Het Kattegat (Zweeds: Kattegatt) is de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken die deel uitmaakt van de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee.
Kattegat is namelijk een fictief dorpje, al is er in Scandinavië wel iets wat 'Kattegat' heet. In werkelijkheid is Kattegat namelijk een zeestraat tussen het Deense Jutland en het Zweedse Halland.
De Oostzee of Baltische Zee is een randzee van de Atlantische Oceaan die ruwweg tussen Zweden, Finland, Polen, Duitsland, Denemarken, Rusland en de Baltische staten ligt. In het noorden en oosten bevinden zich als uitlopers de Botnische Golf, de Finse Golf en de Golf van Riga.
Het Skagerrak is een gedeelte van de Noordzee, dat wordt begrensd door Denemarken (Jutland) in het zuiden, Noorwegen in het noorden en Zweden (Bohuslän) in het oosten.
De Sont (Deens: Øresund, Zweeds: Öresund) is een van de drie zeestraten die het Kattegat (en daarmee de Noordzee) verbindt met de Oostzee, en scheidt het Deense eiland Seeland van het Zweedse Skåne. De doorgang is op zijn nauwst 4,5 kilometer.
De Sontbrug vormt de verbinding tussen Kopenhagen en Malmö. De grootste overspanning van deze tuibrug is 490 meter. De hoogste pyloon is 204 meter. Naar schatting weegt de brug in totaal 82 miljoen kilogram.
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.
Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Zweden, Denemarken en Noorwegen. Strikt genomen vallen Finland en IJsland hier dus niet onder.
Er zijn een gecombineerd 3 dagelijkse overtochten en een selectie van 7 ferry routes verzorgd door 4 Veermaatschappijen waaronder Stena Line, DFDS Seaways, Fjord Line en Color Line, met de kortste vaartijd van ongeveer 2 uur 15 minuten (Hirtshals). De frequentie en de vaartijden kunnen variëren.
Vandaag deel 1. Nederland is te typeren als het zuidelijkste land van Scandinavië. Dat is niet zozeer vanwege het klimaat, maar omdat ons land economisch, politiek, sociaal en cultureel veel gemeen heeft met Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en ook IJsland.
Zweden is het grootste land wanneer we kijken naar de Scandinavische landen. Zweden is ongeveer elf keer zo groot als Nederland.
Grenen | waar twee zeeën samenkomen
Grenen is namelijk de plek waar twee zeeën bij elkaar komen. Het Skagerrak en het Kattegat. Het bijzondere is dat je dit ook letterlijk kunt zien vanaf de punt. De golfen van beide zeeën bewegen in tegengestelde richting.
De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen.
Zweeds. Deze Germaanse taal vertoont vaak grote gelijkenissen met zowel het Engels als het Nederlands. De uitspraak is trouwens erg melodisch en zingerig, wat het meteen ook een aangename taal maakt om te leren.
Deens, Noors en Zweeds zijn van oorsprong Oergermaanse talen en hebben dus dezelfde basis. Veel woorden lijken op elkaar, maar per land is de uitspraak anders. Het Deens is wat dat betreft het ingewikkeldst: de laatste helft van een woord wordt ingeslikt.
De Noordse landen oftewel Noordse Raad: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. In het Deens, Noors en Zweeds wordt dit aangeduid als "Norden" en in het Fins als "Pohjoismaat". Wordt vaak foutief gezien als "Scandinavië".
In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, gevolgd door Denemarken, Zwitserland en IJsland. Dat blijkt woensdag uit cijfers van ING. De prijzen van typische vakantie-uitgaven als horeca, vervoer, voedsel en drank liggen in het Scandinavische Noorwegen bijna 70 procent hoger dan in Nederland.
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.
Zweden heeft een vergelijkbaar prijsniveau als Finland. Het verschil is alleen dat je in Zweden met de Zweedse Kroon dient te betalen. Het is dus verstandig om vooraf even een rekentabel te maken. Noorwegen is wel een stuk duurder dan Nederland en België.
Wil je geen gebruik maken van een boot, dan is er een route via diverse bruggen. Er is maar één mogelijkheid om via een autoweg Zweden te bereiken en dat is via de Öresundbrug. Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met eigen auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden.
Ferry van Denemarken naar Zweden
De ferry tussen Frederikshavn en Göteborg vertrekt dagelijks meerdere keren per dag. De boot doet er 3,5 uur over om de afstand af te leggen. De ferry's vertrekken om 03:30, 08:30, 14:00, 16:45, 20:15 en om 22:30. Een enkel ticket kost 75 euro per auto.
Øresund tussen Kopenhagen en Zweden
De tol (2019*) wordt geheven aan de Zweedse kant. Voor een auto is de prijs 450 DKK of 620 SEK (Zweedse Kronen) of € 62. Als de auto (met of zonder trekhaak) langer is dan 6 m, of als het voertuig een caravan trekt, is het tarief* 900 DKK of 1240 SEK (€ 124).