Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren '70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht. Ze gingen het hele land door om het gourmetstel zoals wij deze vandaag de dag kennen te presenteren.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Het gewicht bedraagt 250 gram per persoon. Prijs: € 8,95 per persoon.
Je kan ervoor kiezen om met olijfolie of zonnebloemolie te bakken. Olijfolie wordt vrij heet en kan wat gaan spetteren, maar is wel geschikt voor het gourmetten. Daarnaast kan je ook vloeibare boter gebruiken, dit is gemakkelijk te doseren in je pannetje. Als je gasten hebt, kan je het ook allebei halen.
Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
(Steen)grillen
Grillen kan je op een steengrill, een geribbelde grillplaat, of een gladde plaat (teppan yaki). Bij steengrill bak je vlees, vis of groenten op een gloeiend hete steen.
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
Het woord raclette komt van “racler”, het Franse woord voor “schrapen”. Dat geeft eigenlijk al heel goed aan wat het letterlijk is: het schrapen van gesmolten kaas.
Een gourmetstel is een apparaat, waarmee je met kleine pannetjes kunt bakken. De pannetjes staan bovenop een bakplaat, die ook gebruikt kan worden zonder pannetjes. Een raclette is van origine een Zwitsers gerecht, waarbij een stuk kaas wordt gesmolten.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst.
De meeste gourmetstellen bereiken een temperatuur van ongeveer 190c graden, maar dit kan per gourmetstel verschillen. De meeste gourmetstellen hebben ook verschillende standen waardoor je de temperatuur kunt verlagen of verhogen, naar gelang wat je bereidt.
Bij deze bereidingswijze worden groenten, vlees en vis zonder olie (of met heel weinig olie) op een ijzeren plaat gebakken, die in het midden van de tafel staat. Omdat er bij teppanyaki geen of heel weinig vet wordt gebruikt is dit een gezonde bereidingswijze.
raden wij aan om de plaat altijd te reinigen door na het gebruik een beetje koud water op de warme plaat te gieten. Laat de plaat afkoelen en reinig hem met vloeibaar afwasmiddel en een zachte spons, borstel of doek. Gebruik geen schuurmiddelen.
Hoeveel kost een teppanyaki plaat? De prijs van een teppanyaki ligt zo tussen de 35 en de 100.
Bedenk voordat je gaat gourmetten hoeveel vlees per persoon je ongeveer nodig hebt. De gemiddelde hoeveelheid gram vlees per persoon op de gourmet is 300 tot 400 gram. Voor grote vleeseters is dat 500 tot 600 gram. En voor kinderen 250 tot 300 gram.
Wat is steengrillen? Je bakt vlees, vis en/of groenten op een gloeiend hete gepolijste steen die op een verwarmingselement rust. Voor het bakken gebruik je geen boter of olie. Daardoor is de manier van bakken gezond en vetarm.
Verschillende soorten vlees, vis en groenten zijn hierbij onmisbaar. Bij de 'Hollandse' gourmet wordt dit vaak aangevuld met (stok)brood, sauzen, ei en (pannenkoek)beslag. Gourmetten is bij ons onlosmakelijk verbonden met familie, gezelligheid en de feestdagen.
Zet de steengrill op een stevige, vlakke ondergrond. Strooi een beetje zout op de hete plaat en leg hier het vlees op. Wacht 2 tot 3 minuten tot de onderkant van het vlees bruin is gebakken. Je kunt het vlees nu makkelijk van de plaat verwijderen en omdraaien.
Koop daarom een gevarieerde gourmetschotel bij ALDI, of stel hem helemaal zelf samen. In de gourmetschotel van ALDI vindt iedereen wel iets lekkers, ook de kleine lastige eters.