In Singapore zijn de straten kauwgomvrij en dat heeft een reden. Het is daar namelijk verboden om kauwgum te verkopen. Je mag het wel op zak hebben, maar neem het dus mee uit Nederland. Wie zijn uitgespuugde kauwgom op straat gooit, riskeert een boete van 1000 Singapore dollars (zo'n 600 euro).
Ondanks het feit dat het effect van (hogere) boetes op kauwgomvervuiling niet goed gemeten is, hebben veel landen in Europa hun boetes voor het op straat gooien van kauwgom recent verhoogd. In Nederland is de boete voor het op straat gooien van zwerfafval € 140,-.
In 1992 vaardigde Singapore een verbod op het importeren, kauwen en op straat uitspugen van kauwgom uit. Kauwgom veroorzaakte voornamelijk problemen bij het onderhouden van flats van woningcorporaties. Kauwgom op straat veroorzaakte namelijk de meeste kosten op onderhoud van schoonmaakgereedschappen.
Kauwgum verbod
Je mag overigens dus wel kauwgum kauwen en in privé bezit hebben, maar je kan geen kauwgum kopen in Singapore. Dit houdt de straten in ieder geval wel lekker schoon!
Kan ik er water uit de kraan drinken? Ja, dat kan. Het is net zo veilig als in Nederland en België.
Drinken in Singapore: In Singapore is het water uit de kraan drinkbaar.
Op straat belandt gemiddeld zo'n 1,5 miljoen kilo kauwgom per jaar. De meeste kauwgom belandt op de grond bij OV-gebieden, gevolgd door de binnensteden en kernwinkelcentra. In vergelijking daarmee ligt bij scholen ongeveer de helft minder kauwgom op de grond.
Amsterdam, 24 juli 2018 – Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je kauwgom in je mond hebt. Het gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber.
Regelmatige kaakoefeningen, zoals het kauwen van kauwgom, het doen van yoga en het uitvoeren van gezichtsuitdrukkingen, kunnen helpen bij het versterken van de kaakspieren en het verbeteren van de algehele uitstraling van het gezicht.
In Nederland heeft het bedrijf Marhaba Food halal-kauwgom op de markt gebracht. Die bevat -in tegenstelling tot gewone kauwgom- geen gelatine. Marhaba Food produceert ook chocolade en ander snoepgoed. Gelatine wordt uit beenderen van vooral varkens en koeien gehaald.
Leerlingen van een basisschool hebben het recht op kauwgum tijdens de les in eigen handen genomen. Gewapend met een studie waarin aangetoond wordt dat het bijten op een kauwgum de concentratie verhoogt, halen ze een pakje uit hun boekentas in Älvsbyn.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
De gumfree vloeistof wordt in de machine gekookt en toegevoegd aan de stoom.De stoom wordt via de lans op de kauwgom gespoten.De borstel aan het einde van de lans zet krasjes in de kauwgom. De kauwgom wordt vervolgens volledig opgelost op milieuvriendelijke wijze.
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plasticsoep' verergeren.
Bent u het niet eens met de boete die u hebt gekregen? Dan kunt u bezwaar maken tegen uw boete. Dit heet 'in beroep gaan'. Hoe u dat doet, hangt af van het soort boete dat u hebt gekregen.
“Fatih, mag je ook kauwgom kauwen?” Het logische antwoord: Het mag niet! Kauwen mag altijd natuurlijk, maar aangezien je soms even moet slikken en dus je speeksel met wat je aan het kauwen bent binnenkrijgt, valt dit dus wel onder het benuttigen van iets.
Je lichaam kan kauwgom niet verteren
Er is een reden waarom we geen kauwgom eten. Het bestaat bijna volledig uit stoffen die ons lichaam niet kan verteren. Achterop de verpakking van een willekeurig kauwgommerk vinden we een handvol zoetstoffen, zoals aspartaam en sorbitol, Arabische gom en wat glansmiddel.
Er zijn inderdaad voordelen van kauwgom. Zo verhoog je de productie van speeksel en je kauwt – iets waarvan het belang intussen duidelijk is geworden. Daarnaast kan kauwgom kauwen stress verminderen en het geeft je een frisse adem. Na een zoete/zure snack kan kauwgom kauwen helpen bij het beperken van de zuuraanval.
Als uitvinder van de eerste commerciële kauwgom wordt de Amerikaan John B. Curtis gezien. De oudst bekende "kauwgom" is een 9000 jaar oude berkenharsbol met honing uit het stenen tijdperk die in 1993 in Zweden werd gevonden.
Max. 15 zuigtabletten of stuks kauwgom per dag. De zuigtabletten en kauwgom max. 6 maanden gebruiken zonder overleg met een arts.
Voor het oplossen van kauwgomvlek werkt azijn ook goed. Warm de azijn bij voorkeur even op in een magnetron. Breng een beetje van het verwarmde azijn aan op de vlek. Vervolgens kun je de kauwgom er met een tandenborstel af boenen.
Het is aangewezen wetten en voorschriften, die strikt worden toegepast in Singapore, zorgvuldig in acht te nemen. Zo is het is verboden te eten of te drinken op het openbaar vervoer; afval op de grond te gooien en op openbare plaatsen te roken.
Roken is door heel Singapore heen op veel plaatsen verboden. Bij bushaltes, scholen, parken, ziekenhuizen, maar ook bijvoorbeeld bij ventilatieroosters. Ook is roken verboden in alle publieke gebouwen. Het strand, speciale rookgebieden, open gebieden en binnenshuis is roken wel toegestaan.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.