Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma voor vlees zorgen.
Albert Heijn eigen merk rundvlees van Nederlandse bodem
Daarnaast werkt Albert Heijn toe naar 90% Albert Heijn-rundvleesproducten van Nederlandse koeien, bij voorkeur van koeien met weidegang.
Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.
50% van onze verse groente- en fruitproducten komt uit Nederland en 23% uit de rest van Europa. Kijk op onze wereldkaart om inzicht te krijgen in de 1200 productielocaties van onze huismerkproducten. We vinden het belangrijk om onze boeren, telers en andere leveranciers persoonlijk te kennen.
Onze biologische producten zijn te herkennen aan het officiële logo van het bio-blaadje op de verpakking en op ah.nl. In Nederland worden de richtlijnen van het Europees Biologisch keurmerk gecontroleerd door Skal. Ook onze winkels zijn in 2022 gecertificeerd door Skal.
Een beter leven voor de kip
De AH Excellent scharrelkip is een sterk en langzaam groeiend ras dat met liefde wordt groot gebracht door boeren in het Franse 'Pays de Loire'. De AH Biologische kippen kunnen minimaal 8 uur per dag naar buiten en krijgen 100% biologische voeding.
Dat stelt het Algemeen Dagblad in de Nationale Gehakttest. ROTTERDAM – Lidl heeft de beste gehaktbal. Dat stelt het Algemeen Dagblad in de Nationale Gehakttest. Lidl haalde met zijn gehakt net geen 10 en levert volgens het AD 'een verrukkelijke portie gehakt met een echte vleessmaak'.
Nou, 99% van het vlees in de supermarkt wordt gefokt op fabrieksboerderijen . Veel daarvan in de VS, maar ook in landen als Australië, Brazilië en Uruguay. (Overigens is er geen manier om te weten uit welk land uw vlees komt, omdat de USDA een paar jaar geleden de regels heeft gewijzigd.
Veel supermarkten halen hun vlees uit intensieve veehouderijen , waar dieren niet altijd een goed leven leiden. Dit kan resulteren in vlees dat een beetje tegenvalt in kwaliteit en smaak. Bovendien ondergaat supermarktvlees vaak een make-over met additieven, conserveringsmiddelen en zelfs een scheutje water om het voller te maken.
Soorten halal vlees
Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
In Australië wordt gehakt meestal gemaakt van de nek, het blad, de borst, de bovenbil en de ronde biefstuk .
Waar komt rundergehakt vandaan? Rundergehakt is gemaakt van 100% vermalen rundvlees van restdelen, bijvoorbeeld de nek, schouder, buik, en soms ook het vlees rond de ribben. Het bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%.
In 2022 heeft al onze kipvleeswaren en het grootste deel van het reguliere kip assortiment al 1 ster Beter Leven Keurmerk. Bij Albert Heijn is alle kip – naast de kip met 2 en 3 sterren Beter Leven Keurmerk - vanaf 2023 minimaal scharrelkip met 1 ster Beter Leven Keurmerk.
Van boer tot winkelschap: wij maken de productieketen van ons verse vlees transparant en zorgen ervoor dat onze producten traceerbaar zijn. Daarom eisen wij van onze vers-vlees-leveranciers dat ze zijn aangesloten bij IKB (of bij een gelijkwaardig kwaliteitzorgsysteem in het buitenland).
Albert Heijn (Nederlandse uitspraak: [ˈɑlbərt ˈɦɛin]), vaak afgekort tot AH (uitgesproken als [aːˈɦaː]) en informeel tot Appie (uitgesproken als [ˈɑpi]), is de grootste supermarktketen van Nederland met een marktaandeel van 34,8% in 2020. De keten werd opgericht in 1887 en maakt sinds 2016 deel uit van Ahold Delhaize .
Is gemalen vlees bewerkt vlees? Rundergehakt is per definitie een bewerkt vleesproduct . De mate en methoden van verwerking kunnen echter aanzienlijk verschillen tussen leveranciers. Voor gezondheidsbewuste consumenten is de belangrijkste overweging de hoeveelheid verwerking en hoe minimaal en natuurlijk kan het zijn?
Met half-om-half gehakt wordt een combinatie van 50% rundvlees en 50% varkensvlees bedoelt. In de warenwet is vastgelegd dat dit 10% mag afwijken. Zo wordt er nog wel eens de combinatie van 60% rundvlees en 40% varkensvlees aangehouden. Dit, omdat rundvlees meer smaak heeft.
Eén pak rundergehakt, veel rundergehakt
"De meeste mensen weten niet dat gehakt dat in een winkel wordt gekocht niet van één dier afkomstig is", zegt Detwiler. " Het komt meestal van gecentraliseerde batch-operaties, wat kan resulteren in het mengen van vlees van wel 400 stuks vee .
Als je zeker wilt zijn van minder vet gehakt kun je het beste rundergehakt halen bij de slager. De Consumentenbond bezocht in 2017 verschillende slagers en deze verkochten allemaal gehakt met minder dan 10 procent vet. Hun reguliere gehakt was magerder dan wat supermarkten als mager gehakt verkochten.
Doe het pakje gehakt open en hou het onder je neus. Bah, vies? Dan gooi je het meteen weg. Ruik je niet meteen iets afwijkends, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken.
Kijk naar het vetgehalte
Gehakt wordt geklasseerd en geprijsd op basis van het vetgehalte. Het gehakt van de hoogste kwaliteit wordt vaak gelabeld als 'premium mince' en is gemaakt van topstukken vlees, zoals Angus beef .
Ras. De moderne kip is gedurende vele decennia selectief gefokt en gecommercialiseerd, waarbij snelle groei en grote borstspieren belangrijker zijn dan enige overweging voor welzijn .
Soms worden jonge mannetjes gecastreerd (dan worden ze kapoenen genoemd), maar dit gebeurt zelden in de VS. Daarom vind je in de supermarkt geen vlees van mannelijke kippen , maar het is natuurlijk wel prima eetbaar.
Halal vlees komt vrijwel altijd uit de gangbare vee-industrie en het welzijn van de dieren en de manier van slachten is vaak in strijd met de voorschriften van de Koran. Echt halal vlees is volgens Islam deskundigen gelijk aan biologisch vlees, maar in de praktijk is dat absoluut niet het geval.