Heeft je baby luieruitslag op zijn billen, smeer dan bij elke verschoonbeurt zijn billetjes in met zinkzalf of een billenzalf met een hoog percentage zinkoxide, zoals Sudocrem. Het mag best een dikke laag zijn, zodat er echt een beschermend laagje zit tussen de huid en de vochtige urine en ontlasting in de luier.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Dagelijks smeren hoeft niet
Zolang de billen van je baby niet rood zijn, hoef je geen crème te gebruiken. Het is effectiever om de billen zo droog mogelijk te houden.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
Sudocrem is een middel te gebruiken bij luieruitslag dat de kwetsbare huid van uw baby beschermt, verzacht en ondersteunt. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen waardoor prikkelende stoffen niet met de huid in contact komen.
Verschonen als het echt nodig is
Verschoon 's nachts alleen als het echt nodig is. Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Schadelijke ingrediënten billencrème
Helaas bevat Sudocrem ook een aantal ingrediënten die, op z'n zachts gezegd, niet bepaald geschikt zijn voor het tere babyhuidje. Paraffinum Liquidum is een minerale olie die de huid een zacht gevoel geeft. Echter trekken minerale oliën het vocht uit de huid en verstoppen de poriën.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
Dermocrem producten, bekend als Sudocrem buiten België, bestaan uit een waterafstotende basis die een waardevolle beschermende laag vormt die voorkomt dat irriterende stoffen (urine en ontlasting) in contact komen met de huid.
Zowel luieruitslag als schimmel komt tot stand in een vochtige omgeving, zoals natte babybilletjes. Terwijl luieruitslag ontstaat door stoffen uit urine en ontlasting die de babyhuid irriteren, is een schimmelinfectie te wijten aan schimmels die van nature aanwezig zijn op de huid.
Een kleine luier kan ongeveer drie glazen water opnemen. Een grotere luier kan wel meer dan zes glazen opnemen, dat is ongeveer 1,5 liter! In de luier zitten watten en korrels. Allebei kunnen ze water opnemen.
Verschoon 's nachts alleen de luiers waar je kindje last van kan hebben. 's Nachts verschonen is een hoop gedoe voor je baby, waardoor het erna in slaap vallen lastiger zal zijn. Houd 's nachts de kamer zo donker mogelijk, ook bij het voeden of verschonen en kies voor zachte lichtbronnen.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
De juiste maat voorkomt ook een lekkende luier wanneer je kindje het liefst op de rug slaapt. Tip: controleer ook of het rompertje niet te strak zit. Luiers zwellen namelijk op door het vocht dat ze opnemen. Een volle luier kan in de romper gaan knellen en dat zorgt voor lekkage.
Als de billetjes ingesmeerd en wel zijn, mag de schone luier aan. Vouw de luier goed uit en leg hem op zo'n manier onder de billen van je baby dat de luier aan de achterkant net iets hoger zit dan de navel. Breng de luier vervolgens tussen de benen door aan de voorkant omhoog en maak hem vast met de plakstrips.
De Pampers® Baby-Dry™ Night Pants zijn beschikbaar in maat 4,5 en 6 en bieden extra bescherming gedurende de hele nacht dankzij de sterker absorberende kern. Luierbroekjes kan je al vanaf 8 maanden gebruiken, ze zorgen ook voor een betere mentale en fysieke ontwikkeling van je kindje.
- Lippenbalsem: als je last hebt van droge lippen werkt een beetje Sudocrem heel effectief, beter nog dan de meeste lippenbalsem. - Waterpokken behandelen: smeer een flinke laag Sudocrem op de aangetaste huid, zo blijft de jeuk zeker een paar uur weg.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.