Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.
In het riool komen 2 soorten water terecht: afvalwater en regenwater. We brengen het naar de waterzuivering en maken het daar schoon. Daarna lozen we het in het oppervlaktewater.
De huisaansluitleidingen lopen tot aan het ontstoppingsstuk op de grens tussen jouw grond en de gemeentegrond. Bij het ontstoppingsstuk begint het openbare riool. Behalve als jouw gemeente dat anders geregeld heeft. Je mag het ontstoppingsstuk niet zomaar opgraven.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond. Dit is een rioleringsbuis. Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Het afvoeren van hemelwater via het vuilwaterriool heeft een negatieve invloed op de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hemelwater, zoals regen, moet bij voorkeur lokaal in het milieu terechtkomen.
Globaal ligt een riool op 80 centimeter onder het maaiveld, dit is echter een gemiddelde. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Als je de wc doortrekt in een vliegtuig, dan hoor je een hard zuigend geluid. De poep en plas worden vanuit de wc-pot door het hele vliegtuig gezogen en verzameld in een grote afgesloten afvalbak achterin het vliegtuig.
Alle Nederlanders samen zorgen dagelijks voor 2 miljard liter vuil water dat door het riool wordt gespoeld. En dat is nog zónder regenwater. Als het rioolwater niet wordt schoongemaakt, stroomt alle poep en plas de beken in.
Kokend water
Heet water zorgt er vaak voor dat bijvoorbeeld wc-papier of ontlasting in kleine stukken uiteen breekt. Het hete water zorgt er ook nog eens voor dat de bacteriën in jouw toilet sterven, hierdoor zal jouw wc meteen frisser ruiken. Kokend heet water heeft alleen nut als de verstopping direct in jouw wc zit.
Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt. In die rioolwaterzuiveringsinstallatie zitten filters met bacteriën. Het water wordt door die filters en dus langs de miljoenen bacteriën gepompt. De bacteriën eten alle viezigheid uit het water op.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.
Het kan worden gezien als een van de eerste moderne toiletten in Europa. De rijke Romeinen hadden vaak een privétoilet, de armere Romeinen gingen naar de openbare toiletten of deden hun behoefte in een po. Ook stonden er amforen op straat, waarin men urine 'verzamelde' voor gebruik in de volderijen en wasserijen.
Afvalwater gaat door allerlei rioolbuizen en komt uit bij een zuiveringsinstallatie. Dat is de plek waar 24 uur per dag en 7 dagen per week het vuile water wordt schoongemaakt. Dit gebeurt met bacteriën. Zij eten het afval op en zetten het om in slib.
Om een riool ontstopping tegen de gaan raden wij heet sodawater, azijn of enkel heet water aan! Bovendien wordt je riolering schoongespoeld, waardoor beginnende ophopingen weggespoeld worden. Giet kokend heet water door de afvoer. Hierdoor zal de vetophoping geleidelijk wegsmelten en daarmee de verstopping.
Het voorgezuiverd rivierwater wordt in de duinmeren (infiltratieplassen) in het duingebied gepompt. Langzaam zakt het water de duinbodem in en vermengt zich met het neerslagwater. Door deze duinpassage worden ongewenste bacteriën en virussen op een natuurlijke manier onschadelijk gemaakt.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Vroege dumping – 10-20 minuten na een maaltijd:
Vocht verplaatst zich snel naar de darm, gevolgd door vast (vaak zoet) voedsel. Hierdoor wordt er veel vocht vanuit de bloedbaan naar de darm aangetrokken en ontstaat er (osmotische) diarree.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Vliegtuig loost geen poep en plas
Het afval wordt opgevangen in een tank die op het vliegveld wordt geleegd. Voor het doortrekken wordt het vacuüm in de afvaltank gebruikt.
Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Bij enorm zware turbulentie kan een toestel beschadigd raken, maar dat is erg ongewoon voor moderne jets van bijvoorbeeld Boeing of Airbus. De meeste toestellen kunnen ook na een blikseminslag gewoon verder vliegen, en zelfs als de aandrijving uitvalt kan een Boeing 777 op 10 kilometer hoogte nog 160 kilometer vliegen.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
De substraatlaag houdt wat regenwater vast, en daaruit verdampt het. Onder de substraatlaag zit de drainagelaag. Als de substraatlaag vol water zit, zakt het water erdoor en komt het in de drainagelaag. Daarin stroomt het naar de regenpijp die het water afvoert.
De ideale diepte van een grindput is de diepte wanneer je op zandgrond komt. Maak gebruik van een grondboor en boor een gat en probeer op zandgrond te komen. Als je op zandgrond komt heb je gelijk de ideale diepte van je grindput te pakken.