Etiquette komt uit het Frans, waar het eerst de inkerving in een stok betekende en later opschrift op een voorwerp. Aan het hof van Filips de Goede kregen de bezoekers de hofregels op een kaartje (een etiquette), zodat ze geen fouten zouden maken.
Etiquette is een Frans woord, het is dan ook niet verwonderlijk dat de etiquette ontwikkeld werd aan het Franse hof van zonnekoning Lodewijk XIV. Aan het Franse hof, het middelpunt van de Europese society in de 18e eeuw, werden etiquetteregels toegepast op alle omgang die volgens een bepaalde code verliep.
Etiquette heeft betrekking op hoe je je bij bepaalde gelegenheden het beste kunt gedragen. Het gaat dan om goede gewoontes en gebruiken, die algemeen geaccepteerd zijn. Als iedereen deze gedragsregels hanteert, verlopen dit soort gelegenheden ontspannen en plezierig voor alle deelnemers.
Etiquette regels zijn eigenlijk gedragsregels voor aan tafel. We noemen ze ook wel tafelmanieren. Eet je thuis aan tafel gezellig met je eigen gezin of met vrienden dan gelden er vaak andere regels dan wanneer je een zakelijk diner hebt.
Etiquette staat voor de cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen. Het betekent simpelweg beleefd zijn, goede manieren hebben en je gedragen zoals het hoort. Er zijn verschillende soorten etiquette. Zo heb je sociale etiquette, horeca-etiquette, bruiloft-etiquette en beroeps-etiquette.
Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat.Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
Breng de vork of de lepel naar je mond en niet je mond naar je bord. Wat eet je met je handen? Schaal- en schelpdieren, pizza en vlees met been kan je met je handen eten. Ga zeker niet je etensresten van tussen je tanden peuteren! Gebruik geen tandenstokers.
- Eet smakelijk. (“De spreuk 'Eet smakelijk' zou men volgens de etiquette niet horen te zeggen. Dit zou een belediging zijn voor de gastheer of -dame die ge- kookt heeft. Wie de wens uitspreekt te hopen dat het eten van de kok zal smaken, lijkt daaraan te twijfelen.”)
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
De gast lacht als jij lacht
Jij kunt anderen blij maken door te lachen. Gasten spiegelen gedrag. Een positieve houding wordt daardoor overgenomen door de gast. Eerst imiteert hij onbewust, maar vervolgens voelt hij zich ook nog eens blijer!
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Er wordt begonnen met de oudste dame in het gezelschap en daarna de jongere dames. Hetzelfde geldt voor de heren: de oudste heer wordt het eerst bediend, de jongste als laatste.
Het afruimen van de borden geschiedt aan de rechterzijde van de gast. Hoe zet men een tafel a blanc?
Verwelkom uw gasten dan ook zoals u een goede vriend zou verwelkomen: warm, vriendelijk en met een glimlach. Laat hen merken dat u blij bent dat ze bij u op bezoek komen. Een beleefde begroeting op de juiste toon is een must! Maar woorden zijn niet de enige manier waarop u met uw gasten communiceert.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
Wat wel vaak gebruikt wordt voor smakelijk eten is 'saha' wat je kan vertalen met gezondheid. Zo gebruikt men in Marokko voor smakelijk 'Bsaha' en in Libanon/Jordanië/Saoedi Arabië : Saha / Sahtayn. In Egypte gebruiken ze: 'Bil hana wa shifaa' ( Met geluk/plezier en gezondheid).
Wil je laten weten dat je uitgegeten bent? Plaats je mes en vork samen in het midden – op vier uur – van het bord.De scherpe kant van het mes wijst altijd naar binnen richting de vork.
Dat komt doordat de meeste mensen rechtshandig zijn. Bij het eten van een gebakje zetten rechtshandigen met die kant druk om een stukje af te snijden.Om die reden is de linkertand van de vork ook platter en breder.