Sojasaus kun je dus zowel warm als koud eten. Het geeft je gerechten net dat beetje extra. Je kunt er soep mee verrijken, vlees op smaak brengen zoals bijvoorbeeld gehakt of kip. Ook bij vis is sojasaus een heerlijke smaakmaker.
Superlekker om je frietjes in te dopen! Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel ketchup, een paar druppels tabasco en een theelepel Kikkoman sojasaus… Even roeren.. En je hebt samoerai-saus!
Het resultaat: niet alleen Aziatische specialiteiten, maar ook recepten uit de hele wereld krijgen een veel vollere smaak. En dat met uitstekende voedingswaarden! Want Kikkoman sojasaus bevat 0% vet en slechts weinig calorieën. De perfecte voorwaarden voor iedereen, die net als Kikkoman van natuurlijk houdt.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Op veel flesjes met sojasaus staat dat deze natuurlijk zijn gebrouwen, terwijl dat helemaal niet het geval is. Dat bleek ook zo te zijn bij vijf van de tien sojasauzen die getest werden door de Keuringsdienst van Waarde. Hierin bleek ook nog eens het stofje 3-MCPD te zitten. Dit stofje is kankerverwekkend.
Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.
De natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus van Kikkoman heeft dezelfde lekkere smaak als ons origineel en geeft levensmiddelen en groente bovendien een glazuur. Daarom is hij bijzonder geschikt voor kruidige of exotische gerechten. Bovendien geeft hij uw favoriete dessert een bijzondere Japanse touch.
Ketjap is ook sojasaus maar dan met de typische Indonesische smaak. De twee belangrijkste die gebruikt worden zijn Ketcap Asin en Kecap manis. De Asin is de zoute variant, de Manis is de zoete variant. Let dus bij het recept goed op of je de juiste ketjap gebruikt.
Sojasaus is een dunne saus. De smaak is over het algemeen vooral zoutig . De sojasaus die we in Nederland vooral kennen is Japanse sojasaus, maar je hebt ook sojasaus uit andere landen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
Sojasaus is ideaal in Oosterse gerechten, daar kan je zowel de zoute als de zoete sojasauzen gaan toevoegen. Bijvoorbeeld in een wokpan.
Kikkoman is het bekendste merk van deze sojasaus. Hoewel het als een donkere sojasaus wordt beschouwd, is deze niet vergelijkbaar met de Chinese dikke, donkere sojasaus.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Sojabonen worden eerst geweekt in water voor een langere periode en vervolgens bij hoge temperaturen gestoomd. De tarwe wordt geroosterd bij hoge temperaturen en vervolgens samengeperst door rollers om het fermentatieproces in gang te zetten. En het zout wordt opgelost in water.
Sojasaus bevat een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomend mononatriumglutamaat. Het kan ook erg zout zijn, en is dus voor sommige mensen geen geschikt condiment waardoor het beter met mate gebruikt kan worden. Er worden sojasauzen met weinig zout gemaakt, maar het is onmogelijk om sojasaus te maken zonder enig zout.
Traditionele sojasaus zoals hier in Japan bestaat uit vier ingrediënten: sojabonen, tarwe, zout en tonchi. Toch is een schimmel die zorgt voor het fermentatieproces. Al gaat dat wat traag. Vervolgens wordt het mengsel geperst, rijpt het nog een maand in een vat, wordt het gekookt en tot slot gebotteld.