De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen. Doe een KLIC-melding en weet waar de kabels en leidingen liggen. Ga je viooltjes planten of de tuin omspitten? Dan is de kans heel klein dat je een kabel of leiding raakt.
Graven in de Nederlandse grond kan namelijk niet zomaar: er liggen gasleidingen, waterleidingen en elektriciteitskabels, maar ook telefoonkabels en kabels voor televisie en internet. Daarnaast moeten soms ook hoogspanningsmasten worden verplaatst of aangepast.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Dan mag je direct aan de slag gaan en hoef je geen toestemming te vragen. Wel wordt het geadviseerd kabels en leidingen informatie te raadplegen. Zo voorkom je ook dat je mogelijk een glasvezelkabel of elektriciteitskabel raakt die ondiep kan liggen.
Hoe diep je uitgraaft moet op de werf bepaald worden. De gebruikelijke diepte voor een terras en tuinpad is minimum -20cm.
Als je de lichte look in de hele tuin doortrekt en ook lichte kleuren gebruikt aan de achterkant van je tuin, dan lijkt het alsof de tuin breder is. Je kan ook de achterkant van je tuin 'donker' maken door bijvoorbeeld klimop toe te voegen aan een muur. Dit geeft het idee van diepte.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Leg de kabel op de juiste diepte
Volgens de NEN1010-richtlijnen moet een grondkabel minimaal 50 centimeter onder het grondoppervlak liggen. Als u uw grondkabel op 60 centimeter diepte legt voldoet u altijd aan deze eisen.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Deze kabels en leidingen bevinden zich vaak op een diepte van minimaal 30 centimeter tot maximaal enkele meters onder de grond.
Een leidingzoeker is een toestel dat je helpt om verborgen kabels en leidingen op te sporen. De leidingzoeker zendt een elektronisch signaal uit dat reageert op de dichtheid en de samenstelling van materialen in de muur. Deze signalen weerkaatsen in de muur en geven feedback aan het toestel.
Na de KLIC-melding stuurt het Kadaster een ontvangstbevestiging. In deze bevestiging staat een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en leidingen in de grond waarin je gaat graven. Deze netbeheerders sturen je alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Zo weet je precies waar ze liggen.
De beste manier om niet in een leiding te boren is door precies in de gaten te houden waar de leidingen zich precies bevinden. Maak een soort plattegrond bij de bouw of verbouwing van een huis, en teken daar precies alle leidingen in die aangelegd worden.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Kabel leggen en beschermen
Sluit de grondkabel (YMVK-as kabel) aan de buitenkant van de doos af met een wartel en rubberring. Dit voorkomt dat er vocht bij de leidingen kan komen. Ondergrondse kabels moet je minimaal 60 cm diep onder de grond leggen vanwege de veiligheid.
Verkeerssituatie in beeld
De zwarte kabels op wegen en fietspaden heten telslangen. Met deze kabels wordt het verkeer gemeten door het tellen van het aantal voertuigen dat over de kabels rijdt. Vroeger ging dit met de hand. Er werd dan iemand neergezet op het punt dat gemeten moest worden.
Bij het aansluiten van een grondkabel is het advies om deze tenminste 60 cm diep aan te brengen. Dit verkleint de kans op beschadiging en elektrocutie door bijvoorbeeld het graven met een schep.
Staaldraadomvlechting of een loodmantel is tevens een beveiliging tegen mechanische belasting als bijvoorbeeld een schep de kabel zou raken. (bescherming koperen adres en voorkomen elektrocutie) Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, moet een grondkabel minimaal 50 cm diep in de grond liggen.
De groene kabel die binnen de erfgrens is aangebracht is voorzien van glasvezeldraden en steken als glasvezelsprietjes tijdelijk iets boven de grond uit.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
Een grondkabel moet waterdicht zijn omdat het anders kan leiden tot elektrische schokken, kortsluiting, elektrische overbelasting of brand. Water kan de isolatie van de kabel aantasten en de elektrische stroom verstoren, waardoor de kabel kan falen. Naast de kabels moeten de kabelverbinders ook waterdicht zijn.
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Helaas is een kant en klaar heg met een hoogte van 180 cm niet toegestaan in je voortuin. Landelijk is namelijk vastgesteld dat een heg in de voortuin 1 meter hoog mag zijn.Een heg aan de zij-of achterkant van je tuin mag 2 meter hoog zijn.
Hoe lang gaat een tuin mee? In principe hoort een tuin twintig jaar mee te gaan. Voorwaarde is wel dat de bemesting en ander onderhoud goed op orde blijven. De bodem is van grote invloed op de levensduur van een tuin.
Om je tuin in optimale conditie te houden, laat je je tuin het beste twee tot vier keer per jaar onderhouden. Je kunt tijd en kosten besparen wanneer je zelf het onkruid en losse bladeren verwijdert.