Tukker komt misschien van het woord "tuk" in het Twents, dat broekzak betekent – wellicht verwijzend naar de gewoonte om met beide handen in de broekzak over straat te gaan, hetgeen voor de stedeling boers overkwam.
Twente (Nedersaksisch: Tweante, Twente) is een landstreek in het oosten van Nederland, die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat. De bewoners heten Twentenaren of (informeel) Tukkers.
Voor de meest aannemelijke verklaring van het woord Tukker moeten we de natuur in. Vroeger was Twente een groot heidegebied waar een levendig zangvogeltje volop te vinden was: de kneu. In Oost-Nederland werden deze vogels tukkers genoemd en na verloop van tijd is men de Twentenaren zelf ermee gaan aanduiden.
Een apart slag volk. Iedereen die wel eens in het oosten van Overijssel is geweest, heeft het kunnen ervaren: in Twente woont een apart slag volk. Niet dat de Tukkers zich ook maar iets van die typering aantrekken: ze zijn er juist trots op.
De Rijksoverheid en provincies willen de Nedersaksische taal houden en het gebruik aanmoedigen. Zoals het Gronings, Drents of Twents. Het Nedersaksisch is daarom erkend als regionale taal.
Metworst of boerenworst (harde gekruide worst van varkensvlees en varkensvet) Kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) Krentenwegge (een brood waarbij krenten worden meegebakken) Bakleverworst (een echte Twentse delicatesse van spek, ham en lever)
Tukker is de bijnaam die door sommige Nederlanders wordt gegeven aan Twentenaren. Tukker komt misschien van het woord "tuk" in het Twents, dat broekzak betekent – wellicht verwijzend naar de gewoonte om met beide handen in de broekzak over straat te gaan, hetgeen voor de stedeling boers overkwam.
Want waarin verschillen Twente en de Achterhoek nu echt? Natuurlijk: Twente omvat een groter gebied, telt meer inwoners en heeft grotere steden. Doetinchem, de ongekroonde hoofdstad van de Achterhoek, is bijvoorbeeld kleiner dan Almelo.
Hengeloërs gaan creatief om met de naam van hun stad. Iedereen die in Metaalstad woont kent Hengelo.
Oldenzaal is als oudste stad van Twente een stad met een rijke historie. Hiervan vindt u nog steeds tastbare sporen terug. Die sporen leiden al terug naar de achtste eeuw met de vermeende komst van bisschop Plechelmus, waarvan de huidige Plechelmusbasiliek nog steeds getuigt.
Twente ligt niet in het Noorden van het land maar in het Oosten. En Twente is geen stad maar een regio (ja mensen, ze zitten er tussen). Twente is de Oostelijke punt van de provincie Overijssel die verder uit Salland, IJsseldelta, Vechtdal en de Kop van Overijssel bestaat.
De grootste stad van Overijssel ligt in het oosten: Enschede.
Nuchtere mensen, maar o zo gastvrij, met ondertussen een paar typische Twentse gewoontes en uitspraken: Good volk komt via de achterdeureGoede mensen komen achterom en dat is echt niet alleen maar in Brabant. Het is vooral 'donders' gezellig als er iemand op de koffie komt. "Doe dat raam even los!
Vroeger was Twente een groot heidegebied waar een levendig zangvogeltje volop te vinden was: de kneu. In Oost-Nederland werden deze vogels tukkers genoemd en na verloop van tijd is men de Twentenaren zelf ermee gaan aanduiden. Een heikneuter is zowel het vogeltje als een scheldwoord.
Twentenaren worden in deze opvatting gekarakteriseerd als: wantrouwig ten opzichte van onbekenden, weinig uitbundig in gedrag, zuinig met geld en woorden, en niet in de laatste plaats als fatalistisch. Bij dat laatste speelt mee dat een Tukker veel ontzag zou hebben voor 'Hoge Heren'.
Schuilkerken en kloosters over de grens. Noordoost-Twente is de grootste rooms-katholieke enclave boven de grote rivieren. Dat het katholicisme hier stand wist te houden, komt door het verloop van de Opstand (de Tachtigjarige Oorlog) en de ligging dicht bij het machtige bisdom Munster.
Bij Twente denk je misschien aan kleinschalig boerenlandschap met glooiende essen en kabbelende beekjes. Wist je dat je in deze regio ook uitgestrekte hoogveengebieden vindt? Twente is daarnaast ook bekend om zijn landgoederen.
De dialecten uit het oosten van Overijssel vormen het Twents, terwijl het Sallands wordt gesproken in het westen van Overijssel. (m.u.v. de Kop van Overijssel) Volgens de Taaltelling Nedersaksisch uit 2005 spreekt ongeveer 62% van de Twentse bevolking dagelijks Twents.
Tukker FM is het legale piratenstation van Twente en draait van Helene Fischer tot Highway en van Roxette tot de Tijdbrekers. Oprichter Nico Silvius is blij dat de frequentie weer terug verkregen is. “We zien veel potentie in Twente”, zegt Silvius. “Twente heeft een rijk verleden als het gaat om piratenzenders.
Tukkers zouden rustige lanterfanters zijn, slapende oosterlingen (die vaak een 'tukkie' doen), slenterende en slome mensen.
Wat niet weet, wat niet deert. ''t Geen men niet weet, deert het herte niet, van iets geheel onbekends kan men geen smertelijke aandoening hebben' (Tuinman I, 331).
Neem het woord 'soppen', een puur Twents woord dat 'vies maken' betekent in de zin van 'zit niet zo te soppen'. Correct Nederlands is het niet, maar een mooie uiting van ons taalgebruik is het wel. Veel Twentenaren weten niet dat dit puur Twents is.
Het is namelijk een echt Twents woord: de Otto. Waarom wordt het de Otto genoemd? Het is simpelweg het merk van de afvalbak. In de jaren 70 zijn de afvalbakken namelijk geproduceerd en uitgeleverd met het merknaam prominent op de afvalbak.