Doe dat niet.Water kristalliseert wanneer het bevriest en zet uit.Deze uitzetting kan gerichte druk veroorzaken die het glas in de vriezer kan doen breken.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Idealiter worden de flessen schuin ingevroren in een hoek van 45° om het oppervlak te vergroten en de uitzetting van de vriesvloeistof mogelijk te maken. Gebruik als alternatief flessen met een grotere diameter om de druk op de glaswanden te verminderen . Snelle afkoeling kan een thermische schok veroorzaken, waardoor het glas kan breken.
Bewaar glazen flessen niet in de vriezer, omdat ze dan kunnen breken.
Gebruik de glazen ovenschaal met deksel om nog langer te genieten van jouw favoriete gerecht. Bewaar het in je koelkast of vriezer en warm het eenvoudig opnieuw op in de magnetron. Zo geniet je waar en wanneer je maar wilt van jouw favoriete gerecht.
Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen. Kies voor dikke, robuuste, dikwandige glazen potten met een brede opening zodat voedsel er makkelijk in en uit kan. Perfect hiervoor zijn bijvoorbeeld lege jam- of honingpotjes.
Het is belangrijk om op te merken dat niet alle potten vriezerbestendig zijn . Potten met taps toelopende zijkanten of rechte zijkanten zijn vriezerbestendig; potten met schouders niet. Deze Jar Selection Guide zou ook moeten helpen bij het kiezen van een vriezerbestendige pot.
Stap 2: Plaats de wijnfles in de vriezer
Je kunt hem op zijn kant zetten of rechtop houden, net waar je ruimte voor hebt. Laat hem daar minstens 15 minuten staan.
Het algemene advies is om bier niet langer dan 30 minuten in de vriezer te laten liggen. Na deze tijd zou het bier koud genoeg moeten zijn om te drinken, zonder dat het gevaar bestaat dat het bier bevriest of de fles/barst.
Glas kan gedurende het gehele jaar buiten blijven staan. Het kan tegen hitte en strenge vorst.
Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd. Hieraan kun je namelijk zien of je vriezer tussentijds ontdooid is geweest.
Een datum is handig, net als het labelen van de inhoud. De meeste potten breken in de vriezer omdat ze hete inhoud direct in de vriezer doen, de pot te vol doen, een smalle pot gebruiken – of alle drie. Mijn grootste fout was om bouillon in een passatafles te bevriezen.
Glas is er op gemaakt om bepaalde spanning te weerstaan. Pas wanneer het temperatuurverschil meer dan 30 graden Celsius is, kan de ruit barsten. Thermische breuken komen vaker voor in de zomer en tijdens koude weersomstandigheden.
Thermische schok
Door temperatuurveranderingen zet glas uit en krimpt het. Als dit met verschillende intensiteiten gebeurt, waarbij de randen en het midden in tegengestelde richtingen veranderen, komt de ruit onder spanning te staan, waardoor deze kan breken.
In werkelijkheid heeft glas geen vriespunt . Het is vast en kan daarom technisch gezien niet worden ingevroren. Toch, als je een glas wilt koelen voor je cocktail, zou een temperatuur van 32°F/0°C, of zelfs iets kouder, voldoende moeten zijn. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Wanneer het vriespunt bereikt, zet water bijna 9% uit, terwijl de flessen met koude dranken blijven krimpen. Door gebrek aan ruimte voor de uitbreiding in volume , breekt de fles.
De beste methode is om uw vriezer te gebruiken, omdat bevroren glazen mooi en bevroren worden, waardoor uw glas langer koud blijft. Zet het glas gewoon minstens 30 minuten in de vriezer, of maximaal twee uur, en haal het eruit vlak voordat u het drankje inschenkt .
Zowel potjes als flessen kunnen in de freezer. Het is wel zo dat bij het vriezen de inhoud zal uitzetten, hier dient u rekening mee te houden, dus fles mag niet te vol zijn anders zal het barsten.
Niet alle soorten glas zijn geschikt voor vriestemperaturen , en daarom is het altijd aan te raden om containers van borosilicaatglas te gebruiken bij het bewaren van voedsel. In tegenstelling tot gewoon glas zijn containers van 100% borosilicaatglas extreem duurzaam. Ze bevatten geen luchtzakken die krimp veroorzaken bij temperatuurveranderingen.
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Hoewel plastic containers handig zijn, kunnen ze schadelijke toxines zoals BPA en ftalaten vrijgeven, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan hitte of kou. Glazen containers zijn daarentegen toxinevrij, gemakkelijker schoon te maken en veilig om in te vriezen en te verwarmen .
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Bij het invriezen van soep kunt u elke gewenste container gebruiken, zolang deze maar veilig is voor de vriezer en u de hoofdruimte zoals hierboven aangegeven laat. U kunt diepvriesbestendige containers van plastic of glas gebruiken, evenals diepvriesbestendige zakken. Er zijn ook handige siliconen invriesbakjes verkrijgbaar die speciaal voor soep zijn gemaakt.