Naast de plastic doppen, kun je ook kroonkurken (van flesjes bier en frisdrank) verzamelen en bij Gerwil inleveren. De opbrengst hiervan komt ten goede van de stichting KiKa.
Met het inzamelen van flessendoppen en oud ijzer hopen ze het geld bij elkaar te krijgen. Met een prijs van zo'n 7 tot 15 cent per kilo, wordt dat heel lang sparen.
Iedereen kan meehelpen door de doppen te verzamelen. Vele restaurants, cafés en (sport)verenigingen doen al mee. Ook jij kunt een 'dop' in het zakje doen door bijvoorbeeld thuis de bierdopjes te sparen.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
De doppen worden op allerlei verschillende plekken in het land ingezameld: bij buurtcentra, bedrijven, kinderboerderijen, milieustraten en zelfs bij particulieren thuis. Omdat de dopjes van een hard soort kunststof zijn en schoon gesorteerd ingeleverd worden, kunnen ze goed en efficiënt gerecycled worden.
De doppen gaan naar een recyclingbedrijf in Friesland, waar het tin eruit wordt gefilterd. Dat levert 38 cent per kilo op, meer dan oud ijzer.
Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro's opgeleverd.
Welke doppen zijn geschikt om te sparen? Polyethyleen (HDPE of PE-HD). De HDPE doppen zijn te herkennen aan het recycle logo met een 2 of 02 erin. Voorbeelden hiervan zijn doppen van flessen frisdrank, zuivelpakken of pakken van vruchtensappen.
U kunt vanaf 1 januari 2017 nog wel steeds plastic doppen blijven sparen voor het KNGF, maar vanaf die datum kunt u deze zelf brengen bij een van de vier depots: in Amstelveen, Tilburg, Aalten of Donderen (Groningen). Helaas is er (nog) geen depot in de regio Rijnmond.
Dopjes sparen is heel erg simpel. Is het een dopje en is het gemaakt van plastic? Dan kunnen we het gebruiken! Zorg er wel voor dat ze schoon en droog zijn, en dat de doppen niet groter zijn dan 25cm in doorsnede.
De kroonkurken leveren per kilo 30 cent op.
Er zijn landelijk honderden inleverpunten waar mensen hun plastic doppen kwijt kunnen. De gespaarde doppen worden naar depots gebracht waar de doppen worden gesorteerd en klaargemaakt voor verdere recycling. Een hele logistieke operatie, die wordt uitgevoerd door vrijwilligers.
Het aluminumfolie van uw boterhampakketje, bierdoppen, deobussen, slagroombussen, ranjabussen, ook lachgaspatronen, bierblikjes, frisdrankblikjes etc etc. Het is allemaal een metaal.
Waarom kroonkurken sparen? Kroonkurken leveren geld op. Ze zijn van metaal, met een dun laagje tin. Vooral de tin in de dop heeft waarde.
"Voor het opleiden van één blindengeleidehond zijn ongeveer 83.000 kg dopjes nodig.
Wat kan ik doen op www.actievoorkika.nl? Op dit actieplatform van KiKa kan je eenvoudig een actiepagina aanmaken om geld in te zamelen. Je kunt ook een actie steunen door te doneren (via iDEAL). Je kunt op veel verschillende manieren in actie komen.
Sinds dinsdag is er een tweede inzamelpunt voor plastic doppen in Diemen, bij de Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof. De ingezamelde doppen leveren geld op voor KNGF Geleidehonden.
Eerst de bierdopjes tellen, daarna de dopjes met kit vastmaken aan tafeltje, vervolgens een laag epoxy giethars eroverheen gieten en op het laatst drie à vier uur met een gasbrander de luchtbellen weghalen.
Leg alle bierdopjes over het oppervlak zorg dat ze qua kleurstelling mooi liggen en dat ze goed plat liggen. Dan is het een kwestie van het opvullen van het oppervlak met een epoxy samenstelling (dit kan eventueel ook met een glazen plaat). Laat dit vervolgens drogen en voila, je eigen unieke salontafel!
Noord-Brabant doet de Angelaschool ook mee met de doppenactie en spaart doppen. Angelaschool in boxtel zamelt doppen voor de blindengeleidehonden .
Jouw plastic doppen zijn dus geld waard
Gooi daarom de dopjes van frisdrank en melkpakken niet meer weg, maar breng ze naar een van de vestigingen van Het Goed in Best, Boxtel, Nijmegen, Roermond, Schijndel, Sittard, Venlo en vanaf begin september in Nuenen.
Mensen kunnen er alleen plastic doppen inleveren. Het inzamelpunt Twents Carmel College locatie Potskampstraat blijft gewoon bestaan. Daar kunnen mensen zowel doppen als kroonkurken inleveren. Bij het huis van John en Christel Olde Nordkamp aan de Sparstraat (kruising Berkstraat) kan iedereen plastic doppen afgeven.
Tegenwoordig. De huidige kroonkurk is nog nagenoeg gelijk aan Painters originele ontwerp. De kurk- en papierdelen zijn echter vaak vervangen door kunststof en het aantal inknijpingen is teruggebracht van 24 naar 21; bij zogenaamde twist off kroonkurken kunnen dat er ook 29 zijn.