Gebruik kruiden en specerijen om smaak, geur en kleur aan je gerecht toe te voegen. Vaak voeg je uit gewoonte zout toe, terwijl het voor de smaak niet nodig is. Ook andere smaakmakers met veel zout, zoals bouillonblokjes en sojasaus, kun je prima vervangen door kruiden en specerijen.
Kruiden worden al duizenden jaren gebruikt om smaak toe te voegen aan maaltijden, als medicijn en als conserveermiddel . Als u vindt dat vetarme of zoutarme voedingsmiddelen flauw smaken, gebruik dan kruiden om de smaak van vrijwel elk gerecht te verbeteren, inclusief desserts.
Wikkel kruiden in een vochtige schone theedoek of keukenpapier en bewaar in de koelkast. Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun je aan de lucht drogen. Bind de kruiden in bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd.
Kruiden geven niet alleen smaak aan gerechten, maar dragen ook bij aan een aangename geur, kleur en zelfs gezondheidsvoordelen. Bepaalde kruiden bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten die je maaltijd verrijken. Ook worden sommige kruiden, zoals kurkuma, geprezen om hun medicinale eigenschappen.
Als kruiden correct worden gebruikt, kunnen ze helpen bij de behandeling van verschillende aandoeningen en in sommige gevallen hebben ze mogelijk minder bijwerkingen dan sommige conventionele medicijnen. Ga er nooit vanuit dat kruiden veilig zijn omdat ze "natuurlijk" zijn. Sommige kruiden zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.
Vries leftover kruiden in
Veel kruiden kun je prima invriezen. Pluk ze, was ze eventueel en maak ze goed droog – voorzichtig tussen twee vellen keukenpapier, bijvoorbeeld. Doe ze in een diepvrieszakje of -bakje. Zo blijven ze zeker een paar maanden goed in de vriezer, al werkt het bij sommige soorten beter dan anderen.
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
Basilicum heeft niet veel water nodig. Het beste is om elke dag een klein beetje water te geven, of het potje in een bakje met water te zetten. Zo kan het plantje zichzelf voeden. Als deze tips niet helpen, is er nog één laatste redmiddel: verpot het basilicumplantje direct in een grotere pot met verse aarde.
Specerijen zijn plantaardige producten die worden gebruikt om voedsel en dranken op smaak te brengen . Al duizenden jaren worden aromatische plantaardige materialen gebruikt bij de bereiding en conservering van voedsel, en ook voor balseming, in gebieden waar de planten inheems zijn, zoals Hindustan en de Spice Islands (Govindarajan 1985, Dillon en Board 1994).
Peterselie is een van de meest veelzijdige kruiden in de keuken. Gebruik het als garnering of strooi het over bijna elk hartig Italiaans gerecht.
Gebruik basilicum en dille samen, want ze passen allebei goed bij groente, kip, varkensvlees of zeevruchten . Peterselie: Peterselie is mild van smaak en zo veelzijdig. Voeg toe aan pasta, aardappel- of kipsalade.
Je kunt tijm toevoegen aan je eten, thee zetten, het op je huid smeren als een essentiële olie, gorgelen met een tijmolie-oplossing of het zelfs inhaleren. Tijm kan vers of gedroogd worden gebruikt om eten op smaak te brengen of thee te zetten .
Munt kan je gemakkelijk in vriezen. Dit doe je door de munt goed te wassen en deze daarna droog te deppen. Daarna plaats je deze in een gesloten plastic zakje in de vriezer. Je kan de munt dan ongeveer 12 maanden bewaren.
Om je zomerdrankjes en cocktails op te frissen, kun je muntblaadjes in stukjes snijden en in ijsblokjes invriezen . Als je daarentegen op zoek bent naar hele blaadjes om je eten mee te garneren, is gedroogde munt de beste optie.
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ziek word je er niet snel van.
De verse kruiden uit je tuin kun je goed invriezen. Gebruik hiervoor olijfolie en het bakje waar je je ijsblokjes in maakt. Zo kun je de hele winter heerlijke kruiden, per blokje, toevoegen aan je gerechten.In onze kruidenblokjes zit salie, tijm, bieslook en rozemarijn.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie zo'n 4 dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak.
Voorbeeld: Gebruik de steel van je basilicumplantje bijvoorbeeld bij het maken van verse groene pesto of gebruik de hele kruiden voor kruidenolie, kruidenazijn of kruidenboter. De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Boursin is een Franse kaas die van oorsprong uit Normandië afkomstig is. Het is een verse kaas waarin room en knoflook zijn vermengd. De kaas komt voort uit de Franse traditie om bij het brood roomkaas te eten. Daar werden ook kruiden bij geserveerd.
Welke kruiden bij gehakt? De lekkerste kruiden voor gehaktballen hangen af van jouw persoonlijke smaak. In het recept hierboven gebruiken we een klassieke combinatie rundergehaktkruiden van witte peper, zout, uien-, knoflook-, paprika-, koriander, en gemberpoeder.