De wafel is in 1839 door Maximilien Consael (Max) op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn insteek om een rondreizende kraam te beginnen en vers gemaakte gebak op kermissen te verkopen. Sindsdien heeft de wafel een ware evolutie gekend en zijn er vele variaties op bedacht.
1735 – Het woord 'Waffle' met 2 maal de letter F wordt voor het eerst in het Engels gedrukt. Midden 1700 – Volgens de legende werd de Luikse wafel in België uitgevonden door de kok van de Prins van Luik, die origineel een brioche wou maken met stukjes suiker.
Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik (Frans: Liège).
Oorspronkelijk hadden siroopwafels een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 centimeter. Stroopwafels worden ook verwerkt in ijs en andere lekkernijen.
Vermoed wordt dat het woord van het begrip "weven" afstamt. Het woord werd voor het eerst in 1450 genoemd. Aangezien de vergelijkbare vormen in andere talen (Duits: Waffel, Engels: waffle, Frans: gaufre, Pools: gofr) pas eeuwen later beschreven werden, is het woord oorspronkelijk afkomstig uit het Germaans taalgebied.
De precieze datum van het ontstaan van de Goudse stroopwafel is onduidelijk. Misschien was het wel in 1837 toen de eerste stroopfabriek in Gouda kwam. Bakkerij Kamphuisen zegt dat hun wafels al sinds 1810 worden gebakken.
In tegenstelling tot de Brusselse wafel is de Luikse wafel ovaal van vorm, met onregelmatige randen, en bestaat hij traditioneel uit 24 gaatjes (d.w.z. een opdruk van 4 x 6). Hij wordt gemaakt met parelsuiker (een Belgisch ingrediënt) waardoor de wafel karamelliseert en knapperig wordt.
De stroopwafel. Een typisch Hollandse koek die 200 jaar geleden in Nederland al gemaakt werd. In Gouda, waar ze oorspronkelijk vandaan komen, waren in de 19de eeuw wel honderd stroopwafelbakkers. In die tijd werden ze armenkoeken genoemd omdat ze werden gemaakt van oude koeksnippers en deegresten.
Vroeger werden bijna alle stroopwafels 'siroopwafels' genoemd, tegenwoordig is dat anders en zijn siroopwafels een zeldzaamheid, In welk jaar de stroopwafel het levenslicht zag, is niet bekend. Een vermoeden is er wel: begin 19e eeuw toen bakkerij Kamphuisen melding maakte van een variant van het koekje.
Stroopwafels zijn nog steeds erg populair en Nederlanders eten gemiddeld zo'n twintig stroopwafels per jaar. Dit zijn in totaal meer dat 22 miljoen pakjes stroopwafels. In Nederland is de smaak zo populair dat hij ook in andere gerechten en producten wordt verwerkt.
Mensen kregen steeds meer te besteden en dus konden ze zich de koekjes veroorloven. Het heeft Amersfoort in ieder geval geen windeieren gelegd, Pennywafels, Frou Frou en Lange Vingers zijn bedacht in koekfabriek Meursing.
Als iemand 'hou je waffel! ' of 'houd je waffel dicht! ' roept, wordt je geacht je mond te houden. De kreet is reeds in de zeventiende eeuw in die betekenis wijdverspreid in Nederland.
Nieuwjaarsrolletjes worden op dezelfde manier gebakken als de kniepertjes, maar worden - als ze nog warm zijn - opgerold rond een pollepel of een andere stok. De kniepertjes ontlenen overigens hun naam aan het feit dat de gietijzeren knijpijzers bij het bakken stevig moesten worden dichtgeknepen.
A stroopwafel (English translation: syrup waffle or treacle waffle) is a waffle made from two thin layers of baked batter with a caramel-like syrup filling in the middle.
De stroopwafel heeft Amerika veroverd. Hij is in bijna elke supermarkt te koop en nu introduceert McDonald's zelfs stroopwafelijs van Alaska tot Hawaii.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Het beslag voor een Brusselse wafel maak je van ei, boter, melk en bloem, maar zonder suiker en gist. Om de wafel toch luchtig te maken, klop je het eiwit goed op. In het deeg van een Luikse wafel zit wel gist, en lekker veel parelsuiker. Het is veel dikker en is daarom geen beslag maar deeg.
Beste wafelijzer voor Luikse wafels: Princess 112536. Luikse wafels worden gemaakt met een beslag waarin héél veel suiker zit. Daarom is het beste wafelijzer voor dit type dessert er eentje die makkelijk te poetsen is. Warme suiker is namelijk heel stroperig en plakt vast aan je toestel.
Tot de lekkernijen waar dat ook het geval bij is hoort de stroopwafel die oorspronkelijk uit Gouda afkomstig is. Ook al is het een typisch Nederlands product, dat door zeer veel Nederlanders wordt gegeten, is de stroopwafel inmiddels bekend over de hele wereld.
De stroopwafel bestaat uit één wafel die doormidden wordt gesneden en waar de stroop tussen komt. De siroopwafel daarentegen bestaat uit twee losse, dunne wafels die apart gebakken worden en die 'samengeplakt' worden met de siroop.
Wafel = Een wafel is een plat, in een wafelijzer gemaakt, gebak. Een wafel wordt gemaakt van een beslag van bloem, melk en eieren, dat in een wafelijzer wordt gebakken.
wafels, wafelen (meerv.) Voorbeeld: `Hou je wafel!` plat gebak dat vervaardigd wordt in een wafelijzer.