Montélimar, een plaats in het zuiden van Frankrijk, wordt gezien als de bakermat van de nougat zoals de noordelijke landen van West-Europa de lekkernij kennen. In 1870 werd de lekkernij (her)ontdekt door Willem Stuvé, die zijn ontdekking 'noix-gâteau' (nootkoekje) noemde, wat is verbasterd naar nougat en noga.
Noga is een Provençaalse specialiteit die oorspronkelijk uit Marseille komt en toen nog gemaakt werd met walnoot. In de achttiende eeuw werd de amandelboom door de landbouwkundige Olivier de Serres in de Provence geïntroduceerd.
Het woord 'noga' zou – etymologisch gezien – afgeleid zijn van het Latijnse nux gatum: een soort koek van honing en walnoten. De Romeinen, makers van deze koek, zouden deze geïntroduceerd hebben in Gallië toen ze via de Rhône het land betraden om zich te vestigen in Montélimar.
Nougat en haar herkomst
Het zou door de Arabieren als eerste naar Italië zijn gebracht. Dit is geen gekke gedachte aangezien nougat gemaakt worden van typische Arabische producten als honing, amandelen en pistache. Vandaag de dag zie je nougat terug in bijna alle regio's van Italië.
Nougat is typisch Grieks, maar ook de omliggende landen maken al duizenden jaren nougat. De belangrijkste bestanddelen zijn honing, suiker, eieren (kippen eiwit) en noten of pinda's. Dit is allemaal ruim aanwezig in Griekenland. Maar zelf nougat maken is nogal moeilijk.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Nougat of “noga” is een Franse lekkernij die volgens traditioneel recept bestaat uit 30 % amandelen, of 28 % amandelen en 2 % pistachenootjes, 25 % lavendelhoning, suiker, stijf geslagen eiwitten en tot slot natuurlijke vanille.
Nougat ( notentaart) is een traditionele snoep uit de landen rond de Middellandse Zee en het Middenoosten. Omdat noten en honing daar door het klimaat overvloedig aanwezig zijn, zijn het essentiële ingrediënten in elke nougatvariant. Zo is Spanje bv.
Amandelen zijn erg gezond!Ze bevatten veel eiwitten, mineralen, vitaminen en calcium. Verder bestaat de amandel uit 70% enkelvoudig onverzadigd en 30% verzadigd vetzuur.
Noga of nougat is een lekkernij. De vernederlandste naam noga komt van het Franse woord nougat. Dit woord komt uit het middeleeuws Latijnse nucatus (met noten), een afleiding van nux (noot) zoals ducatus (leiderschap) van dux (leider).
noga {de} nougat {znw.}
De basis van traditionele nougat wordt gemaakt van eiwit, honing en suiker, glucose en een snufje zout. Door het eiwit en de honing is normale nougat dus niet vegan.
Houdbaarheid nougat
Heb je het zelf gemaakt, en is er nog wat over dat je wilt bewaren, hou dan rekening met een bewaartijd van 8 tot 12 weken, mits de zoetigheid goed is verpakt. Bijvoorbeeld in vershoudfolie.
Nougat < nux gatum (Lat.) = "
Nougat is een traditionele delicatesse, oorspronkelijk gekend in alle landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Omdat noten en honing daar overvloedig aanwezig zijn, zijn dat de essentiële ingrediënten in elke nougat, die naam waardig.
Er zitten 56 kilocalorieën in 1 stuk (12 gram) nougat. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'nougat'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Alle smaken nougat zijn te koop voor € 6,95 per reep van 100 gram. Koop je er twee of meer, dan zijn ze € 6,50 per stuk.
Noga of nougat
Het lekkernij wordt gemaakt van honing, suiker en glucosestroop, opgeklopt eiwit en geroosterde noten of gedroogde vruchten. De suikers worden tot een gloeiend hete suikersiroop gekookt en die wordt toegevoegd aan het eiwit. Tot slot worden de noten of vruchten erdoor gemengd.
De noga van Montélimar is de lekkerste van de hele wereld. De media hebben er de mond vol van.
Noga is na de productie 24 maanden houdbaar mits het onder de 20 graden wordt bewaard. Het beste bewaar je noga in een nette, droge en reukvrije omgeving.
Nougatine is een heerlijk strooisel van geroosterde hazelnoten die eerst gekarameliseerd zijn. Dit hazelnootkrokant is super snel zelf te maken en wordt ook wel onder de naam Brésiliënne gebruikt in de patisserie.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Het Grieks alfabet (Koptisch alfabet) heeft 24 letters in tegenstelling tot de 26 verschillende letters die wij in ons alfabet hebben. Het zijn zeven klinkers en zeventien medeklinkers en het Griekse vraagteken wordt geschreven als een puntkomma (;).