Volgens Kelly A. Reynolds, een Amerikaanse professor en gezondheidswetenschapper, was je handdoeken het beste na drie wasbeurten.
Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Nederlandse Voedingscentrum: “Het wassen van de keukenhanddoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de handdoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen.
Hoe vaak moet je handdoeken wassen? Ook al kom je net schoon onder de douche vandaan, toch moet je je handdoeken regelmatig wassen. Ten minste een keer per week, maar het liefst nadat je de handdoek drie tot vijf keer gebruikt hebt. Elke keer dat je je afdroogt, komen er namelijk dode huidcellen in je handdoek terecht.
Wees niet bang om ze gewoon op 90 graden te wassen, dit haalt alle vlekken eruit en verwijdert alle bacteriën. Met witte vaatdoeken en theedoeken heb je dus de ideale doeken voor dagelijks gebruik. Gebruik ook de juiste doek voor de juiste klus.
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Hoe vaak je theedoeken en handdoeken in de keuken moet wassen, hangt af van hoe frequent je ze gebruikt. Gebruik je deze iedere dag en worden ze dan ook erg nat, dan kun je ze het beste dagelijks vervangen, zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum tegen Libelle.
Gemiddeld wordt het vaatdoekje één keer in de twee weken vervangen. Terwijl je dit eigenlijk elke dag hoort te doen. Tijd om daar verandering in te brengen. Was je vaatdoekje elke dag en het liefst op minimaal 60 graden, anders gaan de bacteriën alsnog niet dood.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Als je bedenkt dat je een handdoek gebruikt om je gezicht en lichaam af te drogen na het douchen, dan is het niet zo hygiënisch om handdoeken en theedoeken samen te wassen. Het zou namelijk best kunnen dat je de bacteriën van de theedoeken hiermee overbrengt op je handdoek en dat wil je natuurlijk niet.
Je hebt minimaal 7 vaatdoekjes nodig. Een keukenhanddoek hoeft, afhankelijk van de grootte van je gezin, minder vaak vervangen te worden. Laten we uitgaan van 2 keer per week. Als je een vaatwasser hebt, zul je een theedoek niet zo vaak gebruiken en dan heb je aan 3 per week genoeg.
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Stop de vaatdoek in de vaatwasser
Zorg er hierbij wel voor dat het doekje niet rond kan vliegen om klem kan komen in de wasarmen. U kunt het doekje bijvoorbeeld in de bestekbak stoppen. Wanneer de vaatwasser klaar is heeft u weer een fris doekje om de keuken mee te reinigen.
Een vuile handdoek of theedoek in combinatie met een warme temperatuur is funest voor de hygiëne. Om bacteriën te doden was je je keukentextiel, het liefst elke keer nadat je het gebruikt, op 60 graden uit.
Als je kiest voor een gewone vaatdoek, en je wilt zeker weten dat je een goede koopt, kies dan voor een DDDDD schoonmaakdoek. De vijf D's staan voor De Doek Die Direct Droogt. Dit merk staat garant voor goede kwaliteit. Je vindt ze bij speciaalzaken, maar ook gewoon bij de Wibra.
Een goede vuistregel zijn twee volledige sets handdoeken per persoon in jouw huishouden. Het valt aan te raden om jouw handdoeken elke week te wassen, of na drie of vier keer gebruiken, en om jouw handdoeken elke twee jaar op te frissen.
Vaatdoekje. Vaak wordt een vaatdoekje pas vervangen als het stinkt, terwijl het meer bacteriën bevat dan een hondentong. Vervang het daarom iedere dag voor een schoon exemplaar en was het minimaal op zestig graden. Je kunt het ook één minuut op vol vermogen verhitten in de magnetron, dit doodt de bacteriën.
Zorg dat er voor elk persoon in jouw huishouden drie volledige handdoekensets aanwezig zijn. Één handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje. Hierdoor heeft elke persoon een schone set, een set die op dat moment wordt gebruikt en een set die gewassen moet worden.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!