regels voor parkeren buiten de bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg. Op andere wegen mag dit wel, tenzij anders aangegeven. Ook mag je in de berm parkeren. In al deze situaties mag je het verkeer niet hinderen.
Haaks parkeren
Naast ruimte voor de auto zelf van doorgaans 1.80m is er ruimte nodig voor het in- en uitstappen. De lengte van de parkeerplaats is 5 m. Voor het inrijden en het maken van de bocht moet de straatbreedte 6m breed zijn.
Bij kruispunten, een kruising of splitsing van wegen mag tot op een afstand van 5 meter niet geparkeerd worden, in de bocht van een doorgaande weg mag dit in beginsel wel. Op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 is het echter een ieder verboden zich zo te gedragen dat een gevaar of hinder veroorzaakt kan worden.
In principe behoren ook de parkeergarage en het parkeerterrein tot de openbare weg: de normale regels uit de Wegenverkeerswet gelden hier dus net zo goed als op een woonerf of een snelweg. Dit betekent onder meer dat u zich moet houden aan de aangegeven maximumsnelheid en dat verkeer van rechts voorrang heeft.
Om zeker te weten of je buiten de bebouwde kom rijdt, is het hierbij ook weer super handig om naar kruispunten te kijken. Of in ieder geval de voorrangsborden bij kruispunten. Want waar deze binnen de bebouwde kom voor het kruispunt staan, staan ze buiten de bebouwde kom na het kruispunt.
De werking van een verkeersbord is beperkt tot de weg. Een groenstrook maakt daar geen deel van uit (ECLI:NL:GHARL:2022:1548)Het direct naast de openbare weg buiten de bebouwde kom gelegen grasterrein, is een berm (ECLI:NL:GHARL:2021:8523)
Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna. Op deze manier kun je bepalen of de maximumsnelheid die voor jou geldt op dat moment 50 km/u of 80 km/u is. De reden hiervoor is dat je buiten de bebouwde kom niet op de rijbaan mag parkeren.
Boete foutief parkeren
Als de bestuurder in of rondom het voertuig aanwezig is, mag de verbalisant de boete niet op kenteken opleggen. De verbalisant zal dan het rijbewijs van de bestuurder moeten vorderen en de bestuurder moeten bekeuren. Dit gaat vaak fout waardoor de boete moet worden vernietigd.
De boetes variëren momenteel van 55 tot 330 euro naargelang de ernst van de inbreuk. Voor dezelfde overtredingen kan u ook een boete krijgen van de politie.
Meerdere auto's
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant.
Op de rijbaan in tunnels en onder bruggen. Op de rijbaan bij de top van een helling en in een bocht. Op minder dan vijf meter van de hoek van een kruispunt. Op minder dan 20 meter voor verkeerslichten op kruispunten.
In Nederland is het niet toegestaan om je auto op de stoep te parkeren. Volgens de wetgeving is het alleen toegestaan om je auto in een parkeervak te parkeren, of aan de rijbaan. Uiteraard is elke situatie uniek en zijn er ook uitzonderingen.
Het korte antwoord is: ja, je mag parkeren in de berm, zelfs bij een parkeerverbod. Een parkeerverbod geldt namelijk alleen voor de rijbaan, en de berm wordt niet meer gezien als de rijbaan!
Pijl naar beneden
Dit bord geeft aan dat het van de 16e tot de 31e verboden is te parkeren vóór dit bord. Het parkeerverbod eindigt bij dit bord.
Als u dus een parkeerplaats koopt die gelegen is op een stuk grond dat al 30 jaar openbaar is, is het technisch gezien dus openbare weg en mag iedereen er parkeren. Een bordje neerzetten met de tekst 'eigen terrein' verandert hier strikt genomen niets aan.
E1:Parkeerverbod. Aan de kant van de weg waar dit bord is geplaatst, mag je niet parkeren.Je mag hier wel passagiers laten in- of uitstappen of goederen laden of lossen. Het parkeerverbod geldt niet voor parkeervakken, maar wel voor de berm.