Om de afvoerslang te gebruiken moet je mobiele airco altijd in de buurt van een raam staan. Meestal is de afvoerslang zo'n 150 centimeter lang. Een schuifraam of kantelraam werkt beter in combinatie met zo'n slang dan een schuin dakraam dat scharniert in het midden.
Zorg voor een gat in de muur, deur of het raam waar de afvoerslang precies doorheen past. Dit voorkomt het vals aanzuigen van warme lucht. Isoleer zo mogelijk de afvoerslang met isolatiemateriaal of een grotere slang er omheen. Dit voorkomt dat de afvoerslang zelf de ruimte opwarmt (deze geeft vaak hitte af).
Het principe van airco
Begrijpelijk, maar principe van een airco (ook een mobiele) is dat warme lucht afgevoerd moet worden en dus niet in dezelfde ruimte terecht komt. Daarvoor moet er bij een echte airco dus altijd een slang naar buiten zijn.
De meeste airco's hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.
De afvoerslang van een airco mag niet verlengd worden, dit om beschadiging van het apparaat te voorkomen. De slang die bij het apparaat geleverd wordt, is ongeveer 1,5 meter lang. De airco gebruikt het vocht in de lucht om te koelen, zodat je een lekker frisse ruimte hebt.
Een mobiele airco heeft een slang die je lucht van buiten moet krijgen om goed te kunnen koelen. Als je deze slang uit het raam laat hangen kan het gebeuren dat er te veel warme lucht door de ramen naar binnen stroomt en je airco niet goed werkt.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Bij het koelen van de lucht ontstaat er altijd condenswater. Dat water moet natuurlijk ergens heen. Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen.
Elke mobiele airco moet geleverd worden met een waterreservoir waarin eventuele afvoer kan worden opgevangen. Laten we een paar eenvoudige manieren bespreken die je kunt overwegen om het water af te voeren.
Condenswater van een airco afvoeren
Dat afvoeren gaat dan via een leiding. Dat kan binnenshuis naar een opvangbak of via de riolering. Bij Monoblock airco's is een gat in de muur naar buiten de meest gebruikte oplossing voor het condenswater.
Een mobiele airco zonder slang bestaat niet. Een airco werkt namelijk door de warme lucht in de kamer op te zuigen, deze lucht te verkoelen en de warme lucht via een slang naar buiten af te voeren. Als mensen het hebben over een airco zonder slang, dan bedoelen ze vaak een luchtkoeler.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
De beste mobiele airco zonder slang is de Evolar EVO-ES9000. Deze is het beste verkocht en het best beoordeeld en scoort een 3.1 uit 5. Er is geen afvoerslang nodig. De Evolar EVO-ES9000 is een watergekoelde mobiele airco en kan 8 uur achter elkaar koelen.
Als je een mobiele airco een maand lang zo'n 6,5 per dag aan hebt staan, verbruikt deze gemiddeld 200 kWh. Dit komt neer op ongeveer € 45,-.
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets). Maar hou er rekening mee dat dit water van tussen de warmtewisselaar komt (die metalen lamelletjes op je binnen of buitenunit).
De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking. Natuurlijk moet de wand sterk genoeg zijn om het gewicht van de binnenunit te kunnen dragen.
Als een airco zijn verdamper onder het dauwpunt brengt kan hier water uit de lucht op condenseren. Als er nooit water uit de afvoer komt kan dat komen omdat de airco de verdamper niet onder het dauwpunt brengt, of omdat er geen water in de lucht is. Wat het dauwpunt te ver omlaag brengt.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Verwarmen met een airco kost nog geen 1 KW per uur, waarbij je ongeveer 30 cent per uur betaalt. Om een tussenwoning te verwarmen, worden vaak 3 aircosystemen gebruikt. In totaal zijn de kosten van verwarmen met airco dus 90 cent per uur.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.
Met airco: ramen dicht
Hij legt uit dat airconditioning ervoor zorgt dat de omstandigheden buiten geen invloed meer hebben op het klimaat binnen. Gebouwen met airconditioning worden dan ook zo ontworpen dat er niet eens ramen open kunnen. Dat zou de werking van de airco teniet doen.
Over het algemeen is het bij een mobiele airco niet noodzakelijk om deze bij te vullen. Over het algemeen zit er voldoende koelvloeistof in het reservoir, om het apparaat gedurende de volledige levensduur hiervan te onderhouden. De koelvloeistof gaat zodoende langer mee dan het apparaat zelf!
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Koelvloeistof probleem
Een airco heeft om te kunnen koelen koelvloeistof nodig. Dit koelmiddel zorgt voor de koeling van de warme lucht. Als er te geen of weinig koelvloeistof in zit dan kan de airco niet voldoende meer koelen. Je airco bijvullen is dan de beste optie.