Konings Yoghurt Bulgaarse Stijl 3% Vet 500g bestellen? - — Jumbo Supermarkten.
Bulgaarse yoghurt lijkt wel op Griekse en Turkse yoghurt, maar wordt heel anders gemaakt. Namelijk met ingedikte melk en melkpoeder. Het bevat iets minder vet dan Griekse yoghurt: 4,5% (87 kcal per 100 ml). Deze yoghurt typeert zich door de zachte en romige smaak.
Bulgaars: milder dan de yoghurt die je kent
Het recept is simpel. Je mengt de melk met een 'yoghurtcultuur': een mix van bacteriën die de fermentatie op gang brengen, in dit geval de Bulgaarse. Net als normale yoghurt rijpt dit mengsel in tanks, wordt dan glad geroerd en afgevuld.
Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en is qua dikte vergelijkbaar met zure room. Je kan het daardoor ook op deze manier in warme gerechten verwerken. Hij is wel vrij vet, maar liefst 10 procent. Griekse yoghurt is erg lekker met bijvoorbeeld honing en walnoten.
Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND
Deze levende yoghurtculturen fermenteren met melk, waarbij de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder.
Tijdens het fermentatieproces worden aan de melk twee soorten levende melkzuurbacteriën toegevoegd, 'Lactobacillus bulgaricus' en 'Streptococcus thermophilus' om zo yoghurt te bekomen. Vervolgens wordt die mengeling gekoeld en op de juiste temperatuur gebracht, zodat de bacteriën zich optimaal kunnen vermenigvuldigen.
Zelfgemaakte kwark is veelzijdig
Je kan er dus veel mee variëren. Ook kun je kwark in recepten verwerken waar yoghurt gebruikt wordt. Vervang het bijna 1 op 1 en voeg een beetje extra melk of water toe om de juiste consistentie te krijgen voor het recept.
Bulgaarse yoghurt is heerlijk romig, maar niet zo dik als Griekse yoghurt. Ook heeft Bulgaarse yoghurt een typerende, zure smaak. Dit komt omdat deze yoghurt traditioneel met schapenmelk wordt gemaakt in plaats van met koemelk zoals bij reguliere yoghurt.
Laten we allereerst kijken naar het verschil in de hoeveelheid calorieën. Met de nadruk op 'verschil', want dat is absoluut aanwezig! Met respectievelijk 40, 43, en 46 kcal per 100 gram, zijn Katharos Yoghurt Grieks 0%, Jumbo Yoghurt Griekse 0,1% Vet en Milsani Griekse stijl de varianten met de minste calorieën.
Wat anderen Griekse yoghurt, noemen, noemen de Grieken uitgelekte yoghurt. Het is een zorgvuldig uitgedacht proces waarbij de waterige wei wordt verwijderd, waardoor er een dikke fluweelachtige textuur ontstaat. Het resultaat is uniek de uitzonderlijke FAGE-smaakervaring!
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Fage Total Griekse yoghurt 5% bestellen | ah.nl.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar.
Het spijsverteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt, de probiotische micro-organismen, hebben een hele gunstige werking op de stofwisseling. Ze stimuleren de darmflora en bevorderen de stoelgang en dat draagt bij aan een beter immuunsysteem.
Verwarm langzaam en al roerende een glas gesteriliseerde melk tot 90 °C. Haal de melk van het vuur, giet in een afsluitbare pot en laat afkoelen tot 43 °C. Voeg de starter toe en meng goed. Sluit de pot en laat 5-12 uur fermenteren bij 38-43 °C in een yoghurtmaker of vergelijkbaar apparaat.
Experimenteer gerust met de fermentatietijd. Laat de bacteriën langer in de warme omgeving inwerken, voor 12 uur of 24 uur bijvoorbeeld. Als je de fermentatie wil stopzetten, stop je de yoghurt gewoon in de koelkast. Daar blijft hij minimaal één week goed.
Natuuryoghurt zou het meest ongerepte moeten zijn (en is als product ook het meest wettelijk beschermd) en heeft de grootste concentratie levende culturen.
Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct. Bij de fermentatie van melk naar yoghurt zorgen de melkzuurbacteriën ervoor dat de melksuikers (lactose) omgezet worden naar onder andere melkzuurbacteriën. Door deze omzetting wordt de melk lichter verteerbaar. En de melkzuurbacteriën zijn een prima voeding voor je darmflora.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.