Tommy is afgeleid van Thomas. Thomas is een Griekse naam met de betekenis 'tweeling'. De naam is bekend uit de Bijbel, een van Jezus' leerlingen heette zo.
Thomas is een jongensnaam afkomstig van de Hebreeuwse/Aramese naam 'Thomas' (תום) of Tôm, wat tweeling betekent. Thomas is een Bijbelse naam, die bekend is geworden als de naam van een van de twaalf apostelen van Jezus: zie Tomas (apostel). De naam komt in het Nederlands voor sinds de 12e eeuw.
Ook deze naam is na 1980 populair geworden. Meestal wordt hij als eerste naam gegeven. De verkorting Thom komt aanmerkelijk minder vaak voor, zo'n 3.500 keer. Deze naam wordt voornamelijk sinds 1990 gebruikt.
Benjamin is een Hebreeuwse naam en betekent 'zoon van mijn rechterzijde'. Het is een samenstelling van de woorden 'ben', dat 'zoon' betekent en 'yamin', dat 'rechterhand' betekent. In zijn geheel betekent de naam Benjamin dus 'zoon van mijn rechterzijde'. De naam kan ook 'het geluk' betekenen.
Noah is een Hebreeuwse naam met als betekenis 'rust, troost'. De naam is afgeleid van Noach. In het Engels wordt de naam Noah standaard gebruikt om dit Bijbelse personage aan te duiden. Noach is bekend uit de Bijbel: hij kreeg van God de opdracht een ark te bouwen en overleefde daarin de zondvloed.
Samuel is een Hebreeuwse naam met de betekenis 'de naam is God' of 'van God gebeden'. De naam is bekend uit de Bijbel, Samuel was de laatste heersende rechter van Israël. Na hem volgenden de koningen. Zowel koning Saul als diens opvolger David werden door Samuel gezalfd.
Thomas is een Griekse naam met de betekenis 'tweeling'. De naam is bekend uit de Bijbel, een van Jezus' leerlingen heette zo. De uitdrukking 'ongelovige Thomas' verwijst naar hem: Thomas wilde aanvankelijk niet geloven dat Jezus echt uit de dood was opgestaan.
Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
De heilige Thomas (Tomas) was een van de twaalf apostelen van Jezus. In het Johannes-evangelie wordt beschreven hoe hij na Jezus' dood weigerde te geloven in de Verrijzenis. Vandaar dat hij bekend is geworden als de 'ongelovige Thomas'. Hij zou in India als martelaar zijn gestorven.
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tom als babynaam is gegeven. De jongensnaam Tom komt in Nederland ruim 23.500 keer voor. De babynaam werd na 1980 populair en wordt meestal eerste naam gegeven. De variant Thom komt aanmerkelijk minder vaak voor, zo'n 3.500 keer.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Scoorden in 2021 de namen Tippie-Tipper en Rayviënshellinne hoog in het 'nogal bijzondere namenlijstje'… in 2022 gaat dat er heel anders aan toe. Jaarlijks maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lijst met kindernamen bekend, waardoor je kunt zien wat de meest populaire babynamen van het afgelopen jaar zijn.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Slaven hebben geen familienamen. Ze hebben alleen een voornaam, bijvoorbeeld Henriëtte of Kwakoe. Als er meer Henriëttes of Kwakoes zijn, komt er vaak wel iets bij: dan wordt het bijvoorbeeld Kwakoe van Maagdenburg (een plantage) of Henriëtte van Van Dijk (een slaveneigenaar).
Tim is een jongensnaam en betekent 'Eer'. De naam is een verkorte vorm van de Griekse naam Timotheüs. Deze naam is uit twee naamstammen opgebouwd. Het eerste deel, 'timé', betekent 'eer'.
Arthur heeft geen duidelijke betekenis. De naam wordt wel in verband gebracht met het Keltische woord 'artus', dat 'beer' betekent, of 'gwr' uit het Welsh, dat staat voor 'held'. Ook kan er een verband zijn met het Oudnoorse 'arnthor', dat een samenvoeging is van 'arend' en 'Thor'.
Sophie is een meisjesnaam die is gebaseerd op het Griekse woord 'sophia', met de betekenis '(levens)wijsheid'. Vroeger werd de term 'hagia sophia', dat 'heilige wijsheid' betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo.
Sem is een jongensnaam en heeft verschillende verklaringen. Waarschijnlijk is het een verkorte vorm van Samuel. Dat is een Hebreeuwse naam met de betekenis 'de naam is God' of 'van God gebeden'. De naam is bekend uit de Bijbel, Samuel was de laatste richter van Israël, hij heeft zowel Saul als David tot koning gezalfd.
Juda is een Hebreeuwse jongensnaam, die 'de prijzende' betekent. Judas is de Griekse variant van de naam.
Hebreeuws 'Jahweh geeft, geschenk van God'. De Griekse vorm is Jonathas. Vgl. voor de betekenis van de naam Nathanaël, Theodorus en Adeodatus.
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.