Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval.
Wanneer je een fles vol hebt, kun je deze inleveren. Wanneer je oud vet inlevert, kan het gerecycled worden tot biobrandstof. Daartoe bestaan inzamelpunten, inmiddels zo'n 3000 door het hele land. De speciale kliko's vind je bij de milieustraat, maar ook bij supermarkten, sportverenigingen of kinderboerderijen.
Neem de verpakking met het gebruikte frituurvet mee naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Op onze website vind je een overzicht van alle inzamelpunten in Nederland. Deponeer de fles in de gele kliko of het speciale inzamelmeubel. Vind een inzamelpunt bij jou in de buurt!
Kijk eerst of je de olie of het vet opnieuw kan gebruiken
meteen weg te mieteren. Het is raadzaam om een lege (andere) oliefles te bewaren, de vloeibare olie helemaal af te laten koelen en het door een zeefje en een trechter de lege fles in te gieten. Zo kan je het prima nog een keer gebruiken om te frituren.
Vooral rood vlees (hamburgers, worst, …) is te mijden. Kies liever voor wit vlees: kip of kalkoen. Eet je toch rood vlees, ga dan voor de magere soorten zoals runderlap, entrecote, rosbief, hamlap en varkensfilet.
Het wordt in de keuken vooral gebruikt in om in te frituren, in België gebruikt bijvoorbeeld 80% van de 'frituren' gezuiverd rundvet voor het bereiden van frites. Daarnaast is rundvet te gebruiken in vele soorten gerechten, bijvoorbeeld om gebraden rundvlees extra smaak te geven.
We ondersteunen onze winkels actief bij het mogelijk maken van inzameling van frituurvet. We hebben dit vergemakkelijkt door de ontwikkeling van een standaardunit voor inzameling. Deze past in de inzamelstraat bij de winkels.
Uw afgedankte vet is geld waard, namelijk € 0,25 per liter. Ga derhalve op zoek naar de hoogste bieder. U bent wel 19% btw verschuldigd over die ' omzet'. Bekijk bij kleinere vergoedingen of het mogelijk is om uw vetvergoeding als korting op uw afvalverzamelfactuur te laten opnemen.
Het beste antwoord
Vetten (en olieen) lossen goed op in organische oplosmiddelen zoals aceton, benzeen, pentaan, hexaan, etc. Ook terpentine kan olie en vetten oplossen. Vetten zijn hydrofoob, ofwel slecht oplosbaar in water.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij sommige supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
Wat in het riool mag
Eigenlijk is het heel simpel. Alleen de drie p's mogen in het toilet: plas, poep en wc-papier. Vochtig toiletpapier mag worden doorgespoeld, maar andere vochtige wegwerpdoekjes zoals baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, huidverzorging-, multi-purpose en kindergezichtdoekjes niet.
Breng het daarom naar jouw supermarkt, sportclub, school, kinderboerderij of naar de milieustraat in uw gemeente! Hoe kan ik gebruikt frituurvet inleveren? Inleveren kan simpelweg door het afgekoelde frituurvet in de originele verpakking of in een lege plastic fles terug te gieten en de fles goed af te sluiten.
Wist u dat van het oude vet en olie biobrandstof gemaakt wordt? Doe uw gebruikte frituurvet terug in de fles en lever het in bij een vetinzamelpunt. Doe het vet, na het afkoelen, in een plastic fles. Sluit de fles goed af en breng deze naar het dichtstbijzijnde inleverpunt.
Om te beginnen giet u kokend water door de afvoer van uw gootsteen. Gooi er vervolgens eerst een kop soda achteraan en vervolgens een kop azijn. Het middeltje gaat bruisen en schuimen, waardoor u de verstopping kunt verhelpen.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
BARNEVELD In de supermarkten zijn sinds eind vorige week gaten ontstaan in de schappen zonnebloemolie en frituurvet. Door de oorlog in Oekraïne is de levering van deze producten gestagneerd. In sommige winkels gaan flessen olie en vet daarom op rantsoen.
Heeft u frituurvet of bakolie gebruikt? U kunt dit inleveren bij de Milieustraat Albion en Hoolstraat, de Mobiele Recyclestraat en bij deelnemende scholen of verenigingen.
Restjes olie en vet zoals olijfolie, zonnebloemolie en de olie waarin zongedroogde tomaatjes worden bewaard kun je in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of de originele verpakking inleveren bij de speciale inleverbakken bij de supermarkt.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina, is te lezen op de website van Milieu Centraal.
Ganzenvet is te gebruiken om bijvoorbeeld vlees of aardappeltjes in te bakken. Het grootste verschil tussen ganzenvet, boter en olie is dat ganzenvet een veel hoger rookpunt heeft.
Bewaaradvies ganzenvet
Ganzenvet kun je tot vier jaar op een droge en koele plek bewaren. Wanneer je het blik hebt geopend kun je het ganzenvet het beste overscheppen in een glazen pot en in de koelkast bewaren.
Eenden- en ganzenvet
De buitenkant wordt zo knapperig en de aardappels zo smaakvol, dat hou je niet voor mogelijk. Restaurant Rijsel maakt hun onevenaarbare aardappels bijvoorbeeld in ganzenvet (check hier het recept). Het is ook heerlijk om groente in te bakken of te konfijten.