Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Malaria tropica is de meest voorkomende malariavorm en kan men vooral oplopen in tropisch Afrika, daarnaast ook in Zuid-Oost-Azië en het (sub)tropische deel van Zuid Amerika.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Op Mauritius en de Seychellen is helemaal geen malaria. Op het vasteland zijn Zuid-Afrika en Namibië de beste landen voor een malariavrije reis. In beide landen zijn uitgestrekte gebieden die geheel malariavrij zijn, en ook delen waar het risico extreem laag is.
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om malariatabletten te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Zwanger naar Zuid-Afrika of zwanger naar Marokko
Er zijn grote delen van Zuid-Afrika welke je kunt bezoeken zonder malariapillen te slikken zoals de Tuinroute. Bovendien zijn de medische voorzieningen in Zuid-Afrika goed. Dit maakt het ook een heel geschikt land om te bezoeken als je zwanger bent.
Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden. Indien u tijdig de juiste hulp krijgt, is malaria goed te behandelen. We raden u aan om malaria te voorkomen.
Als malaria niet behandeld wordt kan iemand zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk dat met spoed bloedonderzoek op malaria verricht wordt als iemand koorts krijgt nadat hij in een gebied is geweest waar malaria voorkomt.
Om malaria te voorkomen is het belangrijk om (sommige) malariatabletten ten minste 4 weken door te slikken na het verlaten van het malaria gebied. Voor profylaxe die aangrijpt op de ontwikkeling van de parasiet in de lever geldt een kortere periode.
Symptomen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel. Infectie met P. vivax of P. ovale wordt gekenmerkt door om de 48 uur terugkerende koortsaanvallen (malaria tertiana; derdedaagse koorts), terwijl infectie met P.
Draag kleding die uw huid bedekt: als dat kan lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken. 's Avonds tegen malariamuggen, overdag tegen andere muggen. Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen, enkels en voeten) in met DEET. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt.
Preventief gebruik van malariatabletten
In Nederland zijn daarvoor onder meer de volgende middelen beschikbaar: Nivaquine® (chloroquine), Paludrine® (proguanil), Lariam® (mefloquine) en Malarone® (atovaquon en proguanil). Het middel wat aan u wordt geadviseerd is afhankelijk van uw reisbestemming en van uw gezondheid.
Natuurlijke Immuniteit
In gebieden waar malaria voorkomt kan vrijwel iedereen de ziekte krijgen. Continue herinfectie of langdurige infectie kan leiden tot een bepaalde graad van verworven immuniteit. Deze semi-immuniteit beschermt tegen ziekte, niet tegen asymptomatische infectie.
Er zijn in Nederland bijna geen Anopheles-muggen meer die de malaria-parasiet kunnen overbrengen. En ook al zouden er goede overlevingskansen zijn voor de malariamuskiet, dan nog is de kans erg gering dat malaria in Nederland overgebracht wordt van mens naar mens vanwege de goede gezondheidszorg.
Malaria (de plasmodium-parasiet) wordt in het nog niet besmette menselijke lichaam geïnjecteerd via het spuug van de malariamug. De muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Malaria wordt dan ook alleen door vrouwtjesmuggen overgebracht.
Malaria is niet besmettelijk van mens op mens. Een volwassene met malaria die zich goed voelt, kan gewoon werken.
De meest gangbare malaria pillen of tabletten (Malarone) kost ongeveer 3 euro per persoon per dag. Lariam is iets duurder per tablet maar hoef je minder vaak in te nemen (één keer per week) en valt daardoor meestal goedkoper uit, ongeveer 2 euro per dag.
Malariamiddelen om malaria te voorkómen
Informeer daarom voor vertrek bij de GGD of uw huisarts of u malariamiddelen nodig hebt en welke in uw geval het beste zijn. Voorbeelden zijn chloroquine, hydroxychloroquine, mefloquine, proguanil en proguanil in combinatie met atovaquon.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Kaapstad een veilige stad waar de meerderheid van de mensen geen problemen ondervinden. Maar net als in elke andere grote stad zijn moet je een paar voorzorgsmaatregelen wanneer je op ontdekkingstocht gaat in deze prachtige regio. Loop niet te koop met dure juwelen.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
De beschermingsduur van je vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.
Malaria: geen vaccinatie, wél malariapillen
Deze pillen zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Afhankelijk van het malariagebied en de (gezondheids)situatie van de reiziger wordt bepaald welke malariapillen de arts zal adviseren.
Er komt in Turkije malaria voor, maar alle bekende toeristenbestemmingen in Turkije zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye, Kemer, Marmaris en Side zijn malariavrij. Alleen in het zuidoosten van Turkije komt malaria voor, maar daar hoef je geen malariatabletten te nemen, je kunt met anti-muggenmaatregelen volstaan.