Bij Intratuin vind je veel verschillende soorten vijverplanten: zuurstofplanten, drijfplanten, moerasplanten en waterlelies.
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is een veel toegepaste zuurstofplant in de vijver, die de naam heeft de 'allerbeste zuurstofplant' te zijn. In de praktijk werkt het echter het best, om verschillende soorten zuurstofplanten in de vijver te zetten.
Wat kost een waterlelie? Een waterlelie kost bij ons € 14,95. Voor deze prijs krijg je er een vijvermandje, speciale waterplantenklei, afdekgrind en waterlelievoeding bij.
Een waterlelie vergt weinig onderhoud behalve het verwijderen van de oude bladeren in de herfst. Verwijder alleen het blad aan de oppervlakte en niet onder water om wortelrot te voorkomen. Als de waterlelie voldoende diep staat en niet bevriezen kan, snijdt u de stengels af tot max. 20 cm onder de wateroppervlakte.
Voor het planten van waterplanten heb je (soms) vijvermanden en speciale vijvergrond nodig (Dcm Vijverpotgrond) op basis van klei, hierdoor krijg je geen uitspoeling en blijft het water helder. Soms zijn de planten al in kant en klare manden ingeplant, en kun je deze gewoon in de vijver plaatsen.
De snelle groei zorgt ervoor dat, net als bij snelgroeiende zuurstofplanten, veel nutriënten uit het water worden opgenomen. Vooral nitraat is favoriet bij deze oeverplant. Hierdoor concurreert watermunt effectief met algen en is het ook uitstekend toe te passen in een helofytenfilter of plantenfilter.
Gewone planten halen een belangrijk deel van hun voedingsstof uit de atmosfeer: kooldioxide of CO2. Deze CO2 zetten ze om in zuurstof en in koolstofverbindingen. De zuurstof ademen ze uit, de koolstofverbindingen vormen het bladgroen en de overige plantenvezels. Waterplanten hebben ook CO2 nodig voor hun groei.
Per vierkante meter wateroppervlak heb je een plantmandje met 4 tot 5 bosjes zuurstofplanten nodig. Fonteinkruid (Potamogeton) is geweldig voor de waterkwaliteit, maar zet ook andere zuurstofplanten in de vijver zoals hoornblad (Ceratophyllum), waterpest (Elodea) en gewoon blaasjeskruid (Etricularia vulgaris).
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
DENNERLE Waterpest - Egeria Densa kopen bij HORNBACH.
Het water wordt daarvan troebel. Hiervoor en voor algen in het algemeen wordt een UV-C-filter aangeraden omdat de ultraviolette straling van de filter de zweefalgen doodt.
De meeste waterplanten hebben een zeer voedselrijke bodem nodig. Op het eerste gezicht lijkt drassige grond of rivierklei een goede keus, maar deze producten bevatten meestal weinig voedingsstoffen en produceren vaak schadelijke gassen die het water verzuren en giftig zijn voor de vissen.
Voor sommige planten wil dat zeggen een bodem met de juiste voedingsstoffen, andere zijn al tevreden als ze iets hebben om hun wortels tussen te hechten. vijveraarde: planten die hun voedingsstoffen via hun wortels halen hebben vijveraarde nodig om goed te groeien en bloeien.
De diepte van een plantenvijver varieert van 15 tot 120 cm, afhankelijk van de beplanting. Moerasplanten gedijen het best bij een diepte van ongeveer 15 cm, voor waterplanten is dit 40 cm en voor zuurstofplanten en waterlelies ligt de ideale diepte tussen 100 en 120 cm.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Natuurlijke waterzuivering steunt op de zelfzuiverende processen van water, bodem en planten. Deze afvalwaterzuiveringstechniek maakt geen gebruik van extra kunstmatige toevoer van energie of andere noodzakelijke stoffen.
De meeste oever- en moerasplanten zijn relatief snelle groeiers en moeten daarom minstens elk jaar gesnoeid worden. Dit kunt u in de herfst doen, wanneer de plant begint af te sterven; u knipt dan simpelweg de dode delen van de plant weg. Indien u moerasplanten wilt vermeerderen kunt u ze 'scheuren'.
Waterlelies zijn de belangrijkste bron van kleur in de waterpartij. Veel waterleliebloemen geuren bovendien verrukkelijk. Gans de zomerperiode geven zij bloemen en gaan daarmee door tot diep in de herfst. De derde of vierde dag na het opengaan blijft de bloem gesloten, zinkt traagjes en zal niet meer opengaan.
De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.