Hondenstranden Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) zijn honden het gehele jaar toegestaan. Alleen op Texel geldt een aanlijnplicht bij de bewaakte stranddelen en op het strand van de Hors (ten zuiden van het eiland).
Zwemmen kan in recreatieplassen, in een (eigen) zwembad en in de zee. In het zomerseizoen mogen honden meestal niet loslopen op het strand en zwemmen in de zee, maar buiten het zomerseizoen is dit wel toegestaan.
Waar mag mijn hond zwemmen? Honden mogen niet overal zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar je wel met je hond terecht kan. Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar je hond mag zwemmen vind je op Doggydating, onder de kop losloopgebieden.
Op Walcheren kun je hondenstrand Berkenbosch vinden. Of kies voor het Noordzeestrand in Zoutelande. Ook op het strand in Vrouwenpolder en het Ritthemse strand in Vlissingen kun je terecht met de hond. Op Zeeuw-Vlaanderen kun je naar Strand Cadzand of Groede Bad om de hond heerlijk te laten rennen.
Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand komen. Ze hoeven dan ook niet aangelijnd te zijn.
Op zich heeft chloor weinig invloed op de gezondheid van uw hond, tenzij ze veel van dit water binnenkrijgen. Ook bij zeewater is het goed om op te letten. Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor: geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies.
Op verschillende plaatsen mag je het hele jaar door wandelen op het strand met je hond: Vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever tot aan de grens met Bredene. Op het Klein Strand tussen het Westerstaketsel en de Westelijke Strekdam.
Plassen zo veel mogelijk tegen gemeentebosjes (hoewel ze tegen hagen ook wel aan mogen plassen, mits volwassen), als ze tegen een gevel plassen minimaal 3 meter van de deur af en niet voor winkels. Ze mogen absoluut geen voortuinen in, ook niet om even te snuffelen en poep wordt altijd direct opgeruimd.
Honden kunnen over het algemeen beter tegen koud water dan wij mensen, maar houd in de winter goed de temperatuur in de gaten. Conclusie: zwemmen is voor honden een hele goede manier om te bewegen en je hond fit te houden.
In principe mogen kleinere honden niet in koud water zwemmen. De kleinere lichamen zijn minder goed in het handhaven van een regelmatige lichaamstemperatuur. Ook zijn kleinere honden sneller afgekoeld dan grote. Hoe je jouw hond warm houdt in de winter hangt dus ook af van het formaat van je hond.
Kan jouw hond zwemmen? Niet iedere hond kan dus zwemmen. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen bekend van honden waarbij de vacht van de hond tijdens het zwemmen "volloopt" met water en dat de hond op deze manier steeds meer moeite krijgt om de kop letterlijk en figuurlijk boven water te houden.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
Zijn honden toegestaan op het strand van Zandvoort? Honden zijn verboden op de stranden van Zandvoort tijdens de periode 15 april tot 1 oktober tussen 09:00 tot 19:00 uur. Buitenom deze bovengenoemde periode en tijd zijn honden, zowel loslopend als aangelijnd, wel toegestaan op de stranden van Zandvoort.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (3500 ha) is het grootste stuifzandencomplex van Europa. Honden kunnen hier rennen, spelen en er is een groot meer waar ze kunnen zwemmen. Ten zuiden van Breda, tussen Chaam en Gilze liggen de Chaamse bossen (1324 ha).
Let ALTIJD op de borden die aangeven of je wel of niet met de hond het strand op mag. Hou je hond liefst altijd aan de leiband en laat ze enkel los op de plaatsen waar je zeker weet dat ze niemand storen en waar het mag. In parken en op openbare plaatsen in de stad moet je viervoeter wel altijd aangelijnd zijn.
Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn. Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen.
Laat je hond niet langer dan 10 minuten in koud water (beneden 6-7 ° C) zwemmen. Bij lagere temperaturen loopt je hond het risico op onderkoeling en bevriezing. Zorg ervoor dat de vacht van je hond bijna droog is voordat je naar huis gaat.
Is je hond niet uit het zwembad weg te slaan? Zorg dan dat de vacht op regelmatige basis wordt bijgeknipt, en borstel hem voor hij het water induikt, zo beperk je het aantal bacteriën toch tot een minimum.
MET DE HOND WANDELEN OP HET STRAND VAN CADZAND. De zee is de ideale bestemming om je trouwe viervoeter mee te nemen voor een mooie strandwandeling. Honden mogen op de stranden van Cadzand-bad, Nieuwvliet, Groede en Breskens los lopen.
Goed om te weten: Op nagenoeg alle Landal parken is uw hond welkom. Maar op: Twenhaarsveld, Wirfttal, Beach Resort Ooghduyne, Miggelenberg, Dwergter Sand, Salztal Paradies, Hochwald, Coldenhove, Village l'Eau d'Heure, Rabbit Hill, Heideheuvel, Orveltermarke en Stroombroek zijn ook hondenvilla boekbaar.
Verwacht niet dat je met je hond het Rijksmuseum kunt bezoeken, maar een aantal musea die grotendeels buiten geopend zijn, verwelkomen jou en je hond van harte! De voorbeelden zijn: Nederlands Openluchtmuseum. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zijn honden welkom, mits ze aangelijnd zijn.