Etymologie. Het woord creool is een ontlening (mogelijk via het Frans) van het Portugese crioulo, dat is afgeleid van criar ("kweken"). Het woord betekende oorspronkelijk een in de koloniën geboren persoon, onafhankelijk van de huidskleur.
Betekenis in het Nederlands
De enige betekenis van het woord creool die de meeste Nederlanders in 2002 kennen is 'iemand van gemengd bloed, met name een gemengdbloedige afstammeling van Surinaamse (of Antilliaanse) negerslaven'.
Het Haïtiaans Creools, ook wel Kreyòl of Patua genoemd, is een creoolse taal die wordt gesproken op Haïti en op andere plaatsen waar de Haïtianen zich in de loop van de tijd hebben gevestigd, met name de Bahama's, Cuba, de Kaaimaneilanden, de Dominicaanse Republiek, Frans-Guyana, Guadeloupe, Puerto Rico en de Verenigde ...
Creoolse talen of creooltalen zijn in de taaltypologie pidgintalen die als moedertaal zijn verworven. De term 'creool' komt uit een van de Romaanse talen (Frans: créole, Spaans: criollo, Portugees: crioulo) en betekent daar 'gefokt'.
Creool is een aanduiding voor in Suriname geboren Afrikaanse slaven. Zij zijn in het verleden door de Nederlanders uit Afrika gehaald. De Boscreolen zijn mensen die door de Indianen in de tijd zijn meegenomen. Zij leven nog steeds in stammen in de binnenlanden van Suriname.
De Creoolse keuken gedijt in een tropisch klimaat en op de eilanden is vooral (lokale) verse vis voorradig. Verder zijn kokosnoten, erwten, rijst, cassave en bruine bonen de belangrijkste ingrediënten.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Surinaamse vrouwen zoeken een man die het economisch goed heeft en kan voorzien in hun onderhoud. Ze blijven vasthouden aan de traditionele genderideologie waarbij de man de kostwinner is.
Begroetingen
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand. Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend. Zij wonen overwegend in Almere, Amsterdam en Rotterdam.
Het Kaapverdisch Creools, Kaapverdisch of Crioulo is een creoolse taal die door Kaapverdianen wordt gesproken. De officiële taal van Kaapverdië is Portugees, maar de meerderheid van de bevolking spreekt in de dagelijkse omgang Crioulo. Voor velen is het de eerste taal.
De Fransen koloniseerden het eiland in 1715 en brachten veel slaven uit West-Afrika en Madagaskar mee naar het eiland om te laten werken op de plantages. De Afrikaanse slaven spraken elkaars taal vaak niet en mengden hun eigen talen met het Frans om zo met elkaar te communiceren.
Het meervoud van creool is 'creolen'. Eén creool, twee creolen.
Wat zijn creolen oorbellen? Oorbellen in de vorm van grote ringen noemt met creolen, ongeacht de kleuren, het materiaal of de ontwerpen waarin ze zijn vervaardigd. Het zijn juwelen met een sterke symbolische betekenis in de landen van het Caraïbische gebied, waar ze hun oorsprong vinden.
In de Creoolse cultuur is de angisa het belangrijkste kledingstuk voor vrouwen. Door de wijze van binden kan de vrouw boodschappen overbrengen, gemoedstoestanden uitdragen of bijvoorbeeld een minnaar uitnodigen. Vroeger had de angisa ook een economische waarde hebben.
Beckles vertelt dat in het Sranantongo het woord 'kapelka' (ook wel kaperka) vooral wordt gebruikt om de Monarchvlinder aan te duiden. Eigenlijk is dat de enige Surinaamse naam voor een vlinder.
mamanten. Ook lazen wij elke morgen voor het ontbijt samen in de bijbel. Wi ben leisi bijbel ibri mamanten toe bifo wi e njan wi mamanten njanjan.
Ze dansen terwijl ze de kist naar de begraafplaats dragen. De dragers dansen eerst naast de kist en daarna op het graf. Dat doen ze om geesten te misleiden, zodat ze niet mee het graf in gaan. Daarna begeleiden ze de nabestaanden van de begraafplaats af met opgewekte muziek.
In Suriname wordt het elke dag om 06.30 licht en om 19.00 is het donker.
Na school en werktijd, zo tussen 13.00 en 14.30 uur, wordt er warm gegeten. Rijst, roti of aardvruchten met bijgerechten of bravoe met tomtom of rijst zijn de gerechten die dan worden voorgeschoteld. Bij de gekruide Surinaamse maaltijd hoort water, liefst ijswater.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Voor een strandvakantie ben je in Suriname aan het verkeerde adres, want de Caribische kust is daarvoor te moerassig. Wel worden er strandjes aan de rivieren geschikt gemaakt voor recreatie.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.