De grotere mosselen hebben vaak een wat vlezigere en vettere structuur en hebben een meer uitgesproken smaak. Hier past het beste een ronde en zachte wijn bij, zoals een niet-houtgerijpte Chardonnay.
Bij gebakken mosselen doe je er goed aan een wijn met meer structuur te kiezen, zoals een droge weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco. Ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (daar ook wel Steen genoemd) zal heerlijk smaken bij gebakken mosselen.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Mosselen natuur
Je kiest dan ook best voor een frisse witte wijn zonder houtopvoeding en bij voorkeur met een minerale toets. Verschillende witte wijnen passen bij deze klassieker. Muscadet is misschien wel de "mosselwijn" bij uitstek waar de ziltige smaak van de wijn een perfecte harmonie vormt met de mosselen.
Maar ook Muscadet (Loire), Verdicchio (Marche), droge Riesling (Duitsland), Verdejo (Rueda) of Albariño (Riax Baixas) zullen een perfecte combinatie vormen.
Voor klassieke mosselen is een droge witte wijn met wat meer zuren een perfecte wijn om mosselen bij te eten. Ook kun je kijken naar een wijn waarvan de druiven dicht bij zee groeien. Deze wijnen hebben soms een extra ziltige smaak in de wijn. Dat maakt de wijn & spijscombinatie met mosselen extra lekker!
Voor mosselen in bier volg je ongeveer hetzelfde recept als mosselen in wijn. Je gebruikt best een witbier (zoals Hoegaarden), een abdijbiertje of een stevige tripel. Voor 2 personen volstaat normaal gezien 250 ml, maar dit is afhankelijk van de bereidingswijze en het recept.
Schelp en schaaldieren
Wijnen met lekkere citrustonen en een mineralig en ziltig karakter passen heel goed bij alles wat uit de zee komt! Garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
Voeg je er, op z'n Portugees, paprika en piri-piri-pepers aan toe, probeer dan een volle Portugese of Spaanse rosé. Geef je de mosselen een Thais tintje met Spaanse peper en verse koriander, ga dan voor een Grüner Veltliner, Viognier, Furmint of droge Muscat.
Bij mosselen kies ik meestal voor een droge witte wijn die licht aromatisch is, met fijne mineralen en frisse zuren. Het best is ook een niet op vat gerijpte wijn te nemen. Een fruitige Sauvignon Blanc uit Chili of een Franse droge wijn met goede aciditeit past goed bij een mosselgerecht.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Die wijnen kunnen overal vandaan komen. Albariño en Godello uit het noordwesten van Spanje, witte Douro en Dão, Zuid-Italiaanse wijnen van carricante, fiano en grillo, Grieks wit, wijn van Santorini, Sémillon uit Australië of Zuid-Afrika, Chardonnay: ze voelen zich allemaal thuis bij de Franse vissoep.
Droge witte wijnen met geurige aroma's van bloesem en/of rijp fruit passen hierbij. Zij blussen enigszins het pikante van de peper en de curry, en ondersteunen het scala aan aroma's in dit gerecht. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland en Chili, Pinot Gris, Torrontés, Furmint en Jurançon zijn geweldige wijnen voor erbij.
En… welke wijn is lekker bij mosselen in rode wijn? Kies bij dit gerecht een soepele rode wijn met ronde tannines. Denk aan een Spaanse Mencia, een Italiaanse Primitivo of een Roemeense Feteasca Neagra, eventueel met een tikje houtrijping.
Bij Jumbo heb je volop keuze uit heerlijke mosselen. Ze zijn te koop van juli tot en met maart. Vooral in de zomer, de piek van het mosselseizoen, zijn de mosselen in trek en kun je ze op z'n verst kopen.
Lidl biedt naast de Gekookte mosselen een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Gekookte mosselen, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Greenshell mosselen, Imperial mosselen msc & Zeeland's roem mosselen.
Sancerre is een gebied dat op de linkeroever in het Loiredal ligt, naast het ook wel bekende Pouilly-Fumé. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.
Mosselgroenten, een begrip op zich, of toch eigenlijk niet? Als je het eenmaal weet, is het gemakkelijk te onthouden. Deze groenten vormen samen de inhoud van een zakje 'mosselgroenten': een preitje, een uitje, een worteltje wat verse blad- of bleekselderij en een laurierblaadje.
Wijn bij Magere Vis
Kiest u voor een magere vis, kabeljauw, dorade, koolvis, schelvis, tong of forel, dan komt deze perfect tot smaak wanneer u deze serveert met een lichte en frisse witte wijn als Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn, of een droge Rosé.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Pure rauwe coquilles zijn het lekkerst met een strakke, mineralige witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan Chablis, Albariño, Assyrtiko, Vinho Verde of witte Etna. Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren.
Mosselbier is een Lager met 5,2% alcohol. Mosselbier wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Van Steenberge in Ertvelde.
Welke wijn lekker bij mosselen? Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Sauvignon Blanc. Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.