Huiduitslag is een uitgebreide huidreactie die wordt uitgelokt door iets buiten de huid zelf, zoals een bacterie of een virus. Aandoeningen zoals de mazelen of een allergie kunnen eveneens huiduitslag veroorzaken. Zowel volwassenen als kinderen kunnen huiduitslag krijgen.
Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Wat zijn oorzaken van huiduitslag. Huiduitslag kan optreden door verschillende factoren, waaronder infecties, hitte, allergenen, immuunsysteemstoornissen en medicijnen. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen die uitslag veroorzaakt, is atopische dermatitis ofwel eczeem.
Wat is het? Eruptieve huiduitslag (exantheem) is een plotse, tijdelijke, uitgebreide huiduitslag die meestal wordt veroorzaakt door een infectie of door de inname van een geneesmiddel. Geneesmiddelen die regelmatig huiduitslag uitlokken zijn bijv. antibiotica en ontstekingsremmers.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Chronische stress beïnvloedt zelfs je stofwisseling en je immuunsysteem. Gevolg: het risico op ontstekingen in je lijf neemt toe. Je hebt dan meer kans op een allergie door stress. Mensen met bijvoorbeeld astma ervaren tijdens stressvolle periodes hevigere astma-aanvallen dan normaal.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Als je veel stress ervaart, wordt er niet alleen cortisol, maar ook histamine aangemaakt. Deze stof zorgt voor de vurig rode kleur van de huid en is in veel gevallen de oorzaak van rode vlekken door stress. Als je altijd al last hebt van een huidaandoening kan dit worden verergerd door stress.
Schurft gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten en zal hun aantal toenemen. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en u anderen besmet.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Netelroos: het beginstadium
De huiduitslag van netelroos komt en verdwijnt meestal zeer snel. Zo is het vaak na een paar uur tot een paar dagen weer verdwenen. Netelroos is iets anders dan gordelroos, wat een pijnlijke huidreactie is die door een virus veroorzaakt wordt.
Probeer stress te vermijden, geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten. Pas wel op dat u niet verbrandt. Teveel zon kan leiden tot schade aan de huid.
Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken om de jeuk te verlichten. Ook daarvan is niet zeker of ze werken bij zwemmersjeuk. Je kunt de tabletjes halen bij de drogist of apotheek.
Er is geen bepaalde voorkeursplaats: netelroos komt even vaak voor op armen, benen, romp en in het gezicht. Wanneer omgevingsfactoren een rol spelen, ontstaan de afwijkingen meestal ter plaatse van het contact of inwerking.
Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden.
Bij een huidirritatie raakt de natuurlijke balans van de huid verstoord, waardoor deze geïrriteerd raakt. De oorzaak van deze huidirritatie kan zowel van binnenuit (voedselkeuze, allergieën, stress, spijsvertering en hormonen) als van buitenaf (centrale verwarming, airconditioning en weersinvloeden) komen.
Uitleg. Jeuk komt veel voor bij chronische huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis en netelroos. Jeuk wordt vaak omschreven als een onplezierig gevoel dat aanzet tot de behoefte om te krabben.