Toelichting onderzoek mondLaat de tong naar links en rechts bewegen en beoordeel de randen. Laat de tong tegen het gehemelte houden en beoordeel de onderzijde, het frenulum en de mondbodem.
Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan.
De tong is gemaakt om tegen het gehemelte te rusten. Het puntje van de tong ligt daarbij tegen de 'papilla incisiva', het kleine bolletje in het midden van je gehemelte vlak achter je bovenste snijtanden.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong. Als je de juiste plek voor je tong hebt gevonden, dan moet je je tong 'leren' om altijd op deze plek te liggen. Dit kun je oefenen door er zo vaak mogelijk aan te denken.
– beweeg de tong afwisselend in de richting van de neus en de kin (5x) (de onderkaak mag niet meebewegen). – beweeg de tong afwisselend van links naar rechts (5x) (de onderkaak mag ook hierbij niet meebewegen). – lik met de tong de lippen af (smeer er iets lekkers op; pindakaas of jam).
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte. Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.
(JB) Het inslikken van je tong kan dodelijk zijn. Dat vertelt KNO-arts Jan van der Borden naar aanleiding van het incident bij de wedstrijd tussen Actief en TLC in de derde klasse van het zondagvoetbal. Tijdens die wedstrijd viel Actief-speler Justin Krijthe op zijn rug en slikte daarbij zijn tong in.
In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
Om gezondheidsklachten te linken aan een afwijkende tong, moet je allereerst weten hoe een gezonde tong eruit ziet. Een gezonde tong is roze van kleur en bedekt met kleine knobbeltjes (papillen). In principe past je tong gewoon goed in je mond en heb je er geen last van. Een gezonde tong is soepel en beweeglijk.
Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een 'luie' tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het 'grote' gebit. Ook afwijkend slikken heeft nadelige effecten op de groei van kaak, gehemelte en/of gebit.
Normaal passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar als je de mond sluit. Als je de tanden niet goed meer op elkaar kan zetten, en dus niet goed aansluiten, spreken we van malocclusie. Vaak zorgt dit voor extra spanning in het kaakgewricht, en kan dit pijn veroorzaken in de kaak en/of het aangezicht.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Je vieze tong schoonmaken wordt volgens tandartsen zeker aangeraden. Maar hoe vaak tong schrapen aanbevolen is, is een andere vraag! Tandartsen raden aan om je tong twee keer per dag te reinigen. De keuze voor je tong schrapen voor of na poetsen is wel van belang.
Steek je tong zover mogelijk uit om op die manier alle delen van de tong te kunnen reinigen. Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Over het algemeen is een gezonde tong roze van kleur en heeft het kleine knobbeltjes (papillen). De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong.
Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en een bleke tong wijst op een afwijking. Een bleke tong kan wijzen op uitdroging, maar ook op een vitamine B12-tekort, mondschimmel of slechte mondhygiëne.
Hoe herken ik een schimmel tong? In de mond kan de candida schimmel op meerdere plekken zichtbaar worden. Op de tong worden er vaak licht verdikte, witte plekken gezien. Ook op het gehemelte en de binnenkant van de wangen kunnen deze witte plekken zichtbaar zijn.
Witte aanslag op de tong verwijderen
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Als je merkt dat je tong wit is, heb je misschien een beslagen tong, ook wel bekend als 'witte tong'. Dit is meestal onschadelijk en wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en dode cellen die vast komen te zitten tussen ontstoken papillen op je tong.
Bij het eten en drinken gebruik je je tong om het voedsel goed in de mond te verdelen en het speeksel erdoor te vermengen. Dit is al de eerste fase van de spijsvertering. Je hebt de tong nodig om het eten door te kunnen slikken.
Je gebruikt je tong bij eten, drinken, proeven en praten. Op de tong zitten smaakpapillen. Daarmee kun je dingen proeven. De smaakpapillen aan de voorkant van de tong zijn klein.
Dat kan door een luchtpijpsnede te maken. In vakjargon: tracheotomie. "Daarmee kan je de patiënt redden, maar dan moet wel een omstander weten hoe dat moet tot de ambulance er is. Ook zou je kunnen proberen om met twee vingers de tong naar beneden en naar voren te halen."