De pizza Margherita is vernoemd naar koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Tijdens hun bezoek aan Napels in 1889 kreeg zij de lokale specialiteit aangeboden: pizza. De pizza met tomaten, mozzarella en basilicum was haar favoriet en draagt sindsdien haar naam.
De naam komt van de Italiaanse koningin Margherita, echtgenote van koning Umberto I.
De Margherita pizza dankt zijn naam aan Koningin Margherita van Savoye , de koningin-gemalin van Umberto I. Het gerecht ontstond tijdens haar bezoek aan Napels.
De pizza margherita is een van de bekendste maar ook eenvoudigste Italiaanse pizza's. Deze is wereldwijd in bijna elke pizzeria te krijgen.
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Nou, hangt ervan af wie je het vraagt. Italianen beweren dat ze pizza hebben uitgevonden en dat de Turkse versie, pide, later kwam. Legendarische Turkse verhalen vertellen over hoe een Italiaan een Ottomaanse soldaat verkeerd verstond die zijn mond vol had en het 'pizza' noemde in plaats van pide.
Volgens de TNPA (True Neapolitan Pizza Association), een bestuursorgaan dat de originele pizzanormen handhaaft, worden alleen Margherita en Marinara erkend als authentieke Italiaanse pizza's (Napolitaanse pizza's). De Marinara gebruikt tomaten, oregano, extra vergine olijfolie en indien gewenst basilicum.
Een Margherita pizza is technisch gezien een kaas pizza, maar een gewone kaas pizza is een eenvoudiger gerecht met tomatensaus en kaas erbovenop. Hoewel mozzarella de meest voorkomende kaas is die op een kaas pizza wordt gebruikt, kunnen andere kazen zoals parmezaanse kaas in de toppings worden gebruikt om een uniek smaakprofiel te creëren.
Terwijl een margarita tequila en limoensap gebruikt, is een margherita pizza er een met tomaten, mozzarellakaas en verse basilicum . Je zult deze in overvloed vinden tijdens je reis door Italië, vaak als de goedkoopste maar meest voorkomende pizza op het menu. De naam komt van koningin Margherita van Savoye.
Over het algemeen is rode wijn het meest geschikt om bij pizza te drinken. De beste opties zijn fruitige, elegante wijnen. Een goed voorbeeld is de beroemde Barbera wijn uit de wijnstreek Piëmont. Deze dieprode wijn is gemaakt van de diepblauwe Barbera druif en geeft vaak hele volle wijnen.
De derde pizza, geïnspireerd op de kleuren van de Italiaanse vlag, werd goedgekeurd door de koningin. Esposito noemde de pizza onmiddellijk naar koningin Margherita en vroeg haar om een koninklijk zegel. Het briefje dat een kamerheer naar Esposito stuurde, hangt nog steeds in de pizzeria waar hij werkte, Pizzeria Brandi.
Dat veranderde wanneer de toenmalige Italiaanse koningin Margherita en haar echtgenoot koning Umberto oren kregen naar de kunsten van ene Raffaele Esposito - dé uitvinder van pizza.
Er zitten 1200 kilocalorieën in 1 stuks groot (600 gram) pizza margherita. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizza margherita'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.
Pizza Margherita, Marinara en Quattro Formaggi zijn iconische traditionele pizza's, die symbool staan voor de kern van de Italiaanse pizzacultuur.
Het dunne, perfect gemaakte deeg
De Italiaanse pizzabodem is dun maar perfect in balans . Hij is niet te knapperig en gemaakt met tarwemeel en olijfolie. Soms voegen ze kruiden toe aan het deeg, naast de saus.
Wat iemands favoriete pizza is zal per persoon verschillen, maar er is één pizza die overal ter wereld veel besteld wordt: de pizza Margherita.
Als je ooit in Italië bent geweest (of in Eataly trouwens!), dan heb je misschien gemerkt dat er veel verschillende soorten Italiaanse pizza zijn, van la pizza Napoletana tot la pizza Romana . Net zoals Amerika pizza in New York-stijl en Chicago-stijl deep dish pizza heeft, zo hebben wij in Italië ook veel verschillende soorten!
De naam komt van de Italiaanse koningin Margherita, echtgenote van koning Umberto I.
Antica Pizzeria Port'Alba is een pizzeria in Napels, Italië, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het de eerste pizzeria ter wereld was.
Lahmacun of lahmajoen, ook bekend als Turkse pizza, is een traditioneel Midden-Oosters gerecht.
Pizza heeft een lange geschiedenis . Platbrood met toppings werd gegeten door de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken. (De laatsten aten een versie met kruiden en olie, vergelijkbaar met de huidige focaccia.) Maar de moderne geboorteplaats van pizza is de regio Campania in het zuidwesten van Italië, waar de stad Napels ligt.