De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Smeer niets op een open schaafwond. Als er een korstje op de schaafwond zit, kun je het soepel houden met vaseline. Is de schaafwond genezen, maar blijft er een litteken achter? Verzorg de plek dan met VSM Derma Calendulan littekencrème.
Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Meestal bloedt de wond erg weinig en blijft het bij wat kleine bloedplekjes of -puntjes.Deze bloedpuntjes kunnen wel flink irriteren en pijn doen.
Dep de wond voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek. Behandel de schaafwond met Betadine Zalf. Bij grote schaafwonden kun je eventueel ook steriel gaasverband gedrenkt in Betadine Oplossing gebruiken als je geen Zalf hebt.
Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel om de wond schoon te maken. Dit kan de wond extra irriteren. Als je echter niet kan spoelen met water, kan een ontsmettingsmiddel zoals jodium wel beter zijn dan niets doen. Als er vuil in de schaafwond zit, veeg de wond dan voorzichtig schoon met een zacht en nat washandje.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Schaafwonden kunnen veel pijn doen. Dat komt omdat er veel zenuweinden tegelijk zijn beschadigd. Deze pijn gaat normaal gesproken vanzelf weg, na 1 of 2 dagen. Direct nadat de schaafwond ontstaat, kun je de pijn verzachten door te spoelen en koelen.
Schaafwonden genezen doorgaans goed en snel, omdat de opperhuid in staat is zichzelf te herstellen. De wond zal meestal binnen een paar dagen tot een week genezen, afhankelijk van de grootte en diepte van de schaafwond. Het is belangrijk om een schaafwond schoon te houden om infectie te voorkomen.
Of omdat de wond onder je kleding zit en bij bewegen open schuurt. Een wond aan de lucht laten drogen heeft als voordeel dat er sneller een korstje op komt, zegt Peter Quataert, verpleegkundig specialist bij het Kenniscentrum wondzorg in Terneuzen.
Moet je een wond afdekken of niet? Als je een wond hebt opgelopen, is het verstandig om die goed te verzorgen met de juiste producten. Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf.
Bedek de wonde nadat je ze ontsmet hebt, bijvoorbeeld met een steriel kompres (eventueel met hydrogel), een vetverband, een wondpleister of een tweedehuidverband. Een wonde geneest sneller als hij is bedekt, bij voorkeur in een vochtig wondklimaat (en op voorwaarde dat hij eerst goed werd schoongemaakt).
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Zink en ijzer heb je nodig om een wond te laten genezen. Zink speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing. IJzer zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof bij de wond kan komen. Zink zit bijvoorbeeld in vlees, kaas, graanproducten en noten.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Een schaafwond is een wond waarbij een deel van de opperhuid is verwijderd door een mechanische oorzaak. Bijvoorbeeld schuren over een meestal ruw oppervlak. Een penetrerende wond is een met geweld toegebrachte verwonding die in omvang gering kan zijn, maar waarbij inwendig grote schade kan zijn aangericht.
Volgens de littekenspecialist kleuren de aanvoerende vaten een herstellende wond rood. “Het lichaam breekt die vaten veel sneller af dan de afvoerende vaten, die de huid er wat blauw uit laten zien als de wond weer genezen is.” Dat is niet de enige reden. Waarschijnlijk komt de kleur door een combinatie van factoren.
Voor het behandelen van een schaafwond gebruik je een goede wondpleister die past bij de plek waar de wond zich bevindt. Voor zowel schaaf- als snijwonden (zie hieronder) gebruik je Leukoplast elastische wondpleisters. De pleisters zijn elastisch, hechtend en uiterst flexibel. Bovendien blijven ze stevig zitten.
Littekenvorming is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de huid zichzelf herstelt, bijvoorbeeld na een snijwond of schaafwond.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken.Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
U mag in principe twee tot drie dagen na de operatie weer douchen op voorwaarde dat de wond droog is. Laat de pleister, als deze goed vastzit en niet verzadigd is, wel zitten tijdens het douchen. Als de wond toch nat wordt, laat deze dan drogen aan de lucht.
Een gezonde volwaardige voeding is altijd belangrijk. Voor het genezen van wonden is extra aandacht voor uw voeding noodzakelijk. U verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwit en vocht via het wondvocht.
Reinigen wond
Als u gaat douchen verwijdert u het verband pas als u klaar bent met shampoo en zeep. Er mogen geen zeepresten in komen. Aan het eind van de douchebeurt spoelt u de wond goed uit. Daarna dept u de wond en de wondranden zorgvuldig droog met gazen.