Voorwaarden vergunningvrij bouwen op een rijHet bijgebouw moet naast of achter het hoofdgebouw worden geplaatst, minimaal 1 meter achter de voorgevel. Op het voorerf is altijd een vergunning nodig. Op een hoek geldt dat ook voor het zijerf. Het bijgebouw moet qua functie ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw.
De afstand tot de erfgrens bepaalt ook hoe hoog uw gebouw kan zijn. Hoe verder weg van de grens met uw buren, hoe hoger het schuur mag zijn. Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen.
Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.
Om een loods vergunningsvrij te kunnen bouwen, moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo mag de nokhoogte van de loods niet hoger zijn dan 5 meter. De nokhoogte is de hoogte van de grond tot de punt van het dak.
Afstand tot de erfgrens
Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen.
Mag ik mijn schuur bouwen tegen de erfgrens? Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²; De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
Je hebt bijvoorbeeld geen vergunning nodig om dakpannen te vervangen, pleisterwerk te herstellen of gevels te kaleien. Een niet-overdekte constructie aanleggen van maximum 80m² heeft geen vergunning nodig. Denk maar aan een terras of zwembad. Ook voor tuinaanleg en beplanting heb je geen bouwvergunning nodig.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping.Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Niet verder dan 30 meter afstand van je woning: Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.
Nee, er is in uw geval sprake van illegale bouw en dat kent geen verjaring.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
de gemeente (gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteur of omgevingsloket) of de politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
Wat doe ik als de boom of heg van mijn buren te dicht bij mijn erfgrens staat? Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan.Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan.
Zolang je de erfgrens niet overschrijdt, mag je bouwen tegen de erfgrens. Er is daarbij geen sprake van een minimale afstand. Omdat het burenrecht beschermt tegen ongewenst uitzicht, mag je niet zomaar een raam plaatsen op de erfgrens. Hier geldt wél een minimale afstand, namelijk van 2 meter.
Geen beplanting binnen verboden zone
Binnen 2 meter van de erfgrens mogen geen bomen staan. Voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm tot de erfgrens. Dit staat zo in de wet. We noemen dit 'de verboden zone'.