Noch is een voegwoord, dat 'en .... ook niet', 'en evenmin' betekent. Het verbindt de delen van een opsomming aan elkaar, bijvoorbeeld 'Anne' en 'Myra' én voegt er een ontkenning aan toe. 'Anne noch Myra had het gezien' betekent dat Anne het niet had gezien en Myra ook niet.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Als het onzekere element door een ander woord in de zin wordt uitgedrukt, bijvoorbeeld door het hulpwerkwoord zou(den), is zowel als als dat mogelijk. Beide zinnen betekenen dan hetzelfde. Zou je het goed vinden dat / als ik je een nieuwe versie bezorg? Ik zou het fijn vinden dat / als je kunt komen.
nog bijwoord Uitspraak: [nɔx] 1) tot nu Voorbeelden: `Ben je nog niet naar school?`, `nog altijd niet getrouwd` 2) <als aanduiding van herhaling> Voorbeeld: `nog een keer in het reuzenrad` 3) <als versterkin...
nochtans = ondanks dat vb: ? Synoniemen: desalniettemin desondanks toch niettemingeeft een tegenstelling aan vb: je hebt het gezegd, maar ik ben het nochtans vergeten Synoniemen: doch echter maar evenwel daarentegen...
De correcte spelling is nochtans.
Antwoord. Ja, nochtans is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied is bijvoorbeeld maar, echter, toch of niettemin.
niettemin (bw) : desalniettemin, desniettegenstaande, desondanks, echter, evengoed, evenwel, intussen, nochtans, ondertussen, toch. toch (bw) : alleen, desalniettemin, desondanks, echter, evenwel, niettemin, nochtans, ondanks alles.
1) Aanhoudend 2) Alsdan 3) Alsnog 4) Andermaal 5) Bij voortduring 6) Bij voortduring opnieuw 7) Bijvoorbeeld 8) Bijwoord 9) Bovendien 10) Buitendien 11) Daarbij 12) Daare...
bijv. naamw. 1) Afgrijselijk 2) Angstig 3) Bloedstollend 4) Gorgonisch 5) Griezelig 6) Heel erg 7) Huiveringwekkend 8) IJselijk 9) IJzig 10) Luguber 11) Ontzettend 12) Schrikbarend 13...
Een bijwoord is een woord dat meer informatie geeft over een ander woord in de zin, of over de hele zin. Zo is heel in 'Zij is heel aardig' een bijwoord; en in 'Ik kom morgen niet' zitten twee bijwoorden: morgen en niet.
De meeste bijwoorden worden gemaakt vanuit bijvoeglijk naamwoorden (beautiful, slow etc.) en kan je herkennen aan de uitgang –ly (beautifully, slowly etc.), op een paar uitzonderingen na (hier komen we verder in dit artikel op terug).
woord dat een bijvoeglijk naamwoord, een ander bijwoord, een werkwoord of een gehele zin bepaalt. Voorbeeld: heel in een heel mooi boek; erg in erg goed gegeten; lang in ik heb lang geslapen; misschien in misschien lukt het.
1) Alevel 2) Bijwoord 3) Desalniettemin 4) Desondanks 5) Doch 6) Echter 7) Evenwel 8) In weerwil van 9) Intussen 10) Maar 11) Niettegenstaande 12) Nochtans 13) Ondanks da...
Maar en doch kunnen allebei gebruikt worden om een beperking of een tegenstelling uit te drukken, maar doch is een formeel woord. Het is aan te bevelen het neutrale woord maar te gebruiken.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: of (vw) : dan wel, hetzij, oftewel, ofwel.
In dit geval is het teken op de é een klemtoonteken, waarmee je extra nadruk op een woord legt. Klemtoontekens zijn altijd een streepje van linksonder naar rechtsboven. Dat teken heet ook wel een accent aigu. Deze taart is écht lekker.
Je hebt gezocht op het woord: betekent. be·te·ke·nen (betekende, heeft betekend) 1de inhoud weergeven van een woord, begrip enz.: lion betekent leeuw2de waarde hebben van: de handel betekent niet veel; wat kan ik voor je betekenen? voor u doen?
Er is doorgaans geen verschil in betekenis, maar wel in combinatiemogelijkheden. Kijk, dat is nou een huis dat ik graag zou kopen. We moeten ons in Nederland richten op datgene wat ons bindt. In de spreektaal wordt naar het-woorden ook met wat verwezen: het boek wat ik gelezen heb, een idee wat mij plotseling inviel.
Binnenkort, weldra, spoedig, gauw, eerlang, dra, aldra, haast, welhaast en ras duiden een langer tijdsverloop aan, maar dat toch altijd betrekkelijk kort blijft. In de spreektaal worden alleen de vier eerste gebruikt. Gauw is hetzelfde als spoedig, doch minder deftig.
[formeel] ondanks het vermelde.