Graf DK 62 is het graf van Toetanchamon dat in 1922 werd ontdekt in de Vallei der Koningen.
In het hart van het Dal der Koningen ligt KV 62, het graf van Toetanchamon. Het is wellicht het beroemdste graf van Egypte. Het werd in november 1922 ontdekt door de Engelse egyptoloog Howard Carter (1874 – 1939) en de ontdekking werd meteen wereldnieuws.
En het graf van Toetanchamon is ook te bezoeken hier moet je 10€ meer voor betalen. Je mag in de graven geen foto's maken. Wel kan je een kaart kopen waarmee je wel foto's maken mag.
De restauratie zou ongeveer acht maanden duren. De sarcofaag is onlangs samen met andere voorwerpen overgebracht van Luxor naar het Groot Egyptisch Museum nabij de piramiden van Giza, net buiten de Egyptische hoofdstad Caïro.
De beroemdste farao is overigens niet van de partij. Toetanchamon ligt nog altijd in zijn eigen grafkelder – tentoongesteld in een vitrine, dat wel. De vele schatten die in zijn graf gevonden werden, krijgen volgend jaar een nieuw onderkomen: het Groot Egyptisch Museum bij de piramides van Gizeh.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
Op 16 februari 1923 werd de grafkamer van Toetanchamon geopend door een archeologenteam onder leiding van de Britse archeoloog Howard Carter. Al in 1922 was het graf gevonden in de Vallei der Koningen.
Het gouden dodenmasker van de Egyptische farao Toetanchamon staat opnieuw tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro. De voorbije maanden werd het beroemde masker gerestaureerd nadat een haastige herstelling met superlijm duidelijke sporen had nagelaten. Het masker raakte beschadigd in augustus 2014.
Toetanchamon is niet vermoord
Volgens veel theorieën zou de kindkoning zijn vermoord. In 1968 waren er röntgenfoto's van zijn schedel gemaakt, waarop te zien was dat hij een klap op zijn achterhoofd had gekregen.
In het graf werden ruim 3000 voorwerpen gevonden die ons helpen het leven van Toetanchamon beter te begrijpen.
Mummificatieperiode is een periode van 70 dagen waarin het stoffelijk overschot van de farao werd gemummificeerd. Hierna kon de begrafenis plaatsvinden. In het Oude Rijk werden farao's begraven in piramiden. In het Nieuwe Rijk werden de farao's begraven in de Vallei der Koningen, nabij Thebe.
Toetanchamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij heette eerst Toetanchaton, later werd zijn naam veranderd in Toetanchamon wat betekent: "Hij Die Amon Vereert".
Toetanchamon of Toetanchaton was een farao van de 18e dynastie van het oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton; later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: "Levend evenbeeld van Amon".
Niet lang na de ontdekking van de tombe van farao Toetanchamon werd nog een andere, intacte grafkelder gevonden, ditmaal vlak bij de Grote Piramide van Gizeh.
Waarom is hij zo beroemd geworden? Zijn beroemdheid is vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf, toen het in 1922 door Howard Carter werd gevonden, vrijwel onbeschadigd bleek te zijn. Het voor een farao kleine graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen. De doodskist is schitterend.
In totaal zijn er 80 piramides in Egypte gevonden. Vlakbij Caïro, de hoofdstad van Egypte, ligt het plateau van Gizeh. Hier staan in totaal elf piramides aan de westoever van de Nijl. De drie grootste zijn de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos.
Toetanchamons vloek
Onder hen was de financier van de uitgravingen Lord Carnarvon. In het graf van de jonggestorven farao zouden plakkaten gevonden zijn met de bezwering “Degene die de slaap van de Farao stoort zal met de vleugels van de dood worden aangetast”.
Toetanchamon trouwde met zijn zuster Achensenhamon en had waarschijnlijk 2 doodgeboren kinderen. Op ca. 19-jarige leeftijd is hij vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn.
Daarvoor zijn hij en zijn broer uit hun dorp gehaald. De piramide wordt het graf voor de koning, farao Cheops.
De Egyptenaren zagen de dood als een zeiltocht door de onderwereld, en schepen stonden voor het eeuwige leven. De mummie van een farao werd naar het graf gebracht met een fraai schip, dat mee het graf in ging.
Rond de organen van de overledene bestond een ware cultus in het oude Egypte. Na de dood werden de organen verwijderd en bewaard in canopen (kleine kruikjes), die de mummie vergezelden in het graf in de piramide. Alleen het hart en de nieren werden niet verwijderd, vanuit de overtuiging dat hierin de ziel woonde.
In Nederland is mummificatie van een zojuist overleden persoon niet toegestaan. Elke conserverende behandeling van een stoffelijk overschot is verboden. Van dit verbod is evenwel ontheffing mogelijk. Die ontheffing geeft de minister van Volksgezondheid.